Maksuton kouluruoka 70 vuotta! Nämä ovat kaikkien aikojen kouluruokasuosikit – yksi kiilasi ykköseksi

Maksuton kouluruoka täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

Kouluruoka herättää vuodesta toiseen keskustelua.

17.8.2018 16:52

Vaikka kouluruokaa parjataan usein, Suomessa koululaisten päivittäinen ruokailu on järjestetty maailman mittapuussa ainutlaatuisella tavalla. Harvassa maassa se on maksutonta.

Laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille laadittiin jo vuonna 1943. Vuotta 1948 pidetään kuitenkin kouluruokailun alkamisvuotena.

Budjetti yhdelle kouluruoka-annokselle on muutama euro. Eri paikkakuntien välillä on kuitenkin isoja eroja, kuten käy ilmi viime viikolla julkaistussa Ilta-Sanomien vertailussa: Vantaalla lapset syövät 1,67 euron kouluruokaa, Puumalassa yli 6 euroa kalliimpaa – katso kuvat annoksista

Juhlavuoden kunniaksi Fazer järjesti Kaikkien aikojen kouluruoka -äänestyksen suomalaisille, kerrotaan Fazerin tiedotteessa.

Kyselyn vastausten perusteella kestosuosikkien makaronilaatikon ja pinaattilettujen kärkeen äänestyksessä kiilasi niukasti lihapullat ja perunamuusi.

Kyselyyn vastasi 21.5.–17.6.2018 välisenä aikana 2 899 ihmistä ympäri Suomea. Valmiita vastausvaihtoehtoja oli annettu kuusi kappaletta nykylasten tiedettyinä kouluruokasuosikkeina. Lisäksi vastaajilla oli mahdollisuus ilmoittaa jokin oma suosikkinsa.

Kaikkien aikojen kouluruoat TOP 10 (2018):

  1. Lihapullat ja perunamuusi

  2. Makaronilaatikko

  3. Pinaattiletut

  4. Kalapuikot

  5. Broiler-currykastike ja riisi

  6. Kasvispihvit

  7. Kanaviillokki

  8. Puurot

  9. Keitot

  10. Pastaruoat

– Kotiruoka ja perinteiset suomalaiset ruoat maistuvat koululaisille, kuten kala- ja siipikarjaruoat sekä lihapullat, jotka ovat olleet koulujen ruokalistoilla vuodesta 1978, Fazer Food Services Suomen gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom sanoo tiedotteessa.

Kouluruoka herättää tunteita

Kerroimme myös aiemmin rakastetuista kouluruuista, jotka ovat jääneet mieleen vielä aikuisiälläkin.

Lue lisää: Näitä rakastettuja kouluruokia kaivataan vielä aikuisenakin: ”Kuuluivat ihan parhaaseen A-luokkaan”

Toisten inhoamat ja karttelemat ruuat olivat tällöin monille juurikin niitä suosikkeja.

– Tilliliha, kanaviillokki ja maksaruuat lukuun ottamatta maksalaatikkoa – se on mielestäni maksan haaskausta – olivat herkkuja, kuten myös kaalilaatikko ja jauhelihaperunasoselaatikko, eräs kuvaili tällöin.

– Minulle oli ihania ruokia kansakoulun ekalla luokalla Santahaminassa makaronivelli, ruispuuro ja nakkikastike. Helsinki tarjosi silloin kahden desin maitopullon ja sämpylän.

– Kyllä ykkösiä olivat kalapuikot, kermaviilikastike ja muusi sekä spagetti ja jauhelihakastike.

Vantaalla koululaisten ruokailut maksavat vähiten, eli 1,67 euroa oppilasta kohti päivässä. Puumalassa Etelä-Savossa hinta on suurin, 7,71 euroa. Yllä olevilla videoilla esitellään molempien paikkakuntien kouluruoka-annoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit