Ajankohtaista

Hjallis Harkimo ei ole syönyt lihaa puoleen vuoteen – helpot lempiruoat, joita hän kokkaa kotona

Julkaistu:

Kasvisruoka
Kansanedustaja Harry Harkimo kokeili alkuvuodesta kasvissyöntiä ja on todennut haluavansa jatkaa sitä.
Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo ei ole syönyt yli puoleen vuoteen lihaa tai kanaa.

– Ajattelin ensin, että mä kokeilen. Se tuntui musta hyvältä, kansanedustaja Harry Harkimo kertoi huhtikuussa Maaseudun Tulevaisuudelle, joka uutisoi ensimmäisenä Harkimon ryhtyneen kasvissyöjäksi.

Ruokavalion muutos alkoi kokeilusta, mutta syyskuussa Harkimo kertoo Ilta-Sanomille, että aikoo toistaiseksi jatkaa kasvissyöntiä.

Hän ei ryhtynyt siihen ideologisista syistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Teen tämän itseäni varten, hyvinvoinnin vuoksi, hän toteaa.

– Ajattelin vuoden alussa, että teen Youtube-videon siitä, että olen kaksi kuukautta kasvissyöjä. Se tuntui niin hyvältä, ja ajattelin jatkaa, Harkimo kertoo.

Harkimo julkaisi helmikuussa omalla Youtube-kanavallaan videon, jossa hän kuvaili, miltä kolme viikkoa vegaanina eläminen tuntui. Hän kuvasi videolle kauppareissun.

– Aika puista se oli alussa. Näiden tekeminen ja systeemin opetteleminen on ollut vaikeaa, hän sanoi videolla.

Muutaman kuukauden jälkeen Harkimo kokkaa jo tottuneesti kasvisruokaa.

– Alussa se on vaikeaa, kun ei tiedä, mutta kun tottuu ja tietää mitä syö, se alkaa järjestyä. Kalaa olen kyllä syönyt, hän sanoo.

Helppoja ruokia

Kasvissyöntiin liittyvissä keskusteluissa pohditaankin usein sen ”hankaluutta”. Harkimo tekee kotona ruokaa ja uusia lempiruokia on muodostunut.

– Teen aika paljon vegepastaa, ne ovat helppoja ja hyviä. Myös esimerkiksi vegelihapullat tomaattikastikkeessa ja kukkakaaligratiini ovat sellaisia, hän kertoo.

– Erilaisia kasviksia voi grillata tai laittaa uuniin, hän antaa toisen esimerkin helpoista kasvisruoista.

– Kotona käytän ruoan valmistuksessa kaurakermoja ja kauramaitoja.

Toinen kasvisruokaan liittyvä puheenaihe on usein kysymys siitä, kuinka täyttävää sen on. Harkimo kuvailee ruokavalionsa muutoksen vaikuttaneen hyvinvointiin positiivisella tavalla.

– Olo on energisempi, eikä ruokailun jälkeen ole niin väsynyt. Kasvisruoasta täyttyy samalla lailla kuin muustakin ruoasta. Siitä saa ihan yhtä paljon energiaa kuin muustakin, hän toteaa.

– Ja ravintoloissa kasvisruoat ovat todella hyviä, niihin on satsattu paljon.

”En tuputa muille”

Varsinainen kasvisruokalähettiläs hän ei kuitenkaan ole. Harkimo kertoi aiemmin syyskuussa Ilta-Sanomille, että kasvisruoka on hänelle henkilökohtainen päätös, johon muu perhe ei osallistu.

– En tee tätä siksi, että tuputtaisin kasvisruokaa muille. Jokainen voi päättää itse mitä syö. Puhun omasta kokemuksestani. Teen tämän, koska itselleni siitä tulee hyvä olo.

– Uskon, että ne ihmiset, jotka suhtautuvat kasvissyöntiin negatiivisesti eivät ole sitä kokeilleet, Harkimo pohtii.

Harkimo totesi Ilta-Sanomille aiemmin, että ei kaipaa lihatuotteita.

– Minulla ei ole lainkaan ikävä lihaa, hän sanoi.

Keräsimme Ruokalan reseptiarkistosta kolme helppoa vegepastan ohjetta. Niitä voi käyttää soveltaen: resepteissä olevat maitotuotteet voi jättää pois tai korvata kasviskermoilla.

Kasvispasta

500 g tagliatelle-pastaa

1 pkt fetajuustoa

1 kesäkurpitsa

1 sipuli

(1/2 tuore chilipalko)

suolaa

mustapippuria

tilkka oliiviöljyä

Valmistusohjeet:

  1. Keitä pasta kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä.
  2. Kuutioi kesäkurpitsa, sipuli sekä chili pieniksi kuutioiksi ja kuullota aineksia pannulla kunnes ne pehmenevät.
  3. Lisää lopuksi joukkoon fetajuusto pieninä kuutioina.
  4. Sekoita ja mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  5. Sekoita vihannes-juustoseos kypsän pastan joukkoon ja tarjoa raikkaan salaatin kera.

Kaali-pähkinäpasta – kahden kaalin pastakastike

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

800 g kaalia hienonnettuna esim. savoijinkaalia ja lehtikaalia

½ sitruunan mehu

suolaa

mustapippuria

3 dl kasvislientä

3 dl kolmen juuston kermaa tai muuta ruokakermaa

100 g rouhittuja ja paahdettuja hasselpähkinöitä

400 g spaghettia

Valmistusohjeet:

  1. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä korkeareunaisessa kasarissa noin 10 minuuttia. Lisää hienonnetut kaalit. Jos käytät lehtikaalia, ruodi se ensin ennen hienontamista.
  2. Anna kaalien hautua kasarissa kannen alla miedolla lämmöllä noin 25 min. Lisää sitruunamehu, suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin.
  3. Lisää loput aineet ja hauduta vielä noin 10 minuuttia. Tarjoile keitetyn pastan ja parmesaanijuuston kanssa.

Vegepasta

1 kesäkurpitsa

1 paprika

6 valkosipulinkynttä

1 punasipuli

250 g kirsikkatomaatteja

suolaa

pippuria

4 rkl oliiviöljyä

4 rkl balsamicoa

300 g pastaa

juustoraastetta

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Siivuta sipulit. Puolita tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla sekä pirskottele päälle öljyä. Paahda uunissa noin 25 minuuttia.
  3. Laita pasta kiehumaan sillä aikaa kun kasvikset paahtuvat.
  4. Siivilöi pasta ja ota talteen vähän pastan keitinvettä.
  5. Kaada pasta, vähän keitinvettä ja paahdetut kasvikset kaikki tarjoilukulhoon.
  6. Sekoita joukkoon vielä juustoraastetta. Tarjoile heti.

Kermainen sienipasta

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

3 rkl tomaattipyreetä

4 rkl voita

n. 350 g käyttövalmiita suolasienikuutioita esim. haaparouskua

3 dl kuohukermaa tai kaurakermaa

100 g yrttituorejuustoa

mustapippuria myllystä

400 g fusillipastaa

Valmistusohjeet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
  2. Hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä tomaattipyreen kanssa pari minuuttia.
  3. Valuta suolasienet ylimääräisestä nesteestä. Tässä ohjeessa on käytetty käyttövalmiita suolasieniä, joten niitä ei tarvitse liottaa.
  4. Lisää sienet pannulle ja jatka kuullotusta hetki. Lisää kerma ja tuorejuusto. Mausta pippurilla. Anna kiehua viitisen minuuttia tai kunnes pasta on valmista.
  5. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Tarjoile esimerkiksi parmesaanijuuston kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt