Ajankohtaista

”Hukumme omenoihin” – Jos piirakat tulevat jo korvista, tässä 5 tapaa hyödyntää runsas sato

Julkaistu:

Omenasato
Runsaan omenasadon voi hyödyntää monella muullakin tavalla kuin hilloja ja piirakoita tekemällä.
– Hukumme omenoihin, Vauva.fi-keskustelupalstalle kirjoittanut toteaa.

– Teen mehuja, hilloja, soseita, piirakoita. Oon vienyt omppuja tutuille, sukulaisille, töihin kahvihuoneeseen, työkavereille. Vähän rupisemmat omenat menee tutulle metsästäjälle, joka vie ne peuroille, kommentoija jatkaa.

Lahjoita syötävät, kompostoi tai vie huonot Sortti-asemalle, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ohjeistaa.

Yksi hyvä keino on myös viedä omenoita mehuasemille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mehuasemia löytyy useilta paikkakunnilta. Maksu ei yleensä ole kovin suuri ja omenasadosta puristetun mehun saa monilla mehuasemilla pakattuna pusseihin, jotka on helppo esimerkiksi pakastaa. Mehuasemilla mehut voidaan myös pastöroida, jolloin ne säilyvät seuraavaan satoon saakka.

Myös monet hevostallit ottavat mielellään omenoita vastaan, Kiertokapula Oy neuvoo omassa tiedotteessaan.

Ottajia on

Lahjoittaminen on yksi hyvä keino, sillä Facebookissa on useita eri paikkakuntien omenapörssi-ryhmiä, jotka toimivat nyt hyvin aktiivisesti.

Omenoille on reilusti ottajia ainakin Helsingissä. Esimerkiksi Helsingin (Stadin omenapörssi) ryhmässä on yli 6000 jäsentä ja keskustelu omenoita vastaanottavien ja omenoita tarjoavien välillä on vilkasta.

Lisäksi esimerkiksi Tori.fi-palvelussa on lukuisia ilmoituksia sekä omenoita hakevilta, että lahjoittajilta.

Toiset ottavat kuitenkin maksua tai muuta palkkiota pihansa omenoista. Osa omenoita kaipaavista tarjoaa itse pientä hyvitystä.

– Onko sinulla ylimääräisiä omenoita ja haluaisit nurmikon siistiksi? Kerrostalossa majaileva omputon opiskelijapesue ottaisi mieluusti vastaan kaikenmerkkisiä omenoita pääkaupunkiseudulla, yksi ilmoituksista kuuluu.

– Karistellaan puista ja pääset keräämään, viisi euroa ämpärillinen, toisessa ilmoituksessa kerrotaan.

– Tule keräämään. Meillä juodaan esim. Juhlamokkaa, jos haluat antaa kaffetta, kolmas ilmoittaa.

Kori tien viereen

Jäteyhtiöt suosittelevat tiedotteissaan, että omakotitalon asukkaat jättäisivät omenoita esimerkeiksi koreihin, josta ohikulkijat voisivat niitä poimia. Joillakin alueilla se on jokasyksyinen tapa ja lähialueen asukkaat osaavat jo odottaa niitä.

Ikäviä ja käsittämättömiä tapauksia on myös koettu.

– Ensin vietiin kori omenoineen. En luovuttanut, laitoin ämpärin: sekin varastettiin. Sitten laitoin kolhuisen vanhan vadin, se oli potkaistu omenoineen nurin. Luovutin, loput ylimääräiset omenat menevät kompostiin, Vauva.fi:n keskustelussa kerrotaan.

– Kori on tien vieressä, josta saa ottaa ja ihan jokaiselle kysyjälle on omenaa tarjolla. Aktiivisesti en enempää tuputa, omakotitalon asukas kertoo Vauva.fi:ssä omasta käytännöstään.

Lue myös: Omenasieppari kerää jämäomenat ja antaa työtä vaikeasti työllistyville – yrittäjä sai idean lentokoneessa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt