Maailman pienin ravintola löytyy Iisalmesta – intiimi tunnelma on taattu! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maailman pienin ravintola löytyy Iisalmesta – intiimi tunnelma on taattu!

Maailman tiettävästi pienin ravintola sijaitsee Suomessa, Iisalmessa.

Savolaisen muodon nimelleen saanut ravintola Kuappi on päässyt Guinnessin ennätystenkirjaan.­

19.7.2018 14:30

Viikko sitten uutisoimme amerikkalaisen lehden esitelleen Suomen epätavallisia ja kätkettyjä nähtävyyksiä. Yksi näistä oli Kuappi, maailman pienin ravintola.

Lue lisää: Amerikkalaissivusto listasi Suomen oudoimmat nähtävyydet – tuskin olet edes kuullut kaikista

Kyseessä on Iisalmen satamassa sijaitseva mökki, jossa on tilaa yhteensä 8 neliötä. Guinnessin ennätystenkirjaan Kuappi pääsi vuonna 1994.

– Ravintolasalissa tilaa on 3,6 neliötä, joten sisälle mahtuu kaksi asiakasta ja tarjoilija, yhdessä Annukka Pirisen kanssa vuodesta 2014 saakka paikkaa luotsanneet Sari Ruotsalainen kertoo.

Taukotuvasta ravintolaksi

Alun perin Kuappi rakennettiin vuonna 1907 VR:n taukotuvaksi. Tällöin Ylä-Savossa teollisuus eli kulta-aikaansa, ja junat puksuttivat tiheään.

Vaikka kiskot purettiin, mökki jäi. 80-luvulla taukotupa kunnostettiin, mutta alkuperäinen ulkomuoto säilytettiin.

– Tämä toimii nykyisin yhteistyössä viereisen Olutmestari-ravintolan kanssa. Sieltä tuodaan kaikki annokset ja juomat Kuappiin, Ruotsalainen mainitsee.

Myös Olutmestari henkii historiaa: kyseessä on entinen tulli- ja pakkahuone, joka on rakennettu jo vuonna 1893.

Romanttisia treffejä ja hääpäiviä

Kuappi on tilausravintola, joten sen saa yksityiskäyttöön varaamalla sen itselleen pientä tilavuokraa vastaan.

– Toki esitelemme Kuappia siitä kiinnostuneille turisteille aina ajan salliessa, Ruotsalainen sanoo.

Voisikin sanoa, että mökki on kansainvälisen huomionsa vuoksi saanut todellisen Iisalmen vetonaulan aseman. Vierailustaan saa myös muistoksi diplomin.

– Paikalliset yritykset tuovat vieraitaan Kuappiin ihmettelemään, varmaan juuri sen Guinnessin maininnankin takia.

– On täällä vietetty hääpäivääkin ja tietysti romanttisia treffejä. Muistelen, että eräät asiakkaat sopivat tapaamisen tänne vuosikymmenten jälkeen, joten Kuappi toimi paikkana iloiselle jälleennäkemiselle!

Tietysti mustikkakukkoa

Menu on varsin monipuolinen: löytyy salaatteja, burgereita, kalaa, kanaa, lihaa ja sieniä. Ruotsalainen suosittelee a la carte -listalta esimerkiksi rapeaksi paistettuja muikkuja, Metsästäjän leipää sekä Sataman porsaanleikettä.

Jälkiruuaksi on tietenkin savolaista mustikkakukkoa ja esimerkiksi talon suklaakakkua.

– Ruoka tehdään tuoreista raaka-aineista paikan päällä. Perunat tulevat Sukevalta ja hampurilaissämpylät paikalliselta leipomolta, Keisarin Korvapuustilta, Ruotsalainen kuvailee.

Lämmin kesä on vaikuttanut siihen, että vipinää on Kuapissa ollut toukokuusta asti.

– Mukavasti on mennyt vaikka sadekesiäkin on ollut. Meillä on mahtava tiimi, noin kaksikymmentä ihmistä mukana, yrittäjät mukaan lukien.

Olutmestari on avoinna vapunaatosta elokuun loppuun päivittäin. Syksystä joulukuun puoliväliin ollaan avoinna tilauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit