Helsinkiläisen Kimmo Ollilan työkavereilla on aika ajoin makoisat oltavat. Ollila kirjoittaa suosittua Kulinaari-ruokablogia ja vie blogia varten tekemiään leipomuksia työpaikalle maisteltavaksi.
– Leivon viikoittain, Ollila kertoo.
– Ovat ne saaneet hyvän vastaanoton, hän kertoo vaatimattomasti saamastaan palautteesta.
Kimmo Ollila aloitti blogin kirjoittamisen elokuussa seitsemän vuotta sitten. Alkuvuosina se oli enemmän harrastus, mutta lukijamäärät kasvoivat vuosien aikana. Hän ei tee blogiaan kokopäiväisesti, mutta käyttää siihen ison osan ajastaan. Yksi syy jatkamiselle on yksinkertaisesti rakkaus ruokaan.
– Ruoanlaitto ja leipominen ovat olleet aina rakkaita harrastuksia. Teen kotona ruokaa joka päivä.
Aluksi ohjeet olivat hieman monimutkaisempia kuin nyt.
– Tyttäreni sanoi minulle, että minun pitäisi tehdä jotain normaalia, Ollila sanoo huvittuneena.
Nyt ohjeet ovat sellaisia, joiden ainesosat saa lähes mistä tahansa kaupasta. Reseptit eivät ole myöskään turhan monimutkaisia. Vaikka Ollila ei ole varsinaisesti erikoistunut leivontaan, blogin luetuimmat ohjeet ovat makeita herkkuja.
– Suukkokakku on yksi blogini luetuimpia ohjeita, Ollila kertoo.
Suukkokakku on yksi blogin suosituimpia ohjeita.
Suukkokakku syntyi oman idean kokeilusta: suklaasuukot, eli pusut sopivatkin hyvin kakun täytteeksi. Ollila julkaisi ohjeen vuonna 2016.
– Sen reseptin kohdalla ei ollut kyse kaupallisesta yhteistyöstä. Oli sattumaa, että samoihin aikoihin kerrottiin suklaasuukoista tunnetun Börje Brunbergin kuolemasta.
Suklaasuukot olivat alkujaan Skotlannista ja muualla Euroopassa tunnettuja herkkuja. 92-vuotiaana kuollut Börje Brunberg laittoi alulle niiden teollisen valmistamisen Suomessa.
Mustikkapiirakalle kätevä malli
Syksyllä etsityimpiin resepteihin kuuluvat mustikka- ja omenaherkut. Tuore mustikkapiirakkaresepti syntyi, kun pakkasesta löytyi rasiallinen mustikoita.
– Halusin myös kokeilla uutta vuokaa. Huomasin, että pitkulaisessa leipävuoassa leivotusta piirakasta saa leikattua todella käteviä paloja, Kimmo Ollila kertoo.
Tämä piirakka on myös todella maukas. Sen pohjana on aivan perinteinen piirakkapohja, täytteessä on reilusti mustikkaa.
– Rakastan vanhoja keittokirjoja. Tämän ohjeen pohja on kuin aikojen takaa, Ollila sanoo.
Mustikkapiirakka on saanut nimen Herttaisen helppo mustikkapiirakka. Piirakassa ei käytetä rahkaa tai kermaviiliä.
– Tämä resepti on todella helppo ja nopeatekoinen, hän kertoo blogissaan.
Täytteenä voi käyttää mustikoiden sijaan mitä tahansa muitakin marjoja.
Kimmo Ollila kehottaa leivonnasta kiinnostuneita kokeilemaan rohkeasti. Sitä ei kannata ottaa liian vakavasti ja kokeneetkin tekevät virheitä.
– Jokainen voi myös leipoa omalla tyylillään, hän sanoo myös.
Ruoanlaitto ja leipominen voivat olla parhaimmillaan rentouttavaa puuhaa, mutta harrastuksella on Ollilalle toinenkin merkitys.
– Voin tuottaa iloa lähimmille ihmisille, hän sanoo.
Herttaisen helppo mustikkapiirakka
(voita voiteluun + korppujauhoja)
3–5 dl mustikoita
100 g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2–3 rkl perunajauhoja
(sokeria)
Tarvikkeet:
18 cm pyöreä piirakkavuoka
tai 10x35 cm piirasvuoka
leivinpaperia
vuokasprayta
Valmistusohjeet:
Voitele ja korppujauhota vuoka tarvittaessa. Pelkkä leivinpaperivuoraus toimi myös hyvin.
Lämmitä uuni 190 asteeseen.
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa muna taikinaan, lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja reunoille. Sirottele perunajauhot piirakkapohjalle ja levitä päälle mustikat. Mikäli käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta ne ensin. Sirottele pinnalle hieman sokeria.
Paista uunin alatasolla n. 25–30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja saanut kauniin värin.
Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.