Ajankohtaista

Todelliset makkaran asiantuntijat maistelivat 167 makkaraa – voittaja sai lähes täydet pisteet: ”Tosi hyvä!”

Julkaistu:

Makkara
Akateeminen Kiuas-Seura ry:n valinta parhaaksi on sama, kuin Ilta-Sanomien toukokuisessa makkaratestissä.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y eli AKS on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat, yhdistys kertoo sivuillaan.

Yhdistys kertoo maistaneensa 1. syyskuuta 2017 ja 31. elokuuta 2018 välisenä aikana 167 makkaraa, joista 107 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia. Maistelut on järjestetty vuoden aikana 24 istunnossa.

AKS on riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta, sivuilla kerrotaan.

Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai raakamakkarasarjan voittaja, HKScan Finland Oy:n valmistama HK Maakarit Livornon Luigi -raakamakkara.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Reippaasti makuja! Kuori loistava, massa karkea, makua löytyy koko ajan ja jälkimaussakin, tosi hyvä! kuuluu puheenjohtaja Jyri Jämsän kommentti.

Paras pistesaalis yhdistyksen arviosta on 100. Nyt parhaaksi nostettu makkara sai 95 pistettä.


Akateemisen Kiuas-Seuran puheenjohtaja Jyri Jämsä sekä seuran makkara-arvosteluista vastaava, tuhansia makkaroita testannut toimittaja Niilo Orola osallistuivat myös Ilta-Sanomien makkaratestiin toukokuussa. Kymmenestä tuotteesta parhaimman keskiarvon sai IS:n testissä myös HK Maakareiden Livornon Luigi.

Testin raatiin osallistuivat Jämsän ja Orolan lisäksi Marttaliitto ry:n viestintäkoordinaattori Joonas Jylhä sekä Marttaliiton kotitalousasiantuntija Outi Mehto.

Kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n vuosijuhlassa 22. syyskuuta.

Nämä AKS nosti voittajan lisäksi omien sarjojensa parhaiksi:

Bratwurstit: Wigren Nysä, Bratwursti/Yrjö Wigren Oy, Tampere (94 p.)

Nakkimakkarat: Atria Rehti, Chorizo Nakki/Atria Suomi Oy (92 p.)

Grillimakkarat: Makulihan BBQ, Amerikka Aito Amerikan Grillimakkara/Makuliha Oy, Tammela (91 p.)

Lenkkimakkarat: Korian Palvilihan Palvarin Saunakieppi / Palviliha Oy, Koria (90 p.)

Erikoismakkarat: Palvimestarien Joulumakkara Kypsä Kausiherkku / Palvimestarit MM Oy, Huittinen (91 p.)

Yhdistys kertoo sivuillaan, että arvioissa punnitaan makua, makkaran rakennetta, massan sidosteisuutta sekä kuoren rapeutta, ulkonäköä sekä hinta/laatusuhdetta. Makkarat maistellaan siten, että arvioijat eivät näe tuotteen nimeä tai valmistajaa.

Seuran jäsenet ovat hankkineet arvioitavat tuotteet kaupoista. Joitakin on saatu valmistajilta, yhdistyksen sivuilla kuvataan.

Yhdistys on arvioinut makkaroita vuodesta 1999.

Lue myös: Uutuusmakkara voitti ylivoimaisesti IS:n makkaratestin: ”Paljon makua, hyvä rakenne ja lihaisa”

Aiempia vuoden parhaita Akateeminen Kiuas-Seura r.y:n mukaan:

2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere

2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas,Helsinki

2015: AllNatural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari

2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo

2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki

2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas

2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy

2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela

2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja

2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki

2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo

2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli

2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo

2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää

2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)

2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.

2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki


Yllä olevalla videolla on Ilta-Sanomien toukokuussa järjestettyyn makkaratestiin osallistuneiden grillivinkkejä.

Lähde: Makkara.info

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt