Saariston helmi, jonne pääsee vain veneellä – ruokalistalla on yksi selkeä hitti: ”Sitä ei uskalla poistaa menusta varmaan koskaan” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Saariston helmi, jonne pääsee vain veneellä – ruokalistalla on yksi selkeä hitti: ”Sitä ei uskalla poistaa menusta varmaan koskaan”

Suomen saaristoista löytyy ihania, kätkettyjä helmiä, joiden tarjoilujen ääreen pääsee vain veneellä.

20.7.2018 11:56

Suomesta löytyy useita ihania majakkakohteita, joista useammastakin löytyy ravintola- ja majoitustoimintaa.

Yksi niistä on Kylmäpihlaja, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Rauman satamasta länteen. Se on yhdeksän hehtaarin kokoinen, avomeren kalliosaari, jossa on vuonna 1952–53 rakennettu majakka.

Vaikka paikka on varsin pieni, on se kuitenkin löytänyt tiensä monen suomalaisen ja ulkomaisen turistin sydämeen.

Rauman kaupunki osti majakan ja saaren 2000-luvun vaihteessa, ja ensimmäisen kesän ajan siellä toimi kesäkahvila.

Pidempiaikaiset yrittäjät valittiin vuonna 2002, ja he toimivat siellä vuoteen 2006 saakka.

Seuraajat, keittiömestarit Suvi ja Tom Lindqvist, käynnistivät laajemman ravintolatoiminnan vuonna 2007, kunnes myivät sen vuonna 2013 Teemu Knuutilalle.

– Heidän perujaan on lohikeitto, jota ei kyllä uskalla poistaa menusta varmaan koskaan. Sen verran suosittua se on, vuodesta 2014 liiketoimintaa pyörittänyt Knuutila toteaa.

Maailmanlaajuisestikin harvinainen

Kylmäpihlajan majakka kätkee sisäänsä ravintolan lisäksi 15 kahden hengen hotellihuonetta.

Se on noin 36 metriä merenpinnan yläpuolella ja Knuutilan sanoin maailmanlaajuisesti harvinainen, sillä majoitushuoneet sijaitsevat nimenomaan majakan tornissa.

– Kylmäpihlaja on majakaksi sen verran nuori, että on hyväkuntoinen. Alun perin se toimi luotsiasemana, ja vasta vuosituhannen jälkeen majakka on ollut matkailukäytössä. Edelleenhän tämä on toimiva merenkulun turvalaite.

Saarella on hurja määrä lintuja, joille on myös rauhoitettu kokonaan osa pinta-alasta. Majakan lisäksi siellä sijaitsee suojainen vierasvenesatama, rantakahvila ja matkamuistomyymälä.

”Lohella pitkä matka lautaselle”

Luonnoltaan karussa Kylmäpihlajassa kasvaa vain tyrnimarjoja, joten kaikki ravintolan ruoka-aineet tuodaan lautalla saarelle.

– Joka ikinen raaka-aine kuljetetaan kylmäautolla ja siitä laivalla paikalle, joten lohella on varsin pitkä matka, ennen kuin se pääsee lautaselle, Knuutila mainitsee.

Saarelle matkaavan kannattaa varata vesibussipaikka, jos mielii paikan päälle. Toki omallakin veneellä saa parkkeerata satamaan.

Ravintolassa on yhteensä 30 paikkaa, eikä pöytävarauksia oteta kuin vasta paikan päällä.

– Näin ei tarvitse myydä asiakkaille ei-oota, jos joku pöydän varannut ei edes saavu paikalle. Voihan käydä niin, että purjehtii ohi, jos on hyvä myötätuuli. Se ei tietenkään ole suotavaa, Knuutila naurahtaa.

Parhaimmillaan saaressa vierailee päivän aikana 600 ihmistä ja ravintolassa syö 300.

Majakassa on tarjolla sekä buffet-ruokaa että a la carte -annoksia.

Kuten arvata saattaa, on kala asiakkaita eniten kiinnostava myyntituote Kylmäpihlajassa.

Kalaa, kalaa, kalaa

Kuten arvata saattaa, juuri kala onkin Kylmäpihlajan valttikortti.

– Tarjolla on sekä saaristolaisbuffet, jossa on kalan lisäksi vaihtelevasti myös kasviksia, kanaa ja lihaa, sekä vuosittain vaihtuvia a la carte -annoksia. Buffet on sellainen perinteisen satakuntalainen.

A la carte -annoksilla on tietysti teemaan sopivat, merelliset nimet, kuten salakuljettajan lautanen, kapteenin rapusaalis, majakanvartijan kuhaa sekä seireenin vuohenjuustobroileri.

– Tämän kesän hitti, kuningasrapu, lentelee Norjasta tänne. Eihän se Norja niin kaukana ole, ettei voisi lähiruuaksi kutsua sitäkin, Knuutila kertoo.

Majakka on avoinna kesäkuusta elokuuhun, ja sesonki hiljenee usein heti koulujen alettua.

– Kyllä tämä on sellainen saari, joka kannattaa ainakin kerran elämässä kokea, Knuutila sanoo.

Mikä on sinun suosikkikohteesi Suomen saaristossa? Paljasta meille salattu helmi! Ilmianna suosikkikohteesi alla kommenteissa tai lähetä viestiä osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi.

Juttua muokattu 23.7. klo 9:15: Korjattu kuvaajatiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit