Ajankohtaista

”Tässä on pasta, jossa on eeppinen yhdistelmä”, Jamie Oliver sanoo

Julkaistu:

Pastaruoat
”Nöyrän roomalainen pasta” on aineksiltaan yksinkertainen, mutta todella herkullinen.
Maailmankuulu kokki Jamie Oliver on kirjoittanut useita kirjoja. Tuorein kirja, Jamien italialainen keittiö (Readme.fi 2018) koostuu resepteistä, joihin Oliver sai oppinsa matkoillaan Italiassa.

Hän kertoo kirjan esipuheessa rakastaneensa Italiaa aina. Oliver on matkustanut siellä usein aiemminkin, mutta kirjaa varten hän teki oman reissunsa kiertämällä eri puolilla maata.

Hän kertoo kirjassa, että on hieman huolissaan.

– Italialaisen keittiön sykkivän sydämen todellisten matriarkkojen nonnien ja mammojen ajan patinoimat perinteet ja reseptit ovat vaarassa kadota. Uskomattoman upea ruokaperintö, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle, hiipuu ajan ja ruuhkavuosien myötä teknologian helpottaessa arkea, Jamie Oliver kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjassa esitellään useita nonnia, heidän tarinoitaan ja oppejaan.

– Monet heistä ovat kokanneet yli 50 vuoden ajan. Olen saanut kunnian kokata näiden ihanien naisten kanssa ja oppia jotakin heidän salaisuuksistaan, Oliver kirjoittaa.

Neljä ainesosaa

Yli 400 sivun kirjassa on valtavasti reseptejä. Yksi ohjeista on pasta, jota monet Roomassa käyneet ovat saattaneet maistaa.

Se on raaka-aineiltaan yksinkertainen, mutta todella herkullinen.

– Perinteisen ja nöyrän roomalaisen pastan neljä ainesta muodostavat eeppisen yhdistelmän, Oliver kertoo kirjassaan reseptistä.

– Tästä onkin tullut yksi Lontoon ja New Yorkin ravintolamaailman trendikkäimmistä pasta-annoksista.

Tästä reseptistä on erilaisia versioita, ja toiset niistä ovat hieman kuivempia kuin toiset. Oliver kuvailee omaa versiotaan jälkimmäiseksi, mikä edustaa perinteisempää tapaa tehdä sitä.

– Säädä rakennetta oman makusi mukaan, hän muistuttaa.

Tämä pasta valmistuu noin vartissa. Ensimmäisellä kerralla aikaa voi mennä enemmän, mutta kun ruoan on tehnyt kerran, seuraavilla kerroilla homman osaa hoitaa nopeammin.

Jamie Oliverin ohje on neljälle hengelle.


Cacio e Pepe

300 g spagettia

2 tl kokonaisia mustapippureita

80 g laadukasta pecorinojuustoa

1 nokare suolatonta voita

Valmistusohjeet:

  1. Keitä spagetti kiehuvassa, suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Paahda mustapippureita pikaisesti paistinpannulla ilman rasvaa, samalla kun pasta kiehuu.
  3. Murskaa mustapippurit sen jälkeen huhmareessa hienoksi jauheeksi. Siivilöi jauhe ja heitä siivilään jääneet palat pois.
  4. Raasta pecorino-juusto mahdollisimman hienoksi, jotta se sulaa tasaisesti myöhemmin, eikä paakkuunnu (niin voi käydä, jos juustoraaste on liian karkeaa tai jos se lisätään liian kuumalla pannulle).
  5. Kun spagetti on kypsää, aseta paistinpannu uudelleen miedommalle lämmölle.
  6. Ripottele suurin osa pippurijauheesta pannulle ja lisää voinokare. Siirrä spagetti kattilasta pihtien avulla pannulle, kun voi on sulanut ja tuo mukana myös hieman tärkkelyspitoista keitinvettä.
  7. Sammuta liesi, ripottele spagetin päälle kolme neljäsosaa raastetusta juustosta ja anna ruoan tekeytyä ilman sekoittamista minuutin ajan.
  8. Sekoita aineksia ja annostele pasta tarjottavaksi.
  9. Viimeistele annokset jäljelle jääneellä juustolla ja pippurijauheella.
Jamie Oliver lisää, että Cacio e Pepe maistuu herkulliselta vihersalaatin ja valkoviinin kera.

– Onnellisia aikoja, hän toivottaa reseptin lopussa.

Sitaatit ja reseptit: Jamien italialainen keittiö (Readme.fi 2018)


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt