Big Mac on jo 50-vuotias! Kun Suomen ensimmäinen McDonald’s avattiin Tampereella, kaupunki sekosi – nostalgiset kuvat

Yhdysvaltalainen yrittäjä loi Big Macin 50 vuotta sitten. Kerroshampurilainen on niin tunnettu, että sen avulla vertaillaan ostovoimaa eri maissa.

1.8.2018 16:53

Yksi maailman tunnetuimmista hampurilaisista lienee McDonald’s-ravintolaketjun Big Mac -kerroshampurilainen. Hampurilainen täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Vuosikymmenten aikana se on vakiinnuttanut asemansa ”Mäkkärin”, kun ravintolaketjua usein kutsutaan, yhtenä suosituimpana tuotteena, vaikka aluksi ketjun ylin johto ei ollut siitä innoissaan. Nyt Big Macia myydään lähes kaikissa ketjun ravintoloissa ympäri maailman.

Vuonna 2017 ketjulla oli yli 33 000 ravintolaa 120 maassa. Suomen McDonald’sin markkinointipäällikkö Mats Nyströmin mukaan Big Macia myydään kaikissa ketjun ravintoloissa sellaisissa maissa, missä naudanlihaa syödään normaalisti. Kuitenkin esimerkiksi Intiassa, jossa nauta luokitellaan pyhäksi eläimeksi, ei perinteistä Big Macia myydä, vaan siellä on paikalliset kasvis- ja kanavaihtoehdot.

Koska Big Macia myydään lähes jokaisessa maailmankolkassa, alkoi esimerkiksi brittiläinen The Economist -lehti käyttää vuonna 1986 Big Mac -indeksiä, jolla vertaillaan eri maiden hintatasoa ja ostovoimaa. Big Mac on hyvä vertailukohta, sillä se antaa hintavertailulle laajuutta. Indeksiä on kuitenkin kritisoitu siitä, että se ei huomioi tarpeeksi eri maiden varallisuuseroja.

Suomen ensimmäinen McDonald’s avattiin Tampereella 1984. Kaupunki sekosi, ja jonot olivat pitkät viikkoja.

Suomessa Big Macia on saanut vuodesta 1984 lähtien, kun ensimmäinen McDonald’s avattiin Tampereella. Kaupunki suorastaan sekosi. Kerroimme 2015, että jonot ravintolaan olivat pitkät monta viikkoa avaamisen jälkeen. Ravintolassa oli henkilökuntaa valtavat määrät, peräti 50 työntekijää.

McDonald’s ei kuitenkaan ole Suomen suosituin ravintolaketju. Kärkisijaa pitää kotimainen hampurilaisketju Hesburger ja toiseksi suosituin on Subway. Mäkkäri tulee vasta kolmantena.

21-vuotias sihteeri keksi nimen Big Mac

Big Mac -hampurilaisen kehitti yhdysvaltalainen Michael ”Jim” Delligatti oman ravintolansa tuotteeksi vuonna 1967. McDonald’s -ketjun franchising-yrittäjänä toiminut Delligatti halusi luoda asiakkailleen isomman hampurilaisen, joten hän lisäsi sämpylän väliin toisenkin pihvin. Tuplapurilainen ei kuitenkaan pysynyt kasassa, joten Delligatti päätti lisätä väliin ylimääräisen leipäsiivun.

Näin syntyi klassikkohampurilainen, jonka nimi oli aluksi The Aristocrat. Kerroshampurilaista myytiin aluksi vain Delligattin omassa ravintolassa, ja hintaa purilaisella oli 45 senttiä.

McDonald’sin ylin johto ei ollut aluksi vakuuttuneita kerroshampurilaisesta. Se kuitenkin otettiin Ohiossa testattavaksi ja asiakkaat pitivät hampurilaisesta niin paljon, että se otettiin ravintolan valikoimaan 1968.

Uudeksi nimeksi eniten ääniä sai Blue Ribbon Burger. Nimeksi kuitenkin otettiin yrityksen mainososaston 21-vuotiaan sihteerin Esther Glickstein ehdottama Big Mac.

Terveysruoaksi kukaan tuskin Big Macia on edes ajatellut. Siinä on 509 kilokaloria.

Delligatti menehtyi toissa vuonna 98-vuotiaana.

Maku ei ole muuttunut

Eniten Big Macia syödään Yhdysvalloissa, mutta Mats Nyströmin mukaan se on Suomessakin yksi ketjun suosituimmista hampurilaisista. McDonald’seja on Suomessa 65 kappaletta.

– Big Mac on edelleen yksi meidän suosituimmista hampurilaisista. Se on jatkuvasti ollut yksi myydyimpiä tuotteita, Nyström sanoo.

– Valtaosalle Big Mac tulee varmasti ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan hampurilaisista, hän jatkaa.

Tampere sekosi ensimmäisestä McDonald’sista, ja jonot olivat pitkät viikkoja.

Nyströmin mukaan Big Mac on pääasiassa pysynyt samana koko historiansa aikana, mutta kehityksen myötä tuotteeseen on tehty vain pieniä muutoksia.

Esimerkiksi 1980-luvulla McDonald’s ravintoloissa uusittiin grillit, joissa pihvit paistetaan, ja Big Macin maustamisjärjestys muuttui. Muutokset eivät kuitenkaan vaikuttaneet hampurilaisen makuun, joka on vuosien saatossa pysynyt ennallaan.

Nyströmin mukaan hampurilaisen kastike tekee siitä erikoisen. Kastikkeen sisältämät ainesosat ovat kaikkien saatavilla, mutta valmistus ja resepti on pidetty visusti salassa.

– Big Macin salaisuus on se kastike, nimenomaan. Vaikka kastikkeeseen kuuluvat raaka-aineet kerrotaan, ei kerrota miten kastike valmistetaan. Sitä reseptiä on yritetty selvittää, Nyström sanoo.

Kastike ei ole pysynyt täysin samana vuosikymmenien saatossa. Alkuperäinen resepti katosi 1980-luvulla. Vuonna 2004 yhtiön toimitusjohtaja pyysi jo eläköityneen edeltäjänsä Fred Turnerin apuun. Turner muisti kalifornialaisen alihankkijan auttaneen reseptin kehittämisessä 36 vuotta sitten ja otti tähän yhteyttä. Resepti palasi käyttöön. Resepti on yksi maailman varjelluimpia liikesalaisuuksia.

Henkilökuntaa oli valtava määrä Suomen ensimmäisessä Mäkkärissä, peräti 50 työntekijää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit