Kuluttaja-lehti testasi keittiöveitset: Ikean parinkympin kokkiveitsi pärjäsi huippuveitselle

Yli satasen veitset pärjäsivät parhaiten Kuluttaja-lehden veitsitestissä. Parinkympin veitsi ei jäänyt kuitenkaan kauas, kun testattiin veitsen terävyyttä ja kestävyyttä.

Veitsi on keittiön tärkeimpiä ruoanlaittovälineitä. Kuvituskuva.

1.8.2018 13:29

Keittiössä hyvät ruoanlaittovälineet ovat äärettömän tärkeässä asemassa. Muun muassa ravintola Palacessa vaikuttava Hans Välimäki on muistuttanut ruuanlaittovälineiden tärkeydestä.

– Jos ruokaa haluaa tehdä kunnolla, on pakko olla laadukkaat veitset, työlaudat ynnä muut. Liian usein näkee esimerkiksi likaisia ja lohkeilleita paistinpannuja, siis suoraan sanottuna roskaa, jolla ei tee yhtään mitään, Välimäki kertoi IS:lle hiljattain.

Hyvässä kokkiveitsessä tulisi olla noin 20 sentin terä. Tätä isompi veitsi on kömpelö käyttää.

Onko kallis ammattilaisveitsi välttämätön investointi, vai pärjääkö hieman halvemmalla versiolla? Kuluttaja-lehti testasi 12 Suomessa myynnissä olevaa veistä, ja lehti kertoo uusimmassa numerossaan arvionsa näistä. Testissä arvioitiin veitsien terävyyttä ja kestävyyttä.

Miyabi-veitsi oli testivoittaja.

Parhaimmat pisteet sai kaksi yli satasen maksavaa veistä: voittajaksi valittu Miyabi ja 111 maksava Tojiro.

Joskus hyvästä ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Testivoittaja maksaa lähes 200 euroa, mutta Ikean parinkympin 365+ kokkiveitsi ei jäänyt paljon voittajasta jälkeen, Kuluttaja-lehti kertoo. Viidenneksi parhaimmat pisteet saanut Ikean veitsi saikin Kuluttajalta Hyvä ostos -erikoismaininnan.

Ikean veitsi häviää testivoittajalle lähinnä vain terävänä pysymisessä. Veitsi leikkaa vaivatta niin suuria porkkanoita kuin raakaa lihaa. Vain vesimelonin halkaisu tuotti Ikean veitselle vaikeuksia, Kuluttaja-lehti kertoo.

Ikean 365+-sarjan kokkiveitsi ei pärjännyt ollenkaan huonosti.

Testivoittaja sai yhteensä 89 pistettä, kun Ikean veitsi sai 71 pistettä. Täydet pisteet Ikean veitselle tuli esimerkiksi materiaalin laadussa. Kestävyydessä ja terävänä pysymisessä se sai kuitenkin huonoimmat pisteet.

Terävyyttä testattiin uutena ja uudelleen teroitettuina. Vain keraamisia veitsiä ei teroitettu. Testatut veitset olivat uusina teräviä ja valtaosa uudelleenteroitettuna sitäkin parempia. Vain jumbosijalle jäänyt Fiskarsin Functional Form+ oli poikkeus. Se oli suoraan pakkauksesta otettuna tylsempi kuin muut testin tuotteet.

Kestävimmäksi osoittautuivat testivoittaja Miyabi ja keraaminen Kyocera. Keraamisen veitsen ainoa heikkous Kuluttaja-lehden mukaan on sen heikkous. Kyoceran kokkiveitsi pysyi parhaiten terässä ja ruostumattomana, mutta se halkesi kahtia pudotustestissä, Kuluttajalehti kertoo tiedotteessaan.

Lähde: Kuluttaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit