Ajankohtaista

Kääritkö sinäkin uuniperunan folioon? Se voi olla virhe, näin saat parempaa

Julkaistu:

Me Naiset
Folion kanssa sählääminen on silkkaa rahan ja luonnon tuhlaamista.
Tämä tieto saattaa muuttaa käsityksesi ruuanlaitosta iäksi: uuniperunoista tulee parempia ilman käärettä.

– Ihmiset ajattelevat, että folion käyttäminen rapeuttaa perunaa, mutta ei se toimi niin, sanoo kokki ja Me Naisten sekä Soppa365:n ruokatoimittaja Riikka Väliahde.

Hänen mukaansa folion käyttö on silkkaa rahan ja luonnon turmiota.

– Uuniperunan kuuluu olla pinnasta rapea ja sisältä ihanan pehmeä. Uunissa perunasta alkaa haihtua kosteutta, ja jos perunan ympärillä on folio, kosteus jää sen sisään ja perunasta tulee vetinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riikka ei tiedä varmaksi, mistä foliokääreiset potut ovat saaneet alkunsa, mutta arvelee, että tapa on lähtöisin ravintoloista.

– Luulen, että ravintoloissa on kääritty uuniperunat folioon, jotta ne säilyisivät pidempään lämpiminä, mutta tämä on tehty vasta paistamisen jälkeen. Ihmiset ovat ehkä ottaneet näkemästään mallia luullen, että peruna on ollut folion sisällä jo uunissa.

Folio käyttöön vain grillatessa

Lämpimänä pitämisen lisäksi on vain yksi tilanne, jossa foliota kannattaa käyttää potaattien ympärillä.

– Jos kypsentää perunat nuotiossa, folio estää niitä palamasta tai hiiltymästä, Riikka sanoo.

Folioon kietomisen sijaan yleisesti käytetty tapa pistellä pottuihin reikiä ennen paistamista on fiksu veto.

– Reikien kautta pääsee kosteutta pois, eikä kuori räjähdä.

Jätä siis alumiiniin kapalointi väliin, kun ensi kerran valmistat uuniperunoita, ja nappaa alta talteen Riikan vinkit täydellisen uuniperunaan!

Näin valmistat täydellisen uuniperunan:

1. Valitse iso ja jauhoinen perunalajike, kuten rosamunda.

2. Pese ja kuivaa perunat. Älä kuori. Pistele haarukalla kuoreen reikiä.

3. Lado perunat uunipellille joko suolapedille tai leivinpaperille. Paahda uunissa 180 asteessa, kunnes pinta on rapea ja sisus pehmeä. Ison perunan kypsentämiseen menee noin tunti.

Lue myös:

Näin avaat Tupla-patukan oikeaoppisesti – ja 4 muuta ”elintärkeää” ohjetta, jotka ovat saattaneet mennä sinultakin ohi

Sanna voitti 10 000 euroa kaikkien aikojen parhaalla Niksi-Pirkka-vinkillään – syntyi naapurin rouvan avustuksella

Yllättävä kikka! Näin parannat kitkerän kahvin maun hetkessä

Potut pois pannasta! Seitsemän syytä, miksi peruna on suomalaisen ruuan kruununjalokivi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt