Ajankohtaista

Täytetyt munakoisot: Feta ja tomaatti tekevät niistä superherkun

Julkaistu:

Elämän makuja
Syksyn sato kannattaa ottaa talteen, säilöä ja pakastaa, mutta parhaimmillaan kasvikset ovat tuoreeltaan lautasella.
Pikkelöidyt tomaatit voi säilöä pitemmäksikin aikaa, mutta ovat nautittavissa jo seuraavana päivänäkin.

Kesäkurpitsavuoka on lempiruokiani ja oikeaa lohturuokaa. Täytetyt munakoisot ovat klassikko.

Nyt ne täytetään fetalla ja tomaateilla.

Täytetyt munakoisot

1 sipuli
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

200 g fetaa

2 rkl créme fraîchea

1 kananmuna

1 tl suolaa

mustapippuria

2 munakoisoa

noin 10 kirsikkatomaattia

1 dl parmesaaniraastetta

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Hienonna sipuli. Murenna feta kulhoon, lisää créme fraîche, sipuli, kananmuna, suola ja pippuri.

Halkaise munakoisot kahtia ja koverra sisus niin, että munakoisoa jää reunoille noin 1,5 sentin verran. Hienonna yhden munakoison sisus ja sekoita fetaseoksen joukkoon.

Loput sisukset voit pakastaa, käyttää toiseen ruokaan tai valmistaa baba ganoush -tahnaa.

Täytä munakoisot fetatäytteellä. Aseta joukkoon puolitettuja kirsikkatomaatteja ja ripottele päälle parmesaanijuustoa.

Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia, kunnes munakoiso on kypsää ja täyte ruskistunut. Tarjoa riisin kera.

Valmistusaika: 15 + 35 minuuttia

Annoksia: 4



Kesäkurpitsapaistos

2 keskikokoista kesäkurpitsaa

1,5 tl suolaa

1 rkl voita

300 g créme fraîchea

2 munaa

hyppysellinen muskottia

½ tl mustapippuria

1,5 dl emmentalraastetta

Leikkaa kesäkurpitsat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet talouspaperille ja ripottele päälle noin 1 tl suolaa. Anna viipaleiden itkettyä 15 minuutia.

Suola poistaa kurpitsasta turhan veden, jolloin paistoksesta tulee kuohkea. Laita uuni 200 asteeseen. Voitele vuoka.

Vatkaa vispilällä crème fraîche ja munat kuohkeaksi. Lisää muskottipähkinä, pippuri, ½ tl suolaa ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi.

Kuivaa itkettyneet kesäkurpitsat talouspaperilla ja pyyhi samalla liiat suolat pois. Nosta viipaleet vuokaan ja kaada crème fraîche -seos päälle. Auta seosta hieman valumaan kurpitsaviipaleiden väliin.

Laita paistos uuniin alatasolle 35–40 minuutiksi. Tarkkaile kuitenkin, ettei pinta tummu liikaa. Paistos on valmis, kun pinta on ihanan ruskea ja crème fraîche -seos jähmettynyt. Tarjoa lämpimänä lisäkkeenä.

Valmistusaika: 20 + 40 minuuttia

Annoksia: 4–6


Pikkelöidyt fenkolitomaatit

1 litran lasipurkki

0,5 dl valkoviinietikkaa

1 rkl väkiviinaetikkaa

1,5 dl vettä

1 rkl sokeria

0,5 tl suolaa

noin 8 dl erilaisia tomaatteja

6 valkosipulinkynttä

4 oksaa rosmariinia

1 pieni fenkoli

Desinfioi lasipurkki keittämällä sitä 30 minuuttia. Mittaa etikat, vesi, sokeri ja suola pieneen kattilaan ja kiehauta.

Pese tomaatit ja pistä niihin haarukalla pari reikää.

Kuori valkosipulit ja leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Nosta kasvikset vielä kuumaan lasipurkkiin, kaada perään kuuma liemi ja sulje purkin kansi.

Tomaatit ovat nautittavissa parin päivän päästä tai säilykkeenä talven aikana.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 1 litran purkki tomaatteja



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt