Joensuun Vesikioskissa myydään erikoista, mutta suosittua herkkua: ”Yhdellä automatkalla minulla sitten välähti”, pullavohvelin kehittäjä kertoo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Joensuun Vesikioskissa myydään erikoista, mutta suosittua herkkua: ”Yhdellä automatkalla minulla sitten välähti”, pullavohvelin kehittäjä kertoo

Oletko kuullut pullavohvelista?

6.8.2018 20:30

Vuodesta 2015 saakka Joensuun keskuspuistossa on toiminut Vesikioski-niminen kahvila.

Inspiraationsa paikka on saanut menneestä, sillä puinen rakennus muistuttaa ulkonäöltään erehdyttävästi 1900-luvun alun koristeellisia vesikioskeja.

– Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksen vetäjänä pitkään toimineen Jouni Töyrylän haaveena oli jo kauan ollut vanhanajan kioski, joita oli aiemmin ympäri Suomea etenkin vanhoissa satamissa, Vesikioskin yrittäjä Pirkko Burman kertoo.

– Hän oli yhteydessä meihin, ja päädyimme nopeasti lähtemään mukaan. Seuraava kysymys oli kuitenkin, mitä ihmettä kioskissa aletaan tarjoilla.

    ”Siinä se nyt on!”

Burman pähkäili yhdessä ravintolapäällikkö Pekka Koivulan kanssa, kunnes lopulta heille selkeni, mikä herkku tulisi kuljettamaan Vesikioskin paikallisten sydämiin.

– Päätimme, että rupeamme paistamaan pullaviipaleita vohveliraudassa ja kehittelemme kylkeen kivat täytteet, Burman kuvailee.

Täydellisen reseptin kehittelyä jatkettiin koko kevät, mutta nimen kanssa painittiin vielä kauemmin.

– Yhdellä automatkalla minulla sitten välähti, että pullavohveli se tietenkin on. Soitin Pekalle, että siinä se nyt on, sieltä se tuli, Burman kertaa.

– Pekka googlasi nimen, eikä löytynyt mitään. Se oli aika mahtava tunne, että nyt oltiin tekemässä jotain semmoista omaa. Ei näitä ideoita ihan joka päivä synny.

Makeaa sekä suolaista

Pullavohveleita on nyt paistettu makeannälkäisille pohjoiskarjalaisille menestyksekkäästi jo neljä kesää.

– Vanhanajan vaniljajäätelö, kinuski ja tuoreet mansikat ovat ehdottomasti suosituimpia täytteitä. Mansikoina käytetään vain kotimaisia, joten ennen satokauden alkua tarjoillaan ensin hilloa, Burman kertoo.

– Pulla paistetaan meidän omassa kahvila-konditoria Houkutuksessa, ja annokset kruunataan villiyrteillä, kuten vadelman- ja mustikanlehdillä, koristellen.

Tänä kesänä ruokalistaan on lisätty myös suolaisia pullavohveleita, joissa jäätelö on korvattu pienjuustoloiden juustoilla.

– Aluksi kyllä mietitytti, miten tällainen makea pulla sopii juuston kanssa. Siitä on kuitenkin tullut tosi suosittu myyntituote.

Vesikioskissa on yhteensä 112 asiakaspaikkaa, jotka sijaitsevat kioskin ulkopuolella.

”Olisi ihana tehdä historiaa”

Vesikioski on auki vapusta elokuun loppuun, ja pullavohveleita on tarjoiltu esimerkiksi Ilosaarirockissa ja Kuopion ruokatapahtumissa.

– Paljonhan meille tulee palautetta siitä, että vaikka Facebookista on meidät huomattu ja tultu varta vasten syömään. Koen, että Vesikioski on silti yhä paikallinen juttu, ja meillä on paljon sarkaa jäljellä kohti laajempaa tunnettavuutta, Burman pohdiskelee.

Kun Burmanilta kysyy, tavoitteleeko Vesikioski pullavohveleineen paikkaa karjalanpiirakoiden ja muiden paikallisten perinneherkkujen rinnalla, hän helähtääkin nauruun.

– Kunnianhimoinen aatehan tuo on, mutta mikäs siinä. Olisihan se tosi hienoa ja ihanaa tehdä historiaa ja luoda pohjoiskarjalainen juttu.

– En ole sitä sillä tavalla uskaltanut edes miettiä, mutta nyt kun sanoo ääneen, kyllä se kieltämättä kiehtoo.

Ilta-Sanomat on aiemmin tänä kesänä kertonut myös muista, kiinnostavista kesäkahviloista.

Lue myös:

”Päätimme kehittää Suomen parhaan pannukakun” – Pia testasi rakennusmiehillä 28 reseptiä, kunnes osui napakymppiin

Maisemakahvilan raparperipiirakan kehittäjä Katariina ei jaksanut kuoria omenoita - keksi ohjeen, josta tuli hitti

Maailman pienin ravintola löytyy Iisalmesta – intiimi tunnelma on taattu!

Pirkko Burmanin mukaan myös tämä kesä on ollut Vesikioskissa menestyksekäs. –Terasseilla on riittänyt porukkaa, kun säät ovat suosineet.

Pullavohveli kruunataan esimerkiksi tuoreilla mansikoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit