Ajankohtaista

”Tämä on sellainen vahinkolapsi” – raati maisteli koulukurssilla kehiteltyä härkäpapujäätelöä eli Härtelöä ja yllättyi

Julkaistu:

Härtelö
Puoli vuotta sitten nuorilla opiskelijoilla välähti: tehdään härkäpavusta jäätelöä!
Moni tietää härkäpapua käytettävän esimerkiksi lihankorvikkeena.

Joukko parikymppisiä Helsingin yliopiston elintarviketieteen opiskelijoita on kuitenkin hiljattain kehitellyt siitä jotain ihan muuta – nimittäin vegaanista ja gluteenitonta jäätelöä.

– Tämä on sellainen vahinkolapsi, sillä kaikki sai alkunsa yhdellä koulukurssilla. Kyllä aluksi moni opettajakin kysyi, miten ja miksi ihmeessä me tätä ajattelimme tehdä, Francesca Åström, yksi kehittelijöistä, paljastaa.

Nyt härkäpapujäätelöä eli Härtelöä on tarjottu 35 kilon verran Ravintolapäivässä, ja syyskuussa se matkaa Helsinki Design Weekille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jännittää älyttömästi, Åström sekä myös projektissa mukana oleva Annika Ikonen kiteyttävät fiiliksiään.


Viikistä korkeuksiin

Ensimmäiset kokeiluerät on tehty pääsiäisen aikoihin koulun tiloissa Viikin kampuksella.

Kesäkuussa seitsemän opiskelijaa perustivat Härtelölle osakeyhtiön, joka tunnetaan nimellä Lipasu Oy. Edetty on siis varsin nopeasti.

– Sekä jäätelön että yhtiön nimi syntyivät varsin spontaanisti ja puolivitsillä. Niistäkin voinee päätellä, että tässä ollaan melko letkeällä asenteella, Åström kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Åstrom ja Ikonen kiittelevät tuttaviaan ja yliopiston väkeä tuesta, jota projekti on saanut osakseen.

– On ollut mahtava huomata, että nuoria, uusia yrittäjiä on haluttu oikeasti auttaa ja kannustaa. Ei tämä kuitenkaan ole aina mitenkään helppoa ollut.

Oma tehdas parin vuoden sisällä

Rennosta meiningistä huolimatta tavoitteet on asetettu korkealle.

Vaikka opiskelijaporukka on jo nyt edennyt pidemmälle kuin olisi ikinä uskaltanut haaveilla, eivät he näe mahdottomana sitäkään, että Härtelöllä olisi oma tehdas parin vuoden sisällä.

– Totta kai tahdomme, ettei Härtelö ole vain yhden kesän tai syksyn tuote, vaan että sitä löytyy viiden, miksei kymmenen vuoden päästä kaupoista, Åström sanoo.

Opintojensa alkuvaiheessa tarpovat yrittäjät haluavat kuitenkin myös valmistua koulusta.

– Jos ne kandidaatin paperit saisi ulos tämän myllytyksen ohessa, Åström ja Ikonen naurahtavat.


Raati maisteli: ”Tässä on hitin ainekset”

Ilta-Sanomien kuusihenkinen raati pääsi maistamaan Härtelön jokaista kolmea makuvaihtoehtoa.

Kokonaisuudessaan Härtelö yllättää raatilaiset positiivisesti. Kenenkään mielestä pavun maku ei maistu läpi juuri lainkaan.

– Viimeksi olen maistanut vegaanisia jäätelöitä eräässä testissä, joten en näistä kauheasti tiedä, mutta kyllä nämä ovat parempia kuin mitkään silloin, yksi raatilainen kuvailee.

– Koostumus on ihan mahtava, sillä usein vegaanijäätelöissä rasva jää kitalakeen. Tässä on hitin ainekset, toinen kiittelee.


”Selkeän sorbettimaista”

Vadelma-rosmariinia kuvaillaan jogurttimaiseksi ja kevyen makuiseksi. Vadelman sijaan eräällä tulee mausta mieleen raparperi.

– Tämä on hyvää, muttei maistu rosmariinilta. Yllättävän tavanomainen siihen nähden, mitä sisältää, yksi raatilaisista mainitsee.

Lime-passion taasen on näistä raikkain, mutta monen mielestä kauimpana perinteistä jäätelöä. Tämä on myös ainut, jonka jauhomaisesta rakenteesta saattaisi arvata, mikä ainesosa sen taustalla on.

– Selkeän sorbettimaista, mutta herkullista, raatilaiset toteavat.

”Tähän jää koukkuun”

Raatilaisten mukaan kolmas maku, mokka-suklaa, on vaihtoehdoista ehdottomasti täyteläisin, vahvin ja jäätelömäisin.

– Tähän jää koukkuun. Olisi täydellinen kombo, jos yhdistäisi tätä ja vadelma-rosmariinia puolet ja puolet, yksi sanoo.

– Sairaan kermaista, maistuu ihan suklaarusinalta, toinen toteaa.

Ilta-Sanomat maisteli myös viime kesänä maidottomia jäätelöitä.

Lue lisää: Testissä 20 maidotonta jäätelöä – nämähän maistuvat aivan oikeilta jätskeiltä!

Keväällä uutisoimme Rosa Tauriaisen kesäharjoittelussa kehittämästä jäätelöstä, joka palkittiin vuoden elintarvikkeena.

Lue lisää: Rosa Tauriainen kehitti kesäharjoittelussa jäätelön, joka palkittiin vuoden elintarvikkeena ja toi työpaikan

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt