Ajankohtaista

2000-luvun alussa makkaroissa tapahtui yksi iso muutos – tuttu maku hävisi

Julkaistu:

Uusi kirja
Uusi kirja kertoo makkaran historiasta ja tarjoaa runsaasti reseptejä.
Jos ajattelet, että makkarat maistuivat erilaiselta joskus ennen, olet aivan oikeassa. Kotimaiset makkarat ovat muuttuneet aikojen saatossa, kerrotaan ruokakirjailijoiden Kari Martialan ja Helena Lylyharjun tuoreessa kirjassa Makkara! (Gummerus 2018).

Kirjassa käsitellään kotimaisen makkarantuotannon historiaa ja tarinoita. Iso osa kirjaa on omistettu erilaisille makkararesepteille. Lisäksi kirjassa on sanastoa.

– Kun etsin kirjan tekemisen aikana makkarareseptejä, huomasin, ettei niitä juuri ole uusissa kirjoissa. Makkaraan liittyvät ohjeet olivat lähinnä uunimakkaraa tai grillaukseen liittyviä neuvoja, Kari Martiala toteaa.

Kiinnostava osuus kirjasta kertoo makkaran tuotannon muutoksista. Jos mietit, miksi entisajan makkarat olivat erilaisia, syy on yksinkertainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Makeus katosi

2000-luvun alkupuolella tapahtui iso muutos makkarateollisuudessa, kirjassa kerrotaan. Martialan ja Lylyharjun kirjassa kuvaillaan, että yksi merkittävä makkaran makuun suoraan liittyvä muutos oli maitojauheen käyttämisessä.

Kirjassa kerrotaan, että 1950-luvulta lähtien makkaroissa käytettiin maitojauhetta. Tämä johtui siitä, että maidosta oli ylituotantoa. Varastoihin alkoi kertyä maitojauhetta.

– Sitten joku keksi, että maitojauhetta voisi käyttää makkaroissa, Kari Martiala kertoo.

Maitojauhe oli edullinen ja toimi hyvänä emulgaattorina makkaroissa. 2000-luvun alkupuolella maitomäärät kuitenkin putosivat, maitojauheen hinta nousi, eikä se ollut enää ylijäämätuote, kirjassa kerrotaan. Lisäksi kuluttajat alkoivat vaatia laktoosittomuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maitojauheen korvaaminen oli vaikea tilanne makkarantekijöille. Maitojauheen tuomaa vaikutusta makuun oli vaikeaa korvata.

– Makkara oli aiemmin hieman makeampaa, Martiala sanoo.

Kuluttajat olivat aiemmin tottuneet siihen.

Kun maitojauheen käyttö poistettiin, makkaran maku muuttui, maun pyöreys, johon me suomalaiset olimme tottuneet, hävisi ja tilalle tuli terävyys, kirjassa kuvaillaan.

Toki edelleen on makkaroita, joissa käytetään maitojauhetta. Isommassa mittakaavassa sitä ei enää käytetä entisaikojen tavoin.

Vähemmän suolaa

Myös suolan määrää on laskettu verrattuna takavuosien tuotteisiin. Martiala ja Lylyharju kirjoittavat, että aiemmin normaali suolamäärä oli 2,1–2,3 prosenttia, kun lisätyn suolan määrä on nyt noin 1,8 prosenttia. Suola ilmoitetaan natriumista laskettuna.

Lisäksi monille suomalaisille tuttu HK:n sininen on myös vuosien kuluessa muuttunut. 1960-luvun sinisessä lenkissä oli enemmän nautaa kuin sikaa, mikä on nykyään päinvastoin, Makkaraa!-kirjassa kerrotaan.

Makkaroiden resepteihin vaikutti myös 1990–2000 lukujen kevyttuotteiden suosion kasvu. Kirjan mukaan nykysuomalaiset eivät myöskään halua makkaroihinsa enää sisäelimiä, toisin kuin takavuosina. Makkaroissa voi nykyään olla muutakin kuin lihaa.

Edullinen ostetuin

Ilta-Sanomat kertoi kesäkuussa hallitsevien ketjujen, kuten S-ryhmän ja Keskon myydyimmistä makkaroista. Maan ostetuin makkara sekä S-ryhmän että Keskon toukokuun myyntitilastoissa on lihapitoisuudeltaan 43 prosentin ja keskimäärin alle kaksi euroa maksava grillimakkara.

Lue lisää: Tässä ovat Suomen myydyimmät makkarat – listoilta erottuu kolme selkeää suosikkia

Lihaisempien makkaroiden kysyntä on silti kasvanut, kirjassa kerrotaan.

Kirjassa on lisäksi kattava listaus tuotteista, joita makkaranvalmistuksessa voidaan käyttää. Joidenkin makkaroiden tuoteselosteissa mainitaan esimerkiksi kamara, mutta tiedätkö mitä se on?

Kamara on sian syötävää nahkaa, josta on teurastuksen yhteydessä poistettu nahan pintakerros (orvaskesi) ja karvat kalttaamalla. Koostumukseltaan kamara on vettä ja proteiinia ja sitä käytetään kiinteyttämään tuotteen rakennetta, kirjassa kerrotaan.

Lue myös: Todelliset makkaran asiantuntijat maistelivat 167 makkaraa – voittaja sai lähes täydet pisteet: ”Tosi hyvä!”

Lähde: Kari Martiala, Helena Lylyharju: Makkara! (Gummerus 2018)


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt