Ajankohtaista

Täydellinen illallinen: Possua ja pekonia uuniin, jälkiruoaksi omena-jugurttipiiraset

Julkaistu:

Elämän makuja
Maukas, täyteläinen ja huolella valmistettu ateria juhlistaa arkista syksyä ja kruunaa pitkän viikon.
Porsaan sisäfilee kääritään pekoniin ja paistetaan uunissa syksyisten makujen kera. Upea selleripyree sopii moneen ruokaan.

Juurespyreitä kannattaa muutenkin kokeilla näin syksyllä. Lopuksi maistuu ihanan rapsakat omena-jogurttipiiraset.

Porsaan salvia-pekonifilee

1 omena

1 sipuli
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1 fenkoli

0,5 l kantarelleja

1 porsaan sisäfilee

1 tl suolaa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

valkopippuria

190 g pekonia

tuoretta salviaa

ruokaöljyä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese ja leikkaa omena ja sipuli lohkoiksi. Leikkaa fenkoli viipaleiksi.

Puhdista kantarellit ja leikkaa suurimmat puoliksi.

Kuivaa porsaanfilee ja hiero pintaan puoli teelusikallista suolaa ja hieman valkopippuria.

Levitä pekoniviipaleet työpöydälle levyksi asettamalla viipaleet vierekkäin, hieman limittäin.

Aseta filee pekonilevyn päälle, aseta päälle noin 10 salvianlehteä ja kääri pekonit fileen ympärille.

Kuumenna padassa öljyä ja ruskista fileen pinta, eli pekonit, kunnolla.

Nosta filee hetkeksi padasta, lisää hieman öljyä ja kuullota sienet ja kasvikset padassa.

Nosta filee takaisin pataan, lisää kuusi salvianlehteä, sulje kansi ja nosta uuniin noin 20–25 minuutiksi, kunnes sisäfilee on kypsää.

Valmistusaika: 20+25 minuuttia

Annoksia: 4–6






Selleripyree

500 g selleriä

2 salottisipulia

4 rkl voita

2 dl vettä

0,5 dl kermaa

0,5 tl suolaa

hyppysellinen valkopippuria

Leikkaa selleri paksuiksi viipaleiksi, jolloin se on helpompi kuoria. Kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna salottisipuli.

Sulata 2 ruokalusikallista voita paksupohjaisessa kattilassa, kuullota sipulit ja lisää selleri. Pyörittele sellerikuutioita voissa ja sipuleissa.

Lisää noin 2 dl vettä ja anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes selleri on täysin kypsää ja pehmeää.

Kaada suurin osa liemestä talteen, soseuta selleri sauvasekoittimella, lisää kerma ja nestettä niin, että muodostuu sileä ja kiinteä pyree. Lisää vielä 2 ruokalusikallista voita, mausta suolalla ja valkopippurilla.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4–6






Omenapiiraset

Filotaikinaa 8 lehteä (pakastealtaasta)

100 g voita

2 dl jogurttia

2 munaa

6 rkl fariinisokeria

1 tl kanelia

2 omenaa (pink lady)

12 tukevaa muffinivuokaa, mieluiten silikonisia tai teflonpintaisia

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Ota filotaikinarulla sulamaan.

Sulata voi.

Sekoita jogurtti, muna, sokeri ja kaneli tasaiseksi seokseksi. Pese omenat ja leikkaa viipaleiksi.

Levitä yksi filolehti kaksinkerroin työpöydälle leivinpaperille ja voitele sulalla voilla. Aseta päälle toinen lehti kaksinkerroin ja voitele. Jatka, kunnes neljä lehteä on voideltu.

Leikkaa taikinalevy kuuteen yhtä suureen osaan terävällä veitsellä ja aseta palat varovasti muffinivuokiin. Toista uudestaan neljän seuraavan taikinalehden kanssa.

Lusikoi päälle jogurttiseos, aseta päälle muutama omenaviipale ja ripottele päälle hieman fariinisokeria. Voitele jäljelle jääneellä voilla taikinalehtien reunat vielä kertaalleen.

Nosta uuniin noin 30 minuutiksi, kunnes filotaikina on kauniin värinen ja täyte jähmettynyt.

Valmistusaika: 15+30 minuuttia

Annoksia: 12


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt