Ajankohtaista

Saimi Hoyer tuoreessa kirjassa yleisestä näystä lautasella: ”Häpeällistä, että maamme ravintoloissa tarjotaan edelleen”

Julkaistu:

Uusi sienikirja
Sami Tallbergin tuore Villisienikeittokirja on kattava tietopaketti.
– Meille kaikille kuuluvat jokamiehenoikeudet mahdollistavat sienten, marjojen ja kasvien keräämisen. Villi luonto on todellinen aarreaitta: se kaikkein korkealaatuisimman ja luonteikkaimman ravinnon tuottaja. Ilmaiseksi, kunnioitusta vastaan, keittiömestari ja villiruokalähettilään tittelin saanut Sami Tallberg kirjoittaa tuoreen kirjansa esipuheessa.

Uusi kirja, Villisienikeittokirja (Readme.fi 2018) on runsas ja monipuolinen tietopaketti metsäsienistä. Syötävien ruokasienien esittelyn ja reseptien lisäksi kirjassa kerrotaan makupareista, joilla sieniruokaan saa erityisen hyvää makua.

Sami Tallberg antaa kirjassa vinkkejä esimerkiksi sieniruokien makua kohottavista juustoista, juomista ja muista tuotteista. Tallberg kirjoittaa, että esimerkiksi timjami on yrtti, joka sopii aivan jokaiseen sieniruokaan.

Kirjassa on myös luku: ”Kuinka sienten maku nostetaan taivaalliselle tasolle”. Siinä on suosituksia erilaisista öljyistä, jotka sopivat sienten paistamiseen, sekä reseptejä vinegreteistä. Yksi Tallbergin suositus sienten valmistuksessa on ruskistetun voin käyttö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuminen purkkiherkkusieni”

Kirjassa on lisäksi Tallbergin ystävien ja alan asiantuntijoiden kirjoituksia. Intohimoinen sienestäjä Saimi Hoyer on yksi heistä.

– Metsäsienet olisi saatava jokaisen suomalaisen kodin ruokapöytään ja ravintoloiden tarjontaan. On surullista, että metsäsienistä noin 98 prosenttia mätänee metsiin tai päätyy eläinten ruoaksi, Hoyer kirjoittaa kirjassa.

Hoyer kuvailee kirjoituksessaan, että parhaimmillaan metsäsienien kautta voi avautua kulinaristinen taivas.


Saimi Hoyer painottaa metsäsienien arvostuksen sekä käytön lisääntymisen merkitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sienet taipuvat niin pääruoka-aineiksi, kuin myös lisukkeiksi ja mausteiksi, Saimi Hoyer kirjoittaa asioista, joita hän toivoisi näkevän enemmän suomalaisessa ruokakulttuurissa.

Hän nostaa esille esimerkin, joka on voinut vaikuttaa ihmisten käsityksiin sieniruoista, kenties epäedullisella tavalla.

– Jos suomalaisten ainut kokemus sienistä lapsuudessa on kuminen purkkiherkkusieni, hän ei suurella todennäköisyydellä lotkauta kiinnostustaan sieniin päinkään aikuisiällä. Sieni merkitsee hänelle mautonta purukumia. Purkkaa saa kaupasta paremman makuisena, Saimi Hoyer kirjoittaa.

– On häpeällistä, että maamme ravintoloissa tarjotaan edelleen purkkiherkkusieniä, hän kirjoittaa myös.

Ravintoloiden osalta asia ei ole yksinkertainen.

Ravintoloille saatavuus voi olla ongelma

Viime vuonna Sieni-ihmiset ry järjesti Sienivallankumous-kampanjan, jonka aikana suomalaisia ravintoloita kutsuttiin osallistumaan sieniruokien vallankumoukseen, eli lisäämään sieniruokia joko metsäsienistä tai viljellyistä sienistä, kampanjan sivuilla kuvataan.

Ravintolat ottivat haasteen hyvin vastaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Petri Salmela. Salmela toteaa, että monet suomalaiset ravintolat käyttäisivät mielellään kotimaisia metsäsieniä nykyistä enemmän, mutta niiden saatavuudessa on haasteita.

– Niitä voi olla vaikea saada. Moni ravintola haluaisi käyttää niitä runsaammin, mutta metsäsienien osalta tarvittaisiin enemmän koulutusta ja kerääjiä, Salmela kertoo ravintoloiden haasteista.

Petri Salmela toteaa, että metsiin jääviä sieniä voisi hyödyntää enemmän.

Lähde: Sami Tallberg – Villisienikeittokirja (Readme.fi 2018)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt