Onko keittiösi oikeasti puhdas? Tarkasta joskus kohdat, joista et ole ehkä kuullutkaan

Julkaistu:

Keittiö
Keittiön puhtaudessa on kyse myös sisäilman raikkaudesta ja paloturvallisuudesta.
– Tiskiä on aika paljon. Kaiken maailman kippoa ja rasiaa. Nyt väsyttää jo ajatuskin, Vauva.fi-palstalla kommentoidaan keittiön siivoukseen liittyvää keskustelua.

Moni voi samaistua tähän kommenttiin: kiireisen elämän keskellä kaikkea ei yksinkertaisesti jaksa. Ajatus suursiivouksesta on helppo sysätä hamaan tulevaisuuteen. Lista keittiön mahdollisista piilossa muhivista, likaisista kohdista voi ärsyttää ja ahdistaa niitä, jotka eivät luontaisesti kulje rätti kädessä.

Keittiössä riittääkin usein, että huolehtii siivouksesta edes päällisin puolin.

Kun työtasot, tiskiallas ja jääkaappi ovat säällisen puhtaita edes toisinaan, asiat ovat suhteellisen hyvin.

Mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun mahdollisesti muuttaa tai huomaa kaappiensa saastaisuuden, tekemättä jääneitä siivouksia kiroaa mielessään.

Kerran vuodessa

Kuopiolainen Hanna Sihvonen on toiminut kotisiivouksia tekevässä Kotileenassa kymmenen vuotta.

Asiakkaat tilaavat perusteellisen siivouksen usein nimenomaan muuttojen yhteydessä, kun tyhjennetty koti täytyy saada kuntoon seuraavaa asukasta varten.

– Muuttosiivouksissa tarkistetaan kaikki lattiasta kattoon, jopa kontaten, hän sanoo.

Kun kaapit ja pinnat ovat tyhjinä tavaroista, keittiön todellisen tilanteen pääsee kunnolla näkemään. Sihvonen listaa kohtia, joita esimerkiksi loppusiivouksissa tarkastetaan. Niitä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.

– Kyllä siinä on pitkä lista, Sihvonen sanoo.

Sihvosen listassa on kohtia, joihin olisi hyvä joskus kiinnittää huomiota. Edes toisinaan ja vaikka pienissä erissä, yksi pieni asia kerrallaan.

– Kaappien päälliset on yksi sellainen. Myös keittiön seiniin kerääntyy herkästi rasvaa, sekä avohyllyihin.

– Keittiön kaappien alaosa on myös kohta, jonne kerääntyy likaa. Kaappien alasokkelin näkee kunnolla vasta, kun hieman kyykistyy, Sihvonen kuvailee.

Hanna Sihvonen on huomannut, että kotien keittiöissä seuraavat kohdat jäävät usein vaille huomiota pitkiksi ajoiksi:
  • Uunin takaosa ja uunin sivut sekä tausta
  • Kaakeleiden saumat
  • Valaisimet
  • Lieden rasvasuodatin
  • Jääkaappi
Harva ehtii tai edes jaksaa siivota kotona jatkuvasti. Loppusiivousta vastaavaa urakkaa ei tarvitsekaan tehdä usein, mutta Sihvosen mukaan suursiivous olisi hyvä tehdä kerran vuodessa.

Sisäilma ja paloturvallisuus motiiviksi

Jos kaiken muun haluaa unohtaa, sisäilman raikkaus ja paloturvallisuus voisivat olla motiiveja isompiin urakoihin. Jääkaapin takaosan, poistoilmaventtiilien, lieden rasvasuodattimen ja hajulukkojen putsaukset edistävät näitä asioita.


Näistä puhuu Marttojen Youtube-videolla myös Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen.

– Poistoilmaventtiilit tulisi puhdistaa säännöllisesti ja liesituulettimen rasvasuodatin valmistajan ohjeiden mukaisesti, Säkkinen kertoo videolla.

– Allaskaapin seinää kannattaa tarkkailla ja kiinnittää huomiota mahdollisiin vuotoihin. Kannattaa myös tarkastaa tiskialtaan ja työtason välisen saumausten kunto, ja että kaakelisaumat ovat ehjiä, Säkkinen toteaa lisäksi.

Säkkinen mainitsee myös asian, josta moni ei ole kuullutkaan. Jääkaapin takaosassa, kompressorin päällä sijaitseva säiliö olisi joskus hyvä tarkastaa.

– Tarvittaessa se pitää tyhjentää, hän toteaa.

Sähkölaitteiden puhtaus ja niiden ympärillä olevan pölyn poistaminen tietyin väliajoin lisäävät yksinkertaisesti paloturvallisuutta.

Monissa tapauksissa lieden rasvasuodattimen voi pestä astianpesukoneessa. Siivous.info-sivustolla kerrotaan, että hellan ja jääkaapin taakse tai alle ei tarvitse kurkkia kuin pari kertaa vuodessa.

Eikä pitkiltä tuntuvista listoista pidä syyllistyä, vaan tehdä omassa kodissaan ne asiat, jotka kokee tarpeelliseksi.

Lähde: Martat

Ota kantaa

Siivoatko uunin takaa?

Kyllä 71% Kyllä, kun muutan pois 11% En koskaan 18%
Ääniä yhteensä 4310

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt