Uudet jauhelihan korvaajat rynnistävät kauppoihin – vertailimme hinnat ja proteiinimäärän - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Uudet jauhelihan korvaajat rynnistävät kauppoihin – vertailimme hinnat ja proteiinimäärän

Puolet Suomessa myydystä lihasta on jauhelihaa. Kasvisperäisiin tuotteisiin halutaan samankaltaisia ominaisuuksia.

Julkaistu: 30.8.2018 16:28

Syksyllä kauppoihin tulee lukuisia uusia ruoanlaittoon suunniteltuja tuotteita.

Isot valmistajat uskovat vakaasti kasvisproteiinituotteisiin. Siitä kertovat jatkuvasti markkinoille tulevat uutuustuotteet. Myös kauppiaat kertovat kasvisten ja kasvisproteiinituotteiden tekevän kauppansa. Kesko kertoi alkuvuodesta 2018, että kasviproteiinien myynti oli kasvanut 159 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Lihatiedotus kertoo sivuillaan, että punaisen lihan kulutus on pysynyt melko vakaana ja puolet Suomessa myytävästä lihasta on jauhelihaa. Sen tiettyjä koostumuksellisia ominaisuuksia ja helppokäyttöisyyttä pyritäänkin selkeästi saamaan myös kasvisperäisiin tuotteisiin.

Tänä syksynä, lähiaikoina kauppoihin tulevat muun muassa Elovena Muru Kaurajauhis, maidosta ja maitoproteiinista valmistettu Valio MiFU jauhis sekä jauhelihan tavoin käytettäväksi tarkoitettu, kasvisproteiineista ja sirkoista valmistettu Sirkkis.

Murua kuvaillaan valmistajan tiedotteessa ”uudeksi innovaatioksi”. ”Vastaavaa tuotetta ei ole vielä maailmalla kehitetty”, Sirkkis-jauhelihasta taas luvataan.

Lihaisa jauheliha pakataan pötköksi

Perinteistä jauhelihaa edustava uutuus on HK:n tomaatti-basilika jauheliha. Siinä erikoista on maun lisäksi se, että se on pakattu pötkömäiseen muotoon. Sitä perustellaan pakkausmateriaalin vähentämisellä.

– Kotikokkien viesti on selvä. Ruokaa halutaan laittaa itse, mutta sen pitää syntyä nopeasti, helposti ja mahdollisimman vähällä keittiön sotkulla. Kaikenlaista ylimääräistä kuorimista, pilkkomista ja soseuttamista halutaan välttää. Myös maustaminen tuottaa useimmille päänvaivaa, HKScan Suomen markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo kertoo tomaattisen ja mausteisen jauhelihan syntymisestä.

Sirkkis on syksyn uusista tuotteista kenties erikoisin. Sen luvataan muistuttavan rakenteeltaan kypsää jauhelihaa ja että sitä voi käyttää samalla tavalla.

– Tuote on valmiiksi kypsennetty. Jauhelihasta poiketen riittää, että se lämmitetään pannulla, varsinaista paistamista ei tarvita. Pastakastikkeisiin se lisätään valmistuksen loppuvaiheessa, Samuli Taskila tuotteen valmistajalta Entikseltä kertoo.

Tiedotteen mukaan tuote sisältää perinteisten kasvisproteiinien lisäksi jauhemuodossa olevia kotisirkkoja. Kotisirkkojen osuus neljä prosenttia.

– Halusimme tuotteeseen ravintoarvot, jotka pystyvät kilpailemaan perinteisten proteiininlähteiden kanssa. Tuotteesta löytyy proteiinia, rautaa, ravintokuitua sekä B12 -vitamiinia, Taskila kertoo myös.

Kaurajauhis

Raision Muru kaurajauhis sisältää 41 prosenttia kauraa. Se sisältää kauran lisäksi herneproteiinia, perunaproteiinia, suolaa ja vettä.

– Murulla voi esimerkiksi korvata osan reseptin jauhelihasta, Raision brändi- ja markkinointijohtaja Hanna Tähkäaho kertoo.

Valion Mifu jauhis on lisäys jo aiemmin markkinoilla olleisiin suikaleisiin ja ja rakeisiin. Uuden tuotteen luvataan olevan riittoisa: 250 gramman jauhispakkaus vastaa 400 grammaa jauhelihaa resepteissä, tiedotteessa luvataan.

– Maku, rakenne ja valmistustapa on suunniteltu sellaisiksi, että tutusta jauhelihareseptistä ei tarvitse muuttaa kuin yksi raaka-aine, liiketoimintapäällikkö Pia Järvinen kuvailee.

Hinnat ja proteiinimäärät

Valio MiFU jauhis

Proteiinia: 24 g/100 g

Hinta: 250 gramman pakkaus noin 4 euroa

Elovena Muru Kaurajauhis

Proteiinia: 20 g/100 g

Hinta: 225 gramman paketti alle 3 euroa, 350 gramman pakkaus noin 4 euroa

Sirkkis (Prismoihin syyskuun ensimmäisellä viikolla)

Proteiinia: 24g /100 g

Hinta: 250 gramman pakkaus noin 4,50 euroa

HK tomaatti-basilika jauheliha

Proteiini: 17 g/100 g

Hinta: 600 gramman pakkaus n. 4,50 euroa

Tuotetiedot, kuvat ja hinnat: Valmistajat. Hinnat voivat vaihdella kaupoista riippuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit