Kolme ammattikokkia listaa kotikokkien yleisimmät mokat – Hans Välimäki: ”Lopputulos saattaa huonoudellaan yllättää kaikki” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kolme ammattikokkia listaa kotikokkien yleisimmät mokat – Hans Välimäki: ”Lopputulos saattaa huonoudellaan yllättää kaikki”

Kolme kokkia kertoo, miten oikeasti onnistut ruuanlaitossa.

Välineet kuntoon, resepti haltuun, malttia ja luovuutta. Niillä pääsee jo pitkälle, kokit kannustavat.­

18.7.2018 19:00

Mokia on mahdotonta välttää – etenkään keittiössä. Niitä tekevät niin ammattilaiskokit kuin arkiruuan ahertajat ja kokkailun intohimoiset harrastajat.

Vuosi sitten kerroimme, mitkä ruuanlaittomokat ärsyttävät lontoolaisia kokkeja eniten.

Esiin nousivat esimerkiksi liian vähäinen maustaminen, siivottomuus ja se, että reseptejä seurataan turhan orjallisesti, eikä niitä uskalleta lainkaan muokata.

Nyt annoimme suomalaisille kokeille suunvuoron.

Jo kiinnostuksella pötkii pitkälle

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho painottaa motivaation merkitystä kokkailupuuhissa.

Hän kertoo huomanneensa yhden selvän yhteyden: ne, jotka nauttivat hyvästä ruuasta, ovat kiinnostuneempia ruuanlaitosta.

– Ota asioista selvää ja keskity siihen, mitä teet. Malttia ja kärsivällisyyttä ei voi myöskään olla koskaan liikaa, Ruoho ohjeistaa.

– Jos se ruuanlaitto on jatkuvasti pakkopullaa, sitten pitää käydä jatkuvasti ravintolassa tai ulkoistaa kokkaaminen muuten, hän jatkaa naurahtaen.

Ruohon mukaan on myös tärkeää erottaa arkiruoka työläästä, erikoisemmasta ateriasta.

– Arkena simppelit safkat, kuten jauhelihakastikkeet ja munakkaat ovat ihan ok, kun täytyy olla nopea. Jos haluaa käyttää aikaa, sitä voi jo alkaa kutsua harrastuneisuudeksi.

Satsaa välineisiin

Muun muassa ravintola Palacessa vaikuttava Hans Välimäki muistuttaa ruuanlaittovälineiden tärkeydestä.

– Jos ruokaa haluaa tehdä kunnolla, on pakko olla laadukkaat veitset, työlaudat ynnä muut. Liian usein näkee esimerkiksi likaisia ja lohkeilleita paistinpannuja, siis suoraan sanottuna roskaa, jolla ei tee yhtään mitään, Välimäki toteaa.

Myös Bryggeri Helsingin kokki ja vuoromestari Markus Heinonen on samoilla linjoilla.

– Kun on kavereiden luona kokkaillut, on tullut usein vastaa kasa tylsiä Fiskarseja, kun yksi hyvä veitsi riittäisi. Samoin leikkuulautaan kannattaa satsata ja heittää suosiolla taipuisa, muovinen rähmäle pois, Heinonen sanailee.

– Kokkaaminen on tuhat kertaa stressittömämpää heti, kun perusvälineet ovat kunnossa ja paistinpannu ei ole siinä kunnossa, ettei osu edes hellaan.

Kokkikirja ja luovuutta

Välimäki suosittelee myös jonkin mainetta niittäneen ja hyväksi koetun keittokirjan ostamista ja resepteihin tutustumista – kunnolla.

– Jos lähtee ulkomuistista ja kokeilematta luottamaan johonkin sensaatioon ja hankkii jumalattoman kalliit raaka-aineet, epäonnistuminen lannistaa hirveästi.

Kauppalista on ehdoton, mutta jos kaikkea ei löydy, ei siitä tarvitse masentua. Suunnittelu on joka tapauksessa puoli ruokaa, ja resepti on hyvä olla takaraivossa myös marketissa.

– Hasardista keittämisestä ei synny mitään hyvää. Jos reseptiä ei ole ymmärtänyt kunnolla, lopputulos saattaa huonoudellaan yllättää kaikki, ja ilta on pilalla.

Jos resepti on kuitenkin jo entuudestaan tuttu, sitä saa ja kannattaakin varioida.

– Pikku hiljaa siitä saattaa muodostua kokonaan oma reseptinsä, mikä on hieno juttu, Välimäki mainitsee.

”Aina ei kannata tuhota maustekaapin sisältöä”

Bryggerin Heinosella on muutama konkreettinen muistutus. Esimerkiksi viinin voi hänen mukaansa hyvin korvata oluella monessakin ruuassa.

– Se sopii hyvin hauduttamiseen ja kastikkeisiin. Tummat oluet käyvät lihapatoihin, vaaleista vehnäoluista saa vaaleampia kermakastikkeita, Heinonen sanoo.

Raaka-aineiden tulee olla laadukkaita, mutta edullisemmistakin saa varsin herkullisia.

– Sisäfilee on kyllä hyvää, mutta halvemmista ruhonosista saa maittavia, kun on vain aikaa kypsentämiseen.

Myös mausteiden suhteen Heinonen suosittelee kohtuutta. Koko liesituulettimen arsenaalia ei tarvita.

– Suolalla ja pippurilla, tuoreilla yrteillä, timjamilla ja perussitruunamehulla pääsee hyvin eteenpäin. Aina ei kannata tuhota maustekaapin sisältöä ruokaan, vaan antaa sen maistua itseltään, hän kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit