Stockmann Tapiolan Herkussa esittelykokkina työskentelevälle Teemu Valtoselle ruuanlaitto on henkireikä – myös työpaikan ulkopuolella.
Valtosen Kokkaava isi -blogi täytti hiljattain vuoden. Sen hän perusti, jotta saisi keinon jakaa tuttujen ja asiakkaiden kehumia reseptejä laajemmalle yleisölle.
– Halusin ottaa lapset mukaan sekä reseptien kehittelyyn että itse kokkaamiseen, Valtonen kuvailee.
Blogissa on lähes 150 ohjetta. Sen lisäksi perheenisä tekee ruokavideoita yhdessä 6-vuotiaan tyttärensä kanssa.
Kokkaavasta isistä on esimerkiksi Facebookissa tykännyt lähes 700 ihmistä. Se kuuluu Kotilieden blogiverkostoon ainoana miehen pitämänä ruokablogina.
Kokkaava isi on myös Instagramissa (@kokkaavaisi).
”Parempaa kotiruokaa”
Vaikka Valtosen lukijakunta on kirjavaa, keskiössä on juuri parempi kotiruoka lapsiperheille.
– Liian usein näkee, että käydään Mäkkärissä. Halusin, että saadaan kiireisille vanhemmille mahdollisuus löytää helppoja, mutta herkullisia premium-tason arkiruokareseptejä.
Tärkeää kokille onkin lasten mukana olo keittiössä.
Hän on järjestänyt Stockmannilla lastenpäiviä, jossa hän yhdessä lasten kanssa kokkailevat pienimuotoisesti vaikkapa pirtelöä – tietysti koristellen annokset.
Valtonen suosii ruuanlaitossa tuoreita, kotimaisia raaka-aineita. Omalla kotipihalla kasvaa kirsikkatomaatteja ja tuoreyrttejä, joita lapsetkin hoitavat.
– Teen runsaasti yhteistyötä suomalaisten lähi- ja pientuottajien kanssa. Näin lapset oppivat, mikä on puhdasta ruokaa. Ylipäätään suomalaiset eivät tunne kovin hyvin kotimaisia tuottajia, joten niitä on hyvä tuoda esille, Valtonen sanoo.
Kokkaava isi elementissään, laittamassa ruokaa jälkikasvun kanssa.
Muna-allergia kannustaa luovuuteen
Blogissa on reseptejä laidasta laitaan aina tavallisista liha- ja kalaruuista gluteenittomiin ja vegaanisiin ruokiin.
– Vajaa parivuotiaalla pojallamme on kananmuna-allergia, mikä on kyllä opettanut hyödyntämään vähän erilaisempiakin ainesosia. Kauppojen uudet vegaanituotteet ovat tosi hyviä, Valtonen kiittelee.
– Lapsen allergia on myös vaatinut olemaan tarkka tuotteiden suhteen. Monissa ruoka-aineissa, kuten parmesaanijuustossa, saattaa olla kananmunaa piilonimellä.
Tämän vuoksi kokki pyrkii merkitsemään reseptiensä sisällöt tarkasti ja kattavasti.
Makaronit maustettuina
Lapsiaan Valtonen on aina kannustanut kokeilemaan erilaisia ruokia. Tytär on maistanut jo esimerkiksi etanaa ja sushia.
– Tietysti mitä erikoisempi maku on, sitä enemmän on totuteltavaa.
Entä miten on Valtosen ja tämän vaimon työnjaon laita? Kokin mukaan keittiössä hääräävät vaihtelevasti molemmat.
– Vaimo tekee vähän tavallisempaa ruokaa, makaronilaatikkoa ja tämmöistä. Jos minä kokkaan, se on sellaista erikoisempaa, ikään kuin viikonloppuruokaa, Valtonen kertoo.
Perinteiseen makaronilaatikkoon tulee Valtosen reseptillä rutkasti mausteita, kuten itämaista dukkahia, savupaprikaa ja mustaa valkosipulia.
– Pyöräytän makaronit aluksi raakana paahdetuissa mausteissa ja keitän vasta sitten. En heitä lientä sittenkään pois, vaan hyödynnän sitä myös jauhelihaan.
Ohessa muutama resepti Kokkaava isi -blogista:
Avokadoranskalaiset
3 kpl tuoretta avocadoa
250 g pekonisiivuja
2 rkl tummaa siirappia
Valmistus
Aloita halkaisemalla avokado pitkittäin halki.
Poista kivi ja koverra avokadon ”liha” varovasti pois kuorestaan.
Leikkaa pitkittäin hyvän kokoisia lohkoja.
Kääri pekonia avokadolohkojen ympärille niin, että että yhden ympärillä on aina yksi siivu pekonia.
Nosta ne saman tien uunipellille leivinpaperin päälle.
Kun kaikki on kääritty valmiiksi, kaada ohuesti siirappia kaikkien päälle.
Laita uuniin 10-12 minuutiksi.
Anna jäähtyä hetken ajan ja nauti hyvän dipin kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4
Vaikeustaso: helppo
Erityisruokavalio: maidoton, gluteeniton
Aidot meksikolaiset tortillat
8 kpl Tortillas La Familian maissitortilloja
2 kpl tuoretta naudan ulkofilepihviä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl öljyä
100 g gruyere-juustoa, raastettuna
2 dl itsetehtyä chimichurrisalsaa
Valmistus
Valmista chimichurrisalsa edellisenä päivänä (ohje linkin takana).
Ota ulkofileet huoneenlämpöön ja mausta suolalla ja mustapippurilla kummaltakin puolelta. Öljyä ja anna olla huoneenlämmössä yhden tunnin ajan ennen paistamista.
Grillaa 1,5-2 minuuttia / puoli ja anna vetäytyä 10 minuuttia.
Raasta gruyere-juusto raasteeksi. Siirrä sivuun odottamaan.
Öljyä maissitortillat ennen grillaamista.
Leikkaa ulkofileet ohuiksi siivuiksi syiden vastaisesti.
Lisää ensimmäisen maissitortillaletun päälle gruyere-juustoraaste sekä siivutettu ulkofilee ja laita toinen lettu päälle. Käännä ja grillaa tai paista noin 20-30 sekuntia / puoli. Nosta sivuun ja anna jähmettyä hetki.
Tarjoa chimichurrisalsan kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4
Vaikeustaso: helppo
Silmusalaatti-mustikkajäätelö
2,5 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 dl maitoa
1 dl maitojauhetta
1 dl glukoosisiirappia
1 tl vaniljajauhetta
20 g rouskuvaa silmusalaattia (herneen ja vihreän sekä punaisen linssin ituja)
20 g alfalfa-silmusalaattia (puna-apilan ja sinimailasen versoja)
50 g kuivattua mustikkaa
Valmistus
Hienonna kuivatut mustikat sekä silmusalaatin versot tehosekoittimella karkeaksi massaksi. Kaada massa talouspaperin päälle, niin että ylimääräinen neste irtoaa.
Sekoita maitojauhe maidon joukkoon hyvin sekoittaen.
Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi sekä lisää joukkoon tomusokeri.
Lisää vaahdon joukkoon myös glukoosisiirappi, maitoseos sekä vaniljajauhe.
Vatkaa seosta voimakkaasti noin 30 sekunnin ajan.
Lisää joukkoon verso-mustikkamassa ja sekoita vielä tasaiseksi.
Kaada seos noin yhden litran vetoiseen vuokaan ja laita pakkaseen jähmettymään muutamasta tunnista yön yli.
Kun haluat nauttia jäätelön, ota se muutamaa tuntia ennen huoneenlämpöön pehmentymään.
Tarjoa jäätelö haluamasi oliiviöljyn kanssa tai ihan sellaisenaan.
Valmistusaika: 30 minuuttia + 2 tuntia pakkasessa
Annoksia: 4
Vaikeustaso: helppo
Erityisruokavalio: munaton ja gluteeniton
Juttua muokattu 18.7. klo 9:25: Korjattu naudan ulkofileet muotoon ulkofilepihvit.