Unohda lihaliemikuutiot – Siken lipstikkasuola on mausteiden mauste - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Unohda lihaliemikuutiot – Siken lipstikkasuola on mausteiden mauste

Juuri nyt puutarha on kukoistavimmillaan – jos vaan jaksaa kastella, kastella ja taas kastella.

22.7.2018 8:01

Yksi varsinainen puutarhan rehottaja on liperi eli lipstikka. Se tosin onneksi kasvaa ja kukoistaa, oli ilma mikä tahansa.

Se kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää maustekaappiin, sillä runsaasta sadosta saa maustetta vaikka koko talveksi.

Lipstikasta voi syödä kaiken sekä tuoreena että kuivattuna. Myös siemenet ja juuret voi hyödyntää. Varret voi käyttää vihanneksena, keittää kevyesti suolatussa vedessä ja tarjota vinaigretten tai voisulan kera.

Keittoihin ja patoihin

Lehdistä teen maustetta talven varalle, ja loppukesän kylmemmillä säillä lehdet sujahtavat keittoihin ja patoihin tuoreina. Lipstikan lehtien maku on voimakas yhdistelmä selleriä ja persiljaa.

Leikkaan lipstikanvarret, sidon ne nippuihin ja ripustan kattokruunuun kuivumaan. Huoneeseen leviää hetkeksi pistävä tuoksu, mutta se haihtuu nopeasti.

Kun lehdet ovat kuivat irrotan ne varsista ja hulautan mortteliin. Sitten niskaan sopivasti – ehkä ruokalusikallinen desiin lehtimurskaa – hyvää sormisuolaa ja hierrän kaiken mausteeksi, joka säilyy hyvin lasipurkissa.

Kun on lipstikkasuolaa kaapissa, ei tarvitse koskaan lihaliemikuutioon kajota. Herkun mausta kertoo jo sekin, että sitä kutsutaan Keski-Euroopassa Maggi-yrtiksi.

Ja jos suolaa tekee yli oman tarpeen, on kiva joululahjaidea valmiina!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Sikke Sumari antaa käteviä vinkkejä kotikeittiöön ja kertoo keittiökuulumisiaan.

Sikke Sumari on helsinkiläinen ruokakirjailija ja tv-kokki. Hän emännöi kokkikursseja Saarenmaalla, harrastaa sauvakävelyä, maailmanmatkailua, ruokatoreilla luuhaamista ja keittokirjoja.

Siken päämääränä on saada suomalaiset perheet saman ruokapöydän ääreen niin usein kuin mahdollista. Siksi Sikke tarjoaa resepteissään helppoa ja nopeaa kotiruokaa, mikä on aina maistuvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit