Annukka Pakarinen kyllästyi vuotaviin biojätepusseihin ja ikävään hajuun keittiössä – oivalluksesta syntyi keksintö

Biotekniikan tohtori Annukka Pakarinen ja diplomi-insinööri Elina Voutilainen kehittivät ratkaisun ja bisnesidean arkiseen ongelmaan.

Annukka Pakarinen huomasi, kuinka paljon neljän lapsen perheessä syntyy biojätettä. Oivalluksesta syntyi bisnesidea.

7.9.2018 15:46

Moni tietää, kuinka nopeasti biojäteastia alkaa lemuta. Ja kuinka helposti biojätepussit alkavat vuotaa. Tämän arkisen ongelman kanssa kamppaili myös Annukka Pakarinen.

Pakarinen on keksijä, kemian diplomi-insinööri ja filosofian tohtori biotekniikan alalta.

– Kyllästyin vuotaviin pusseihin ja ikäviin hajuihin keittiössä. Erityisesti, kun hoidin lapsia kotona heidän ollessaan pieniä, jätettä kerääntyi paljon, hän kertoo.

Pakarisella on neljä lasta. Jätettä syntyy paljon.

– En voinut olla ajattelematta, että tämän kaiken voisi tehdä fiksumminkin. Oivalsin, että pilaantumista pitäisi hidastaa, jotta kierrättäminen olisi siistimpää ja hajuttomampaa, Annukka Pakarinen kertoo.

Pakarinen oli tuolloin töissä tutkijana Helsingin yliopistolla ja tutki peltobiomassojen säilömistä.

– Rehun säilöminen on ollut tiedossa, mutta mietin, miksi myös biojätteen pilaantumista ei voisi hidastaa samalla idealla. Alipainepumpputekniikkaa hyödyntäen voisi näin tehdä kierrättämisen keittiössä mukavammaksi, hän kertoo.

Puolet keittiöjätteestä sekajätteeseen

Pakarinen pohti, että alipainepumpun avulla biojätteen kierrättämisestä voisi saada siistiä ja hajutonta. Hän kehitti astian, jossa estetään haitallisten, mutta mahdollistetaan toivottavien biojätteissä elävien mikrobien toiminta. Hajua ei synny, koska menetelmä minimoi bioroskien nesteen.

– Helsingissä yksi asukas tuottaa keskimäärin noin 95 kiloa biojätettä vuodessa, Pakarinen antaa esimerkin biojätteen keräämisestä.

–  Nyrkkiarvio on, että noin puolet keittiöjätteestä menee sekajätteen mukana polttoon, vaikka vettä sisältävä jäte on polttoarvoltaan huono. Biojätteen tuhlaaminen tällä tavalla ei kannata, sillä se toimii erinomaisesti esimerkiksi jatkuvasti kasvavassa biokaasun tuotannossa.

Biojätteen kierrättämisellä on ympäristövaikutuksia. Pakarinen haluaa nähdä biojätteen keräämisen merkityksen isommassa mittakaavassa. Se on osa ilmastonmuutoksen torjuntaa, sillä biojätettä voidaan hyödyntää monin tavoin.

– Biojätteestä saadaan energiaa, parhaimmillaan autojen polttoaineeksi. Lisäksi biojätteestä saadaan hyvää lannoitetta ja typpi saadaan takaisin pelloille, hän kertoo.

Homman pitää olla toimivaa

Tavalliset ihmiset kaipaavat kuitenkin toimivia ja helppoja keinoja kierrätykseen. Muutoin sitä ei välttämättä tehdä.

Annukka Pakarinen jatkoi tuotekehittelyä diplomi-insinööri Elina Voutilaisen kanssa.

– Vaikka kierrätystä halutaan tehdä, se halutaan mahdollisimman vaivattomaksi ja siistiksi. Jokapäiväisen kierrätyksen helpottaminen on paras tapa saada ihmiset tekemään enemmän asioita hiilijalanjäljen pienentämiseksi, Elina Voutilainen sanoo.

Pakarisen ja Voutilaisen tuote, Ekokamu ei ole vielä markkinoilla, vaan testivaiheessa. Sen valmistus aiotaan toteuttaa Suomessa ja tuotanto aloitetaan loppuvuodesta 2018. Suomalainen keksintö halutaan myös ulkomaiden markkinoille.

– Ensin suuntaamme tuotetta ensisijaisesti yksityisille kuluttajille, mutta myöhemmässä vaiheessa myös ammattikeittiöihin. Otteemme on kansainvälisille markkinoille tähtäävä, Voutilainen sanoo.

Suomalainen keksintö halutaan myös ulkomaiden markkinoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit