Helsinkiläinen pizzeria palkittiin Pohjoismaiden parhaana - yhtä suomalaisten toivetta roomalainen pizzamestari ei suostu täyttämään - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen pizzeria palkittiin Pohjoismaiden parhaana - yhtä suomalaisten toivetta roomalainen pizzamestari ei suostu täyttämään

Suomalaistunut roomalainen Luca Platania on Pohjoismaiden parhaaksi pizzeriaksi valitun ravintolan sydän.

Pizzeria Luca Lauttasaaressa, Helsingissä.

26.7.2018 15:37 | Päivitetty 27.7.2018 10:01

Lauttasaaressa Helsingissä sijaitseva pizzeria Luca on valittu tällä viikolla Pohjoismaiden parhaaksi pizzaravintolaksi kansainvälisessä 50 Top Pizza 2018 -kilpailussa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. Royal Ravintoloiden tiedotusta hoitava, viestintätoimisto Wolfcomin Samuel Sorainen vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

Palkinto on tervetullut suomalaisille pizzan ystäville, mutta voitto hämmästyttää, sillä paikka on ollut auki vasta maaliskuusta lähtien.

Ravintolan omistaa Royal Ravintolat, mutta taustalla on henkilö, jolla on pitkät perinteet pizzakulttuurissa.

Italialainen Luca Platania on pizzeria Lucan sydän. Ravintolan nettisivuilla kerrotaan, että Luca Platania on kymmenen vuotta Suomessa asunut roomalainen pizzamestari, joka rakastaa kärsivällisesti kohotettuja taikinoita ja auringon kypsyttämiä tomaatteja.

Yhdessä Saku Tuomisen kanssa kirjoittamassaan Pizze-kirjassa (Otava, 2015) Luca Platania kertoo päätyneensä Suomeen rakkauden vuoksi reilu 10 vuotta sitten.

Muutettuaan Suomeen, Platania työskenteli aluksi siivoojana, mutta opiskeli illat leipomista. Hän kertoo kirjassa, että ajatus oman pizzerian perustamisesta tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Tein jälleen kerran perunapizzaa kotiuunissani ja yhtäkkiä ymmärsin, että pizzan kautta voisin yhdistää kaksi suurta intohimoani – leipomisen ja aidon italialaisen ruokakulttuurin ilosanoman levittämisen.

”Ananas ei kuulu pizzaan”

Platania perusti roomalaisiin levypizzoihin erikoistuneen Pizzariumin-ketjun. Myöhemmin seurasivat ensin Tampereelle ja myöhemmin Helsinkiin perustettu Pizzeria Luca.

Platania kertoo kirjassa, että hänellä oli aluksi suomalaisten pizzan ystävien kanssa kaksi ongelmaa. Ensinnäkin suomalaiset eivät olleet tottuneet levypizzaan, vaan inttivät, että aito pitsa on pyöreä. Toiseksi monet pyysivät alussa täytteeksi ananasta.

– En suostunut sellaista tekemään, koska mielestäni ananas ei kuulu pizzaan. Edelleenkään en suostu siihen, hän kertoo.

Luca Platania on tällä viikolla Roomassa vastaanottamassa palkintoaan, eikä Ilta-Sanomat toistaiseksi ole tavoittanut häntä kommentoimaan voittoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit