”Voi tuntua pahalta, että oma ruoka on aina sitä, mitä jää toisilta yli” – uusi palvelu vie ruokakasseja suoraan vähävaraisten perheiden kotiin

Vähävaraisille perheille voi lahjoittaa ruoka-apua uuden palvelun kautta.

Ruokakassissa on tarvikkeet ruokiin viikoksi 4–6 hengelle.

25.9.2018 16:39

Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina vähävaraisten perheiden tilanteen muuttumisesta sen jälkeen, kun toimeentulotuen perusosa siirrettiin Kelaan. Jutussa kerrottiin, kuinka hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry. saa jatkuvasti pyyntöjä ruoka-avusta.

Yksi perheiden tilanteita kiristävä seikka on byrokratia. Helsingin Sanomien jutussa kuvailtiin, että keväällä julkaistuun sosiaalibarometriin vastanneet sosiaalityöntekijät sekä Kelan toimihenkilöt kertoivat, että päätöksiä tehdessä yksilöllisiä tilanteita ei enää huomioida, kun tuesta päätetään.

– Ihmiset putoavat järjestelmän aukkokohtiin, Apuna ry:n Heidi Jaari sanoo lehdelle.

Vasta hiljattain perustettu Venner-ruokapalvelu on myös yksi niistä tahoista, jotka pyrkivät auttamaan ihmisiä, jotka kamppailevat minimaalisen toimeentulotuen varassa.

”Toivomme, että meitä ei tarvittaisi”

Mutta onko niin, että Suomessa ajaudutaan yhä enemmän amerikkalaiseen systeemiin, jossa avun ja hyväntekeväisyyden hoitavat yksityiset tahot, kun yhteiskunta ei tue riittävästi äärimmäisessä tilanteessa eläviä ihmisiä?

– Kun meitä ei enää tarvita, olemme voittaneet, Vennerin perustaja Tuulia Järvinen sanoo Ilta-Sanomille.

– Toivomme, että meitä ei tarvittaisi, Järvinen toteaa yhteiskunnan tukitoimiin liittyen.

Hän sanoo, että ongelma on laaja sekä yhteiskunnallinen ja siitä pitäisi käydä perusteellinen keskustelu. Järvisen mukaan silloin on kuitenkin toimittava, kun asioiden eteen ei tehdä tarpeeksi ja kun apua ei voida odottaa.

– Suomessa on nyt myös työssä käyvien köyhien ryhmä, palkka ei riitä elämiseen.

– Mietin omassakin elämässä, kuinka monta kertaa oma turvaverkkoni on auttanut minua. Ja jos ei ole turvaverkkoja, vaikeista tilanteista ei välttämättä selviä, Järvinen sanoo.

Paketti viikon ruokiin

Järvinen auttoi vähävaraisia aiemmin myös Helsingin Sanomien jutussa mainitun Apuna ry:n kautta.

– Kun ihmiset kuulivat ruoka-avun kuljettamisesta vähävaraisille, moni kertoi haluavansa auttaa, mutta ajallisesti se oli monille vaikeaa, Järvinen toteaa.

Järvinen ryhtyi pohtimaan toisenlaista tapaa, jossa ruoka-apua voisi ostaa helposti suoraan sitä tarvitsevalle.

Pitkälti vapaaehtoistyöhön perustuvan uuden palvelun idea on, että apua tarvitsevat perheet saavat kotiovelleen ruokapaketin sekä reseptejä paketin tuotteiden käyttämiseen.

Yksi paketti sisältää ainekset seitsemään lämpimään ateriaan 4–6 hengelle eli 42 ateria-annokseen. Lisäksi kassi sisältää kilon hedelmiä, oliiviöljyä sekä purkin D-vitamiinia sekä reseptit.

Autettavat perheet löydetään Hope ry:n avulla. Yksityiset henkilöt tai yritykset voivat ostaa ruokapaketteja tai osan niistä. Perheet saavat koodin, jolla he voivat lunastaa paketin Kauppahalli24:n nettikaupan kautta. Paketti tuodaan yhteistyökumppanin kautta perheiden kotiovelle.

”Arvostettu olo”

Viime viikolla matkaan lähti ensimmäiset 20 ruokapakettia. Paketin mukana tullut reseptivihko on saanut hyvää palautetta kohdeperheiltä.

– Heillä on ollut arvostettu olo, Järvinen sanoo.

Se on hyvin tärkeä asia.

– Jos itsellä on varaa ostaa kaikkea tarpeeksi, ei voi ehkä ymmärtää ihmistä, joka joutuu kieltämään itseltään jatkuvasti useita asioita, hän toteaa.

Järvinen pohtii myös, kuinka raskaalta voi tuntua yltäkylläisissä kaupoissa sekin, että joutuu kieltämään lapsiltaankin sellaista, mikä on muille pientä ja tavallista, kun rahat eivät riitä edes perusruokaan.

– Moni kokee myös ruokajonoissa seisomisen nöyryyttäväksi, Tuulia Järvinen toteaa.

– Vaikka pidän ruokahävikin hyödyntämistä erittäin arvokkaana työnä, sekin voi tuntua joskus pahalta, että oma ruoka on aina vain sellaista, mikä jää toisilta yli, hän lisää.

Reseptit auttavat tekemään uutta

Vannerin ruokapaketti sisältää muun muassa runsaasti kasviksia ja juureksia, viljoja ja palkokasveja. Tuulia Järvinen on jo vastaillut kysymyksiin siitä, miksi paketissa ei ole lihaa.

– Paketeissa on tuoreita tuotteita. Moni osaa tehdä ruokaa jauhelihasta, mutta me neuvomme paketin mukana tulevien ohjeiden kautta myös edullisen, kasvispainotteisen ja ravitsevan ruoan tekemistä. Palautteissa sitä on kiitelty, Järvinen sanoo.

– On myös tärkeää, että näin palvelun alussa yksi ruokakassi sopii kaikille, myös kasvissyöjille. Reseptit ovat myös gluteenittomia, maidottomia ja ne on mahdollista valmistaa ilman pähkinöitä. Reseptit on pyritty miettimään kaikille sopiviksi.

Perheet ovat löytäneet uusia makumaailmoja ja uusia tapoja tehdä ruokaa.

– Ruokapaketin sekä reseptivihon sisältö on mietitty usean ammattilaisen voimin, Järvinen kertoo myös.

Mukana on muun muassa lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela.

– Mutta emme ole sataprosenttisesti sulkeneet lihakassin mahdollisuutta, mikäli avuntarvitsijat tätä alkavat kovasti toivoa, hän sanoo.

Avustus 15–90 euroa

Vennerin tiedotteessa kerrotaan, että reseptivihko on suunniteltu pidempään käyttöön helpottamaan myös ruokakassiviikon jälkeistä arkea. Vihkon tarkoituksena on tarjota tietoa terveellisen ruuan merkityksestä ja opastaa perheitä löytämään edulliset ja terveelliset ratkaisut ruuanvalmistukseen

Vennerin palkkio kassin hinnasta on 7,8 prosenttia. Kauppahalli24 pakkaa ja kuljettaa ostokset avustettaville lapsiperheille.

Yhden ruokakassin hinta on 90 euroa, mutta kassista voi ostaa myös vain osan, esimerkiksi 15 euron arvosta, tiedotteessa kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit