Ajankohtaista

Martat ovat huolissaan miehistä, jotka eivät syö tarpeeksi kasviksia

Julkaistu:

Ravinto
Martat ovat huolissaan myös nuorista, sillä kasvisten ja marjojen syöminen vähenee pojilla jo 4.–5. luokilla.
Viime aikoina kasvisruoka on noussut valtakunnan puheenaiheeksi, kun puolustusministeri antoi epäileviä lausuntojaan varuskunnissa tehtävää ruokauudistusta kohtaan. Vaikka kyseessä oli kasvisruoan osalta vain kahden aterian muutos koko viikon ruokiin, Jussi Niinistö ei sitä hyväksynyt.

Asiaan otti kantaa myös sodan kokenut, 98-vuotias sotaveteraani Olli Vuorio, joka ihmetteli ministerin lausuntoja: ”Kyllä kasvisruoka sopii varusmiehille”

Kun Martat suunnittelivat tulevia ohjelmiaan, he eivät voineet tietää, että kasvisruoka ja kasvisten merkitys ruokavaliossa nousisi otsikoihin. Martoilla on kuitenkin yksi viestinnän painopiste tänä syksynä: Liian vähän kasviksia syövät miehet.

Miksi vain miehet?

– Martat ovat huolissaan suomalaisista miehistä, sillä kaikista Pohjoismaista suomalaisilla miehillä on alhaisin elinikä, kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaismiehet elävät noin kuusi vuotta vähemmän kuin suomalaisnaiset keskimäärin.

Yksi näkökulma aiheeseen on ravinto. Tiedetään, että terveelliseen ruokavalioon kuuluvat päivittäin syötävät kasvikset, marjat ja hedelmät. Tilastojen valossa niiden käyttämisessä on eroja sukupuolten välillä.

– Tutkitun tiedon mukaan tytöt ja naiset syövät enemmän kasviksia, kuin pojat ja miehet, Kaisa Härmälä kertoo.

– Kouluissa tehtyjen kyselytutkimusten mukaan kasvisten ja marjojen syöminen vähenee pojilla jo 4.–5. luokilla.

Havainnollistimme aiemmin, kuinka nopeasti puoli kiloa kasviksia tulee täyteen. Käy katsomassa esimerkkikuva täältä.

Piilossa olevat ennakkoluulot

Vaikka tietoisuus terveellisestä ravinnosta ja sen ympäristövaikutuksista on kasvanut ja kasvisruoka kiinnostaa yhä enemmän, tietynlaiset ennakkoluulot tai oletukset elävät yhä.

Marttojen mukaan lihan syöminen saatetaan kokea jollain tavoin maskuliinisena, kasvisten syönti taas enemmän feminiinisenä. Ilmiöstä on kirjoitettu aiemminkin. Ne voivat olla syvään juurtuneita, mutta piilossa olevia oletuksia, joilla voi olla oma vaikutuksensa.

Pitkään eläneet sanonnat, kuten esimerkiksi ”ruista ranteeseen” ja ”salaatti on kanien ruokaa”, kertovat omalta osaltaan siitä.

Tilastoja katsomalla ero naisten ja miesten kulutuksessa näkyy selkeästi.


Tänä vuonna ilmestyneessä, Pellervon taloustutkimuksen tekemässä katsauksessa Elintarvikkeiden kulutus Suomessa todetaan, että naiset käyttävät marjoja ja hedelmiä reilusti miehiä enemmän.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naiset pääsevät aina tavoitteeseen: Vain neljännes suomalaismiehistä ja kolmannes naisista tavoittaa suosituksen kasvisten osalta, Ilta-Sanomat kertoi kesäkuussa: Haluatko pysyä hoikkana ja pienentää syövän, kakkostyypin diabeteksen ja verenpainetaudin riskiä? Tee yksi helppo muutos

Keskivertomiehen kulutusta

Seuraavat tilastotiedot ovat pohjana Marttojen miehille tarkoitettujen kurssien sisältöihin (tiedot perustuvat aikuisten terveystapakyselyihin vuosilta 2014 ja 2015):
  • Vain 34 prosenttia miehistä käyttää tuoreita kasviksia päivittäin
  • Kypsennettyjä kasviksia päivittäin käytti vain 8 prosenttia
  • 47,8 prosenttia käytti kovaa rasvaa sisältävää levitettä
  • Lisäksi miehet käyttävät suosituksia enemmän punaista lihaa ja suosituksia vähemmän kasvisöljyjä
Martat ovat omalta osaltaan ryhtyneet toimeen. Heidän mukaansa yksi syy epäterveellisempiin valintoihin on ruoanlaittotaitojen heikkous.

Järjestö on aloittanut kolmen kerran ilmaisten Miesliesi-kokkikurssien järjestämisen, jonne toivotaan mukaan poikia isän tai muun läheisen miehen kanssa. Marttapiirit järjestävät myös miehille suunnattuja ”Ruokaa miesten makuun” -kursseja.

Kurssin nimi saattaa kuulostaa joidenkin korvaan erikoiselta, mutta Martat uskovat, että perusruokien ja kasvisten käsittelyn opettaminen juuri tälle kohderyhmälle voi edistää terveellisempien valintojen suosiota. Marttojen kursseilla tehdään esimerkiksi hernekeittoa, kasvissosekeittoa, käristyksiä, patoja ja uuniruokia, sekä salaatteja.

Martat toivovat miesten lautasille yksinkertaisesti enemmän kasviksia, kalaa, pehmeitä rasvoja ja täysviljatuotteita.

Lähteet: Martat, Pellervon taloustutkimus

Lue myös: Kuuman puheenaiheen kunniaksi: Täyttävät linssikeitot ja kukkakaalipirtelö

Ota kantaa

Onko tavoite puolesta kilosta vihanneksia päivässä hankala toteuttaa?

Kyllä 52% Ei 48%
Ääniä yhteensä 907

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt