Ajankohtaista

Ranskalainen huippukokki ihastui suomalaiseen ruokaan – hehkutti ”niitä pieniä kaloja järvessä”

Julkaistu:

Kotimaiset tuotteet
Samaan aikaan, kun Ranskan presidentti vieraili Suomessa, toinenkin ranskalainen delegaatio tutustui suomalaiseen luontoon ja ennen kaikkea ruokaan.
Viime viikolla seurattiin ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja hänen puolisonsa Brigitte Macronin vierailua Suomessa. Otsikoihin nousi huvittava kuva, jossa presidentti maistoi kahvia Kauppatorilla. Se tulkittiin niin, ettei perinteinen suodatinkahvi ollut kenties aivan Macronin mieleen.

Macronin ilme nousi jutuiksi myös kansainvälisiin lehtiin. Helsingin Sanomat kertoi, että myöhemmin Ranskan presidentinkanslia Elysée kommentoi diplomaattisesti, että ”kahvihetki oli ollut presidentille mieluinen”.

Oli miten oli, samalla viikolla Suomessa vieraili myös toinen ranskalainen delegaatio, jonka varsinainen tehtävä oli maistella suomalaista ruokaa. Kyse oli kahdeksan hengen seurueesta, joka koostui Michelin-tähditetyistä keittiömestareista.

ProAgria Etelä-Suomi ry ja Action Finland olivat kutsuneet ranskalaiset keittiömestarit tutustumaan suomalaisiin tuotteisiin sekä raaka-aineisiin. Yhdistysten tavoitteena on edistää suomalaistuotteiden pääsyä Ranskan markkinoille ja tarjota suomalaisille elintarvikealan pk-yrityksille vientiapua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keittiömestareille esiteltiin suomalaista ruokaosaamista ja luontoa. Seurue vieraili Helsingissä ja Lapissa Honka Säikkärässä.

”Hienostuneita makuja”

Ainakin yksi seurueen keittiömestari oli vaikuttunut.

– Ne pienet kalat järvessä... todella, todella maukkaita, Arlesin kaupungissa sijaitsevan, suositun huippuravintolan keittiömestari Armand Arnal kertoi Ilta-Sanomille.

Pienet kalat olivat muikkuja, joita tarjottiin koko ryhmälle. Palaute koko seurueelta oli myönteistä, mutta yllättynyttä.

– Luulin ennen vierailuani, että Suomessa paikallisten raaka-aineiden maku olisi jollain tavalla ”rouheampi” tai hieman”karumpi”, mutta yllätyin, kuinka hienostuneita ja maukkaita raaka-aineita Suomen luonnossa on, Arnal kuvaili.

– Voisiko se johtua siitä, että kesällä aurinko paistaa niin pitkään, hän pohti.


Keittiömestarit saivat kokeilla raaka-aineita ja tuotteita ruoanvalmistuksessa. Ryhmä kävi myös sienimetsällä, josta löytyi kangasrouskuja. Lisäksi he testasivat herkkutatteja.

Ryhmä sai maistettavakseen lisäksi muun muassa perunarieskaa ja ruisbageleita, härkäpaputuotteita, hilloja ja muita viljatuotteita.

– Erittäin kiinnostavia tuotteita. Erityisesti kuivatut marjat ovat sellaisia, joita voisin käyttää jatkossa, Arnal sanoi.

– Sain paljon ideoita työhöni, hän totesi myös.

”Keihäänkärkituotteet”

Myös Jyrki Sukula on painottanut suomalaisten raaka-aineiden ainutlaatuisuutta. Italiassa asuva Sukula kertoi Ilta-Sanomille marraskuussa, mitkä tuotteet hän nostaisi suomalaisen viennin ”keihäänkärkituotteiksi”.

– Puikula elää pitkän ja kivuliaan kasvuajan, mutta tulos on maksimaalinen. Se on hieno tuote. Se on maailman pohjoisin viljeltävä peruna, yksinkertainen, mutta maultaan maailman parhaita. Lisäksi kaikki kotimaiset juurekset ansaitsivat tulla nostetuiksi, hän totesi.

Ainakin teoriassa suomalaisessa metsässä voisi tehdä isonkin tilin, jos tuotteiden onnistuneen kuljetuksen voisi taata. Kerroimme sienestä, joka on erityisen himoittua Japanissa: Tästä sienestä miljonäärit maksavat jopa 4 000 euroa kilolta – Suomen sadosta tulossa runsas

Lue myös: Australian Master Chef -kokki paljastaa, mihin suomalaisiin ruokiin hän rakastui

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt