Ajankohtaista

Kuinka kauan pöydällä seissyttä ruokaa voi vielä syödä? Siihen on nyrkkisääntö, jota ei kannata rikkoa varsinkaan helteillä

Julkaistu:

Ruokala
Helteillä sisätiloissa huoneenlämpö saattaa kohota pilviin. On hyvä pitää mielessä, että useimmat liharuoat eivät säily pitkään pois kylmästä.
Voiko pöydälle yöksi unohtuneen grilliruoan vielä syödä? Ei voi, Terveystalo tiedottaa. Useamman tunnin huoneenlämmössä seisseestä ruoasta on mahdollista saada ruokamyrkytys. Tämä pohdinta voi tulla eteen esimerkiksi kesämökillä, jos kylmätilat ovat rajalliset.

Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoka kannattaa heittää pois, jos se on seissyt huoneenlämmössä yli 4 tuntia. Erityisesti, jos ruokailemassa on myös lapsia, vanhuksia tai herkkävatsaisia.

Tämä koskee luonnollisesti lämmintä ruokaa ja muita herkempiä tuotteita, eikä esimerkiksi leipää tai hedelmiä.

Terve aikuinen kestää useimmiten ruokaan kerääntyneet bakteerit, jos annoksen muistaa kuumentaa huolella. Kuitenkin esimerkiksi grillipihvien tai kanan kohdalla kannattaa pelata varman päälle ja jättää huoneenlämpöön unohtunut ruoka syömättä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juhlien tarjottavat

Pilaantumisvaara on hyvä pitää muistissa myös, kun järjestää kesäjuhlia, tai kun lomaillessa ruokailee eri ravintoloiden noutopöydissä.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden tarjoilulämpötila ei saa noutopöydissä nousta yli 12 asteen. Niitä ei saa pitää tarjolla yli neljää tuntia. 12 asteen ohjeesta voi päätellä, että 30 asteen helteessä piknik-kinkkuleipien ja juustolevitteiden parasta ennen -merkintä sulaa vauhdilla.

Lue lisää:

Helle muuttaa riisipiirakan bakteeripommiksi – Lista: Nämä ruokatavarat pilaantuvat nopeimmin

”Kaikki voittavat” – 5 pientä asiaa, jotka jokaisen pitäisi tehdä jääkaapilleen

Näin säilytät leipäsi hyvänä mahdollisimman pitkään – home syntyy ja leviää silti yllättävän nopeasti

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt