Ajankohtaista

Helpoin ja herkullisin tapa grillata munakoiso – et tarvitse edes veistä

Julkaistu:

Grillaaminen
Grillattu munakoiso on ihana kasvisherkku kesäjuhliin, kunhan muistaa muutaman seikan sitä grillatessaan.
Lihaisa munakoiso on parhaita kasviksia grillattavaksi. Sen voi grillata pilkottuna ja vartaaseen pujotettuna tai viipaleina riippuen siitä, millaista ateriaa on tekemässä.

– Kun grillaan munakoisoa lihan tai kalan lisäkkeeksi, käytän munakoisosta pitkittäin leikattuja viipaleita tai paksummasta päästä leikattuja kiekkoja, jotka itketän ja maustan ennen grillausta, Radisson Blu Royal Hotelin ja Grill it! -ravintolan keittiöpäällikkö Jari Kettunen kertoo.

Itkettäminen kannattaa

Kerroimme vuosi sitten, että munakoison itkettäminen ei ole pakollinen rasti, sillä nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu miedomman makuisiksi.

Itkettäminen tarkoittaa sitä, että munakoisoviipaleiden päälle ripotellaan suolaa ja annetaan seistä noin vartin verran.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin munakoison pinnalle muodostuu pisaroita, jotka huuhdellaan ja pyyhitään pois. Tällä tavalla sen karvas maku muuttuu miedommaksi.

– Kyllä se edelleen hävittää kitkeryyttä merkittävästi, ja munakoisosta tulee pehmeämmän makuista, Kauppinen pohtii.

Vaikka kokonaisena

Yksi vaihtoehto munakoison valmistukselle voisi olla laittaa se kokonaisena grilliin paahtumaan kovempaan lämpöön.

– Jos näin munakoison haluaa valmistaa, pinnassa voi olla paahteisuutta, jotta grillauksen tuomaa aromia saadaan mukaan. Loppuun kypsennys kannattaa tehdä miedommassa lämmössä, jotta munakoiso kypsyy tasaisen pehmeäksi, Kettunen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Munakoiso halkaistaan kypsänä, ja aromikas sisus kaavitaan lusikalla pois. Tämä sopii hyvin esimerkiksi pihvin lisukesoseeksi.

Tarkkaile lämpötilaa ja muista maustaminen

Viipaleen paksuus vaikuttaa lämpötilaan ja kypsennysaikaan munakoisoa valmistettaessa.

Ohuemmalla viipaleella tulisi olla korkeampi lämpö sekä lyhyt kypsennysaika, jotta purutuntuma säilyy. Näin grillauksen aromit tulevat munakoisoon, ohjaa Kettunen.

– Paksumpaa palaa voi olla paikallaan kypsentää epäsuorassa lämmössä pidemmällä kypsennysajalla.

Kettunen suosittelee erityyppisiä vaihtoehtoja munakoison maustamiseen.

– Suosin ennen grillausta, itketyksen jälkeen, halkaistua valkosipulia. Tuoreesta valkosipulin leikkauspinnasta saa munakoisoon hieromalla mukavan valkosipulin makua ja tuoksua, hän mainitsee.

– Vaihtoehtoisesti grillauksen jälkeen voi kuuman grillatun pinnan sivellä itse tehdyllä mausteöljyllä – yrttejä, harissaa tai mikä omaan makuun parhaiten sopii. Jos tämän tekee etukäteen, öljy syttyy helposti palamaan kuumassa grillissä.

Kokeile vaikka tällä reseptillä, joka on julkaistu Tammen suuressa grillikirjassa:

Grillattu munakoiso (4:lle)

2 munakoisoa

suolaa

neutraalin makuista öljyä sivelyyn

vastajauhettua mustapippuria

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl hienoksi silputtua valkosipulia

Valmistus

  1. Halkaise munakoisot pituussuunnassa. Sirota puolikkaiden pinnalle suolaa ja anna seistä 20–25 minuuttia.
  2. Huuhtele sitten puolikkaat ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Viillä puolikkaiden leikkauspintaan ruudukko. Sivele sille öljyä ja ripota pinnalle mustapippuria.
  3. Grillaa puolikkaita ensin leikkauspinta alaspäin suoralla lämmöllä pari minuuttia. Grillaa niitä sitten epäsuoralla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia.
  4. Sekoita oliiviöljy ja valkosipulisilppu keskenään. Käännä munakoisonpuolikkaat ja sivele niille öljyseosta.
  5. Grillaa puolikkaita epäsuoralla lämmöllä vielä noin 5 minuuttia.
  6. Tarjoa ja anna jokaisen ruokailijan lisätä suolaa halutessaan itse.
Lähde: Tammen suuri grillikirja (2018)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt