Ajankohtaista

Nämä omenaherkut maistuvat munkkipossuilta – omenoista saa myös suolaisen piirakan

Julkaistu:

Elämän makuja
Kun satoa riittää, voi omppuja mehujen ja hillojen lisäksi käyttää ihan jokapäiväiseen ruoanlaittoon.
Omena on suolaisten makujen raikas kaveri ja maistuu herkulliselta esimerkiksi prosciutton kanssa piirakassa.

Uppopaistettuna omenat maistuvat minimunkkipossuilta. Arkipäivällisen helppoon jälkkäriin voi käyttää niin tuoretta kuin pehmeäksi paistettua omenaa jogurtin ja kinuskin kera.

Omppuherkku

1 dl kuohukermaa

¾ dl kookossokeria
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1 iso hyppysellinen suolaa

3 omenaa (mieluiten kiinteitä)

2 rkl kookosöljyä

hyppysellinen kanelia

hyppysellinen inkivääriä

8 digestivekeksiä

2 dl turkkilaista jogurttia

Valmista kinuski. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, lisää suola. Keitä kinuskia 2–3 minuuttia välillä vispaten, kunnes kinuski on tummanruskeaa ja paksuuntunut.

Pese ja leikkaa omenat kuutioiksi. Kuumenna kookosöljy pannulla jo nosta omenat pannulle, mausta kanelilla ja inkiväärillä. Paista omenoita muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät.

Kasaa herkku hieman ennen tarjoilua. Lusikoi kupin pohjalle omenakuutioita, murenna keksiä, lusikoi päälle jogurttia ja sen päälle kinuskia. Lopuksi vielä murennettua keksiä, omenoita ja kinuskia.

Valmistusaika:

30 minuuttia

Annoksia: 4



Frittiomenat ja helppo kinuski

1 säilyketölkki kondensoitua maitoa (sokeroitua)

2 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

1,5 dl maitoa

1 muna

1 dl sokeria

2–3 isoa omenaa

1 l rypsiöljyä

3 rkl sokeria

1 tl kanelia

Valmista kinuski. Laita säilyketölkki ilman etikettiä vesihauteeseen kiehumaan kahdeksi tunniksi – koko ajan veden alla. Kinuski valmistuu itsestään. Avaa purkki jäähtyneenä.

Valmista frittitaikina. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Mittaa maito kulhoon, vatkaa joukkoon muna, sokeri ja jauhot. Anna taikinan turvota sillä aikaa, kun kuorit ja paloittelet omenat paloiksi. Sekoita sokeri ja kaneli valmiiksi lautaselle. Kaada öljy korkeareunaiseen kasariin tai paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna. Pidä lähellä kansi ja sammutuspeitto. Testaa öljyn kuumuus tipalla taikinaa. Kun taikina nousee heti öljyn pintaan ja ruskistuu, on öljy tarpeeksi kuumaa. Älä anna öljyn kuumeta liikaa. Pyörittele omenanpalat taikinassa ja nosta öljyyn muutama pala kerrallaan.

Paista, kunnes taikina on ruskistunut, nosta omenat reikäkauhalla talouspaperin kautta ja pyörittele vielä kuumana kaneli-sokeriseoksessa. Tarjoa kinuskin kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia + kinuski 2 tuntia

Annoksia: noin 25 palaa



Omena-prociutto-tarte flambee

3,5 dl jauhoja

1 munankeltuainen

0,5 tl suolaa

2 rkl öljyä

4 rkl creme fraichea

1 omena

120 g prosciutto-kinkkua

170 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa jauhot valmiiksi. Erottele keltuainen ja riko sen rakenne haarukalla vispaamalla. Mittaa kulhoon vesi ja lorauta joukkoon öljy ja mausta suolalla. Mittaa joukkoon puolet vehnäjauhoista samalla vispaten. Lisää sitten joukkoon munankeltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhoista ja vaivaa lyhyesti tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi.

Kauli taikinasta kaksi soikeaa ja ohutta pohjaa. Jätä reunoihin hieman paksuutta. Levitä pohjille creme fraichea ja ohuiksi viipaleiksi leikattu omena. Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes pohja on rapea. Nosta hetkeksi jäähtymään. Asettele pohjille prosciutto-viipaleita ja murennettua sinihomejuustoa. Koristele tuoreella timjamilla.

Valmistusaika: 25 minuuttia

Annoksia: 2 piirasta, 4–6 annosta



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt