Leikkuulauta on keittiön yksi käytetyin väline. Se herättää toisinaan keskustelua siitä, onko puinen vai muovinen lauta toista hygieenisempi.
Jutun lopussa käymme läpi hygieenisyyteen liittyviä asioita, mutta puisella laudalla on yksi etu, joka jää usein puhtauskeskustelun alle.
Muovinen leikkuulauta tylsistyttää veitset nopeammin kuin puinen.
– Kyllä näin on. Leikkuulaudan tulee olla pehmeämpää materiaalia kuin veitsi, jotta veitset eivät tylsisty, Kiira Öhblom Kokkipuodista kertoo.
– Leikkuulautaan kuuluukin jäädä jälkiä. Mutta jos lauta on liian kova, veitsi tylsistyy.
Kiira Öhblom toteaa, että vaikka muovinen leikkuulauta olisi toimiva, tosiasia on se, että puinen kestää käytössä pidempään, jos sitä hoidetaan oikein.
– Muovi liuskoittuu helposti, ja muovisia pitää siis vaihtaa useammin kuin puisia, hän sanoo.
Aina jää viiltoja
Sekä puulla että muovilla on hyvät ja huonot ominaisuutensa, mutta yksi periaate voisi toimia, jos pohdit leikkuulaudan hankintaa: hommaa kalaa ja muita arkoja sekä värjääviä tuotteita varten muovinen leikkuulauta ja käytä muutoin tukevaa, tarpeeksi isoa, puista leikkuulautaa.
Toiset argumentoivat tähän, että puinen leikkuulauta on epähygieenisempi kuin muovinen. Muovisen laudan eduiksi katsotaan usein se, että sen voi pestä astianpesukoneessa.
Muovisia leikkuulautoja suosivat mainitsevat usein myös puuhun jäävät viillot, joihin voi kerääntyä likaa.
– Kaikkiin leikkuulautoihin tulee viiltoja. Tärkeintä on se, että leikkuulaudan pesee, Öhblom sanoo.
Kiira Öhblom kertoo, että puinen leikkuulauta kannattaa pestä juoksevalla vedellä ja kuivata sen jälkeen. Sitä ei saa liottaa, eikä pestä pesukoneessa. Puista leikkuulautaa kannattaa toisinaan öljytä.
Puulla on antibakteerisia ominaisuuksia
Jokainen tekee omat valintansa, mutta puulla on myös ominaisuuksia, jotka liittyvät nimenomaan hygieniaan.
– Puulla on antibakteerisia ominaisuuksia, Öhblom sanoo.
Asiaa on tutkittu.
Tutkija Tiina Vainio-Kaila halusi selvittää väitöskirjassaan monia tutkijoita hämmästyttänyttä ilmiötä, puun antibakteerisuutta, Tekniikan akateemiset TEK-lehti kertoi alkuvuodesta.
Puun tuoksu on muutakin kuin aromi.
TEK-lehdessä kerrotaan, että vaikka puun VOC-päästöjä pidetään terveysriskeinä, puulle tyypillisen tuoksun synnyttävä alkoholien, aldehydien ja terpeenien sekoitus on haitallinen bakteereille, mutta ei ihmisille.
– Puun VOC-yhdisteillä on jonkin verran antibakteerisia vaikutuksia, Vainio-Kaila sanoo lehdessä.
Lehden artikkelin mukaan antibakteerisuus on puututkijoille uusi havainto, mutta esimerkiksi leikkuulautamateriaalien paremmuutta vertailleet tutkijat ovat raportoineet siitä.
Männyllä voimakkaampi antibakteerinen ominaisuus
Vainio-Kaila tutki yleisimpiä bakteereita, kuten esimerkiksi elintarviketeollisuudessa tunnettuja listeria- ja salmonellabakteereja ja vertaili, kuinka bakteerit elivät käsittelemättömillä puupinnoilla. Koli- ja listeriabakteerit kuolivat vähitellen puupinnalla, mutta säilyivät hengissä verrokkina toimineella lasilevyllä, TEK-lehdessä kerrottiin.
Puun antibakteerisuudesta olivat raportoineet muun muassa leikkuulautamateriaalien paremmuutta vertailleet tutkijat, TEK-lehti kertoi myös.
Kysyimme tutkija Vainio-Kailalta asiaan liittyviä kysymyksiä.
Onko puinen leikkuulauta (ja kenties tietty lajike) tästä näkökulmasta parempi ja kestävämpi vaihtoehto kuin muovinen?
– Käsittelemättömällä puupinnalla on antibakteerisia ominaisuuksia, männyllä vähän voimakkaampia kuin kuusella. Jos pintaan jää pieni määrä bakteereita, ne luultavasti kuolevat nopeammin puun pinnalla kuin muovin. Jos laudan päällä on leikattu esimerkiksi raakaa lihaa, jossa on tautia aiheuttavia bakteereita, eivät leikkuulaudan ominaisuudet auta, kun bakteerien määrä on suuri ja siinä on hyvät ravinteet niiden kasvulle, Vainio-Kaila toteaa.
– Eli mitä materiaalia leikkuulauta ikinä onkaan, se on pestävä kunnolla sen jälkeen, kun siinä on leikattua potentiaalisesti bakteeripitoisia asioita. Sen on hyvä antaa kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttökertaa. Tästä seuraa ymmärtääkseni se, että jos leikkuulauta pestään kunnolla, sekä puinen että muovinen leikkuulauta toimivat ihan hyvin, hän sanoo.
Muun muassa Evira kertoo sivuillaan, että puu leikkuulaudan materiaalina ei ole yhtä pesunkestävä muoviseen verrattuna. Evira kertoo sivuillaan, että yleensä puumateriaali on niin huokoista, että se voi imeä itseensä likaa, vettä ja pesuaineita sekä jäädä pitkäksi aikaa kosteaksi. Mitä mieltä olet on tästä?
– Puu on todellakin huokoinen materiaali. Jos sitä pidetään pitkään vedessä, kosteus pääsee syvemmälle puuhun ja kuivuminen kestää kauemmin. Jos se taas pestään nopeasti ja nostetaan kuivumaan, ei kosteus ehdi pintaa syvemmälle puuhun. Tällaisessa tapauksessa puun pinta saattaa kuivua jopa nopeammin kuin muovin, koska kosteus tasaantuu haihtumisen lisäksi puuhun itseensä.
– Jos on kolhuinen, muovinen leikkuulauta, sinne voi jäädä koloja, joissa kosteus säilyy kauemmin. Lian ja pesuaineen tarttumista puun huokosiin en ole tutkinut, enkä lukenut siitä tehtyjä tutkimuksia, varmasti Eviralla on hyvät perustelut kannoilleen, Tiina Vainio-Kaila toteaa.
Puinen leikkuulauta pitää veitset terävämpinä ja sitä ei tarvitse vaihtaa niin usein, kuin muovisia.