IS testasi suodatinkahvit – S-ryhmän Rainbow-kahvi rynnisti selkeään voittoon

IS testasi suosittuja suodatinkahveja. Suomalaisten suosikki jäi hännänhuipuksi.

17.9.2018 19:00

IS testasi suosituimpia suomalaisia, vaaleapaahtoisia suodatinkahveja sekä kauppaketjujen omia tuotteita. Mukaan otettiin yksi tummapaahtoisempi kahvi.

Suodatinkahvien peruspaahtojen sokkotestin voitti S-ryhmän Rainbow-kahvi.

– Tasapainoinen ja helppo juoda, luonnehtii Oulussa asuva italialainen Alex Brina Ilta-Sanomien järjestämän sokkotestin voittajaa, S-ryhmän Rainbow-kahvia.

Kahvimaasta kotoisin oleva Brina juo mielellään suomalaista kahvia, vaikka täkäläinen annoskoko yllättikin aluksi.

Suomessa juodaan isoista kupeista

– Italiassa juodaan paljon pieniä espressoja, mutta täällä yliopistolla ihmiset kantoivat valtavia pahvikuppeja täynnä kahvia.

Brina myöntää, että pienet kuplat suomalaisen kahvin pinnalla yllättivät aluksi, koska hän on tottunut, että kahvin peittää kermaisa vaahto.

– Ennen maistamista ajattelin, että saattaisin reagoida kahvin makuun kuin Ranskan presidentti taannoisella Suomen-vierailullaan, mutta kahvi olikin yllättävän hyvää, Brina kiittää.

Rainbown voittajakahvi maistui paremmalta kuin ensimmäinen nuuhkaisu antoi ymmärtää. Kahvia vähän juova mutta sitä työssään paljon valmistava H2O Ideaparkin ravintolapäällikkö Niina Mykylä-Ek kuvaili ennen maistamista kahvin tuoksua pottukellarimaiseksi.

Kahvia päivittäin ainakin litran verran juova Marja Huovinen ihasteli voittajakahvin persoonallista makua. Yleensä Huovinen pitää tummapaahtoisemmista kahveista.

Kahdeksan suodatinkahvin testiin osallistuivat kahvia työssään paljon valmistava ravintolapäällikkö Niina Mykylä-Ek (vas.), kahvia päivittäin ainakin litran juova Marja Huovinen, italialaiseen kahvimakuun kasvanut, mutta suomalaisesta kahvista pitävä Alex Brina ja kahvin erikoismyymälä Kofeiinikomppaniassa työskentelevä kofeiinipersoona Juho Törmälä. Testipaikkana oli oululainen H2O Ideapark -ravintola.

Pisteet nousivat maidon kanssa

Ruotsalaiset tummapaahdot olivat portti kahvien maailmaan myös oululaisessa Kofeiinikomppaniassa työskentelevälle Juho Törmälälle. Työssään Törmälä auttaa kahvimyymälän asiakkaita löytämään kahveja, joista he itse pitävät.

Törmälä kiitti Rainbow-kahvin jälkimakua:

– Väittäisin taas, että tämä on Juhla Mokkaa, Törmälä arvioi rohkeasti.

Testin kakkossijan jakoivat S-ryhmän Xtra Kahvi ja Kulta Katriina. Xtraa kuvailtiin helpoksi kahviksi, joka sopisi myös sellaiselle, joka ei ole aiemmin juonut paljon kahvia.

Perinteinen Kulta Katriina oli raadin naisten mielestä hieman hapokas ja pistävä.

– Hapokkuus tulee ensin vahvasti ja sitten taas katoaa. Maidon kanssa pisteet nousivat kahdesta kolmeen, Törmälä arvioi.

Kolmanneksi tuli testin ainoa tummapaahtoinen kahvi Presidentti, jonka paahtoaste oli 3. Se jakoi myös eniten raatilaisten mielipiteitä.

Testiin valittiin suosituimpia suomalaisia, vaaleapaahtoisia kahveja sekä kauppaketjujen omia tuotteita.

Kahvi on makuasia

Vuonna 2016 IS:n kahvitestin tulokset olivat erilaiset kuin tuoreen testin.

Se, että sama kahvi maistuu toisen suussa pahalle ja toisen suussa hyvälle, on Törmälän mukaan tavallista, sillä kahvi jos mikä on makuasia.

Omien makutottumusten lisäksi kahvikokemukseen vaikuttavat muun muassa se, miten kahvi on valmistettu ja kuinka kauan aikaa on kulunut sen paahtamisesta. Suodatinkeitin tukee parhaiten vaaleapaahtoisten kahvien makua.

 Suomessa juodaan paljon epätasalaatuista kahvia, sillä täkäläiset vaaleapaahtoiset kahvit on totuttu ostamaan marketista valmiiksi pakattuina, jolloin kahvi ei aina välttämättä ole enää tuoretta. Pakkauspäivä ei myöskään kerro sitä, milloin kahvi on paahdettu tai jauhettu, Törmälä kertoo.

Kun kahvi ei ole enää tuoretta, siinä oleva rasva vähenee ja sen hapokkuus lisääntyy. Se vaikuttaa makuun ja voi lisäksi aiheuttaa vatsaongelmia.

– Itse ajattelen, että on parempi juoda pari kolme kupillista hyvää ja tuoretta kahvia päivässä kuin litrakaupalla hapokasta vanhaa kahvia. Kahvirasva kuuluu hyviin rasvoihin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa testin tulokset täältä.

Näin kahvit testattiin

Testiin valittiin suosituimpia suomalaisia vaaleapaahtoisia kahveja ja lisäksi kauppaketjujen omien tuotemerkkien vastaavat tuotteet. Mukaan otettiin yksi tummapaahtoisempi kahvi.

Kahvit valmistettiin oululaisessa H2O Ideaparkin ravintolassa, jossa valmistetaan sekä suodatinkahveja että erikoiskahveja päivittäin. Testikahvien valmistamisesta vastasi ravintolan henkilökunta. Keittimet olivat pieniä ja niillä valmistettiin pieni määrä valmistajien ohjeiden mukaan.

Kahvit maistettiin sokkona niin, että pöydässä oli kaksi tuoretta kahvilaatua kerrallaan. Testaajat saivat maistellessaan lisätä kahviin maitoa ja sokeria, mikäli ovat tottuneet juomaan kahvinsa niiden kera.

Maistamisen jälkeen raatilaiset kertoivat arvionsa sanallisesti ja antoivat kahville 1–5 pistettä. Ylin mahdollinen pistemäärä oli 20 ja alin 4.

Tämän jälkeen testiryhmä pääsi näkemään arvioimiensa kahvien merkit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit