Erotatko kantarellin valevahverosta? Tympeä yllätys paljastuu viimeistään lautasella - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Erotatko kantarellin valevahverosta? Tympeä yllätys paljastuu viimeistään lautasella

Valevahvero ja kantarelli näyttävät hyvin samankaltaisilta. Vasemmassa kuvassa valevahvero, oikeanpuoleisessa kuvassa kantarelli.

Julkaistu: 4.9.2018 15:25

Kantarelli on yksi halutuimpia metsäsieniä. Jos lähtee metsään, kannattaa opetella sen tunnistamista.

Vaikka sienisadon ennustettiin jäävän kuivan ja kuuman kesän jäljiltä niukaksi, sienestäjät ovatkin syksyn alkaessa päässeet kunnon apajille.

Kantarelli on yksi tunnetuimmista ja käyttökelpoisimmista sienistä. Sitä kuvataan usein myös ”metsän kaunottarena” sen heleän värin vuoksi. Kantarellin kausi alkaa yleensä heinäkuussa, mutta sen satokausi on pitkä, intohimoisten sienestäjien, Anu Palevaaran ja Päivi Hentun tänä vuonna ilmestyneessä Sienikoto-kirjassa (Readme.fi 2018) kerrotaan.

Niitä voi löytää jopa vielä joulukuussa. Kirjan mukaan parhaiten kantarelleja löytää Etelä- ja Keski-Suomesta. Sieni kasvaa usein suurina ryppäinä kuivujen, mäntyjen ja kuusien läheisyydessä, kirjassa kerrotaan myös.

Kirkaankeltainen väri näkyy kauas, kirjassa kuvaillaan. Palevaara ja Henttu kertovat myös, että parhaimmat paikat ovat yleensä koivujen läheisyydessä.

Siellä saattaa lymyillä kunnon apaja, kirjassa kerrotaan.

Joskus kantarellit ovat kuitenkin piilossa.

Joskus nämä herkut saattavat olla hyvinkin maastoutuneita sammalen ja risujen seassa. Silloin voi olla niin, että lakista näkyy vain pienen pieni keltainen pilkahdus.

Keltainen on myös kantarellia hyvin läheisesti muistuttava valevahvero.

Joskus, varsinkin hämärässä, kantarellin saattaa helpostikin sekoittaa valevahveroon, kirjassa todetaan.

– Nyt ovat metsät täynnä kantarellin näköistä valevahveroa, mihin kokematon sienestäjä varmasti sekoittaa kantarellin. Valevahvero aiheuttaa allergisille ja herkkävatsaisille ongelmia, mitä kantarelli ei tee, Ilta-Sanomien lukija kertoo.

Siihen ei kuole, mutta herkkua se ei ole

Joissakin oppaissa sanotaan, että valevahveron syöminen ei ole suositeltavaa. Toisissa taas todetaan, että se kelpaisi myös ruoanlaittoon.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Heikki Kotiranta toteaa, ettei valevahveron syöminen ole vaarallista, mutta sitä ei suositella.

– Suositus perustuu siihen, että valevahvero on pulkkosienen lähisukulainen, ja pulkkosieni on aiheuttanut myrkytyksiä. Valevahvero ei ole myrkytyksiä aiheuttanut, mutta voi sanoa, ettei se ole täysin mahdotonta, Kotiranta kertoo.

Mitään vakavaa ei siis tapahdu, jos valevahveroita söisi vahingossa.

– Kuolema ei uhkaa, Kotiranta toteaa.

Se ei ole kuitenkaan mikään makuelämys, toisin kuin oikein valmistettu, kantarellista tehty ruoka voi olla.

– Se ei maistu ollenkaan samalta kuin kantarelli. Valevahvero on sitkeä, eikä herkullinen. Valevahveron ja kantarellin erottaa myös tuoksusta. Kantarelli tuoksuu miellyttävältä, valevahvero ei oikeastaan miltään.

Näin sienet eroavat toisistaan:

  • Valevahvero on väriltään (lakin ja jalan) oranssimpi kuin kantarelli. Valevahveron jalka on melko voimakkaan oranssinruskea ja etenkin tyvestä tummempi kuin kantarellin jalka.

  • Valevahveron lakin alla on heltat, kantarellilla helttamaiset poimut

  • Kantarelli on keltainen, valevahvero oranssinkeltainen.

  • Kantarellia tavataan usein koivikoissa. Valevahvero viihtyy havu- ja sekametsissä, hakkuuaukeilla, risukoissa ja se kasvaa usein lahopuulla tai vaikkapa sahanpurussa pururadan varrella.

Sitaatit: Anu Palevaara, Päivi Henttu: Sienikoto – luonnosta lautaselle (Readme.fi 2018)

Kantarelli on herkullinen ruokasieni. Ei ole ihme, että sienestäjät eivät halua paljastaa parhaita apajapaikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit