Tässä se on: Michelin-kokin ohje aitoihin iisalmelaisiin muurikkalettuihin! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tässä se on: Michelin-kokin ohje aitoihin iisalmelaisiin muurikkalettuihin!

Muurinpohjaletut ovat ehdottomasti kesän suurinta herkkua.

Julkaistu: 30.7.2018 8:00

Huippukokki Jouni Toivanen on uskollinen muurikkalettujen alkuperäiselle ohjeelle ja vatkaa taikinan täysmaitoon.

Yksi kesän rakastetuimmista herkuista ovat muurinpohjaletut, joiden juuret ovat Ylä-Savossa Iisalmessa. Nimensä ne ovat saaneet rautaisesta muuri- eli pyykkipadasta, jonka pohjalla letut alun perin paistettiin.

Maukkaimmat muurinpohjaletut tehdään ohrajauhoista. Jouni Toivasen mukaan joukkoon on kuitenkin syytä ripauttaa myös vehnäjauhoja, sillä ohrassa ei ole lainkaan taikinaa koossa pitävää sitkoa. Rasvainen täys- tai raakamaito parantaa taikinan rakennetta. Jauhoja turvotetaan kylmässä maidossa jääkaapissa vähintään tunti, ja lisätään munat ja suola vasta ennen paistamista. Pitkä turvotus varmistaa, että taikina pysyy koossa lettua käännettäessä.

Ihanan ohuiden ja pitsireunaisten lettujen salaisuus on riittävän juoksevassa taikinassa. Letut kannattaa paistaa tasalämpöisessä pannussa ja odottaa rauhassa, että pohjapuoli on paistunut kypsäksi ennen kääntämistä. Näin letut pysyvät ehjinä eivätkä kärähdä ennen aikojaan.

Lisää rasvaa pannuun sopivasti, ei liikaa mutta ei myöskään kitsaasti. Liiassa voissa lettutaikina alkaa kiehua ja sekoittuu rasvaan. Liian pieni nokare voita taas verottaa makua ja rapeutta. Valuta taikina pannulle letun reunoista alkaen, niin saat letusta tasaisen.

Jos haluat luottaa perinteiseen tapaan, kääräise lettu rullalle, sipaise pintaan voita ja haukkaa. Jouni Toivasen mukaan sokeri ei kuulu perinteisiin muurinpohjalettuihin.

Muurinpohjalettujen ohjeen löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit