Laitatko öljyä pastaveteen? Ei kannata, Hanna Gullichsen vinkkaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Laitatko öljyä pastaveteen? Ei kannata, Hanna Gullichsen vinkkaa

Kirjankustantaja ja kokki Hanna Gullichsen tunnustautuu uudessa kirjassaan pastan rakastajaksi.

Maailma ei kaadu pastaveteen heitetystä öljystä, mutta maun kannalta öljy kannattaa lisätä vasta, kun pasta on kypsää.

28.9.2018 15:55

– Olin toivoton ruokien pohjaan polttaja, josta tuli melko velho keittiössä, kirjankustantaja ja kokki Hanna Gullichsen kuvailee tällä viikolla julkaistussa kirjassaan Hanna G kokkaa (No Tofu Publishing Oy 2018).

Hän kirjoittaa kirjassa, ettei vielä muutama vuosi sitten osannut pilkkoa kanaa, eikä uskaltanut ”tuikata tulta” pannulle.

– Kelasin lapsuuteen ja leivoin lopulta kirjaan koko ruokatarinani, joka on tehnyt minusta sen kokin, mikä olen tänään, hän kirjoittaa kirjassa.

Gullichsen kertoo kirjassa taustastaan, epävarmuuksistaan sekä matkastaan ja kasvustaan ruokamaailmassa. Kirjassa on muun muassa kuvauksia lapsuudesta Kainuussa sekä kokemuksia työelämästä Helsingin ravintoloissa.

Kuusi ja lisänumero

Yksi kirjan hauska tarina on Gullichsenin nuoruudesta. Hän kertoo voittaneensa kerran lotossa.

– Soitin äidille ja kiljuin, ”voitin lotossa kuusi ja lisänumeron, maksan kaikki sun velat ja ostan sulle asunnon!”

Äiti oli realisti ja kehotti tarkistamaan voittoennusteen. Lopullinen voittosumma oli 6 667 markkaa, jolla Gullichsen osti lopulta poikaystävänsä kanssa pienen auton. Hän kirjoittaa kirjassa, että tapaus on jälkikäteen ajateltuna elämän yksi käännekohta. Toisaalta se, ettei voitosta tullut enempää, olikin onni.

– Elämäni olisi varmasti aivan toisenlainen. Oli lottovoitto olla voittamatta lotossa, hän kirjoittaa.

Taidon jakaminen ei ole keneltäkään pois

Gullichsen kuvailee kirjassa myös, mitä kokin ammattiin opiskelu lopulta vaati ja antoi.

– Opin enemmän kuin uskoin olevan mahdollista niin lyhyessä ajassa. Tärkeimpinä oppina se, että ravintolan henkilökunta on yhtä suurta perhettä. Oman ammattitaidon jakaminen ei ole keneltäkään pois, hän kuvailee.

Ruoanlaitosta kiinnostuneille kirja tarjoaa runsaasti reseptejä.

Gullichsen kirjoittaa, että toivoo kirjan opastavan aiheesta kiinnostuneita helppojen ohjeiden kautta vaativimpiin resepteihin, niiden tekniikoiden kautta, jotka hän itse koulun penkillä oppi.

Pastan keittäminen

Kirjassa on myös käytännöllisiä vinkkejä. Vaikka aihe on kulunut, monet muistavat Hanna Gullichsenin ilmiöksi nousseesta avokadopastasta. Hän toteaa kirjassaan, että oli avokadopastan osalta se, joka sai nauttia siitä, ei varsinainen tekijä, ei ”avokadopastanainen”. Hän myöntää silti olevansa pastan rakastaja.

– Hiilareita rakastava pastamuija olen mielelläni. Pasta on nimittäin parasta, Gullichsen kirjoittaa.

Hän antaa kirjassa ohjeen pastan keittämiseen. Kukaan ei tee maailman kamalinta virhettä, jos tekee asiat hieman väärässä järjestyksessä, mutta paremman maun kannalta seuraavaa kannattaa kuunnella.

– Lorautatko pastan keitinveteen öljyä siinä toivossa, etteivät spagut tarttuisi toisiinsa? Säästä öljy johonkin muuhun, kikka ei nimittäin toimi. Se toimii vasta kypsän spagetin kanssa, hän kirjoittaa.

Öljy siis maustaa pastan ja toimii erottelevana aineena paremmin, kun pasta on kypsä. Pastaa keittäessä kannattaa myös käyttää runsaasti vettä, eikä koskaan unohtaa suolaa keitinvedestä. Sitä ei kannata pelätä, sillä kaikki keitinveteen lisätty suola ei siirry suoraan pastaan, Hanna Gullichsen kirjoittaa.

Hän kirjoittaa lisäksi, että pastaa keitetään ohjeen mukaisesta ajasta 80 prosenttia, jolloin maku tarkastetaan.

”Mummoraastin” on kätevä keittiöväline.

”Mummoraastin” kunniaan

Kirjassa on lukuisia vinkkejä – ja hyvin oleellisten asioiden, kuten kattiloiden ja veitsien ominaisuuksien – lisäksi muun muassa nämä asiat helpottavat keittiön hallintaa ja kokkaamista:

Minigrip (nykyään Amergrip) -pussit: Kaapit pysyvät puhtaina, kun vuotavat jauhopussit ja riisit pysyvät omissa, suljettavissa pusseissaan. Pusseja voi käyttää myös ruoanlaitossa, niiden sisällä voi esimerkiksi puristaa säilyketomaatteja.

Pussinsulkijat: – Näille voi menettää sydämensä, kirjassa todetaan. Sulkijoiden avulla kuiva-ainelaatikot eivät ole täynnä jyviä, eksyneitä rusinoita ja suolaa.

Digitaalinen lämpömittari: Suosi mittaria, joka hälyttää tietyn asteen saavutettuaan, ei tarvitse sitten tuijottaa uuniin tauotta.

Ajastin: Vältät käryt ja palaneen ruoan. Osta digitaalinen ja koukutu sekunnissa, kun löydät oman keitetyn munasi ajan, Gullichsen kirjoittaa. Ajastin toimii loistavasti myös pastan keittämisessä.

Atulat, eli pihdit: Kokin ja kotikokin paras kaveri, kirjassa kerrotaan. Nappaa spagetti keitinvedestä ja testaa kypsyys. Kaappaa niiden avulla parsat pannulta. Pitkät ja ohuet metalliset ovat parhaita, muoviset eivät toimi.

Gullichsen listaa lukuisia muitakin keittiön tärkeitä välineitä, mutta ”mummoraastin” on yksi kätevimmistä.

– Raasta sillä eniten käytetyllä sivulla myös tomaatit kastikkeeseen, ja puikulaperunat perunalettuihin, hän kirjoittaa.

Kirjassa on maukkaan jäätelön resepti. Se tehdään ranskankermaan ja kylkeen lisätään hunajaisia, paahdettuja siemeniä.

Unelmia kohti

Kirjassa on erilaisia reseptejä, mutta Hanna Gullichsen kirjoittaa, että lapsiperhearjessa myös jauheliha on käytännöllinen ja hyvä tuote. Hannan ja Joonas Laurilan perheessä on kolme lasta.

– Lempiruokani jauhelihasta on Joonaksen tekemä, pitkään haudutettu ragu. Hän tekee myös hullun hyvää tortillakastiketta, jota syömme usein perjantaisin, se on lasten lempiruokaa, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjassa toistuu lisäksi yksi teema: unelmien tavoitteleminen ja niiden saavuttaminen, omista epävarmuuksista ja arvosteluista huolimatta. Gullichsen on omistanut kirjansa tähän.

– Kirja on omistettu kaikille teille, joiden usko on ollut koetuksella. Pystyt kaikkeen mihin ryhdyt. Elä täysillä ja jahtaa unelmasi kiinni, kirjan ensimmäisellä sivulla lukee.

Uskallus usein se vaikein kohta

Gullichsen mainitsee kirjassaan lyhyesti myös naisten roolista ravintolamaailmassa. Hän harmittelee, että esimerkiksi Vuoden kokki -kilpailun finaaleissa naiset ovat selkeä vähemmistö. Siihen pitäisi hänen mielestään saada muutos.

– Kannustaisin naisia verkostoitumaan, jakamaan omaa osaamistaan, ulkoistamaan kaiken sellaisen, joka vapauttaa aikaa siihen mitä osaat parhaiten ja keskittymään omaan intohimoon, hän kannustaa alalla työskenteleviä naisia.

– Uskalla, se on usein se vaikein kohta. Kerää ympärillesi ihmisiä, jotka kannustavat ja tukevat, ohjaavat eteenpäin, Hanna Gullichsen sanoo myös.

Gullichsenin ja muidenkin intohimolla tehtyjen ruokakirjojen yksi yhdistävä tekijä on muun muassa tämä: kun puhutaan hyvistä ja laadukkaista raaka-aineista, hyvästä ravintolaruoasta tai ajatuksella tehdystä kotiruoasta, kyse on myös siitä, että arvostetaan tehtyä työtä: tuottajien, reseptien tekijöiden ja ruoantekijöiden osaamista – sekä omaa kädenjälkeä.

Kotioloissa hyvä ruoka voi tarkoittaa yksinkertaisesti vain rakkaudella tehtyä pastaa. Se tekee hyvää sielulle.

Hanna Gullichen kertoo tuoreessa kirjassa matkastaan ja kasvustaan ammattikokiksi.

Lähde ja sitaatit: Hanna Gullichsen, Hanna G kokkaa (No Tofu Publishing 2018)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit