Ajankohtaista

Lonkeron myynti kasvanut räjähdysmäisesti – kärsijänä toinen suosittu kesäjuoma

Julkaistu:

Alkoholi
Alkoholilain muutos on vaikuttanut erityisesti siiderin myyntiin.
Sekä Alkon, Keskon että S-ryhmän kokonaismyynti siiderien osalta on ollut tänä vuonna laskussa.

Esimerkiksi Alkon siiderien litramyynti oli tammi-toukokuussa 204 000 litraa, mikä on 13,6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

– Vuoden alusta voimaan tullut alkoholilaki sekä alkoholiveron korotus vaikuttavat tähän, viinien kategoriapäällikkö Mika Kauppinen muistuttaa.

S-ryhmän alkuvuoden siiderimyynti on 8 prosenttia viime vuotta vähäisempää, ja myös Kesko kertoo siiderin kokonaismyyntinsä olleen pienempää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lonkero kampittaa

Eritoten siiderin yli ovat jyränneet lonkerojuomat.

– Ensimmäisellä vuosipuoliskolla kaikkien lonkeroiden litramyynnin kasvu on ollut yli 70 prosenttia, S-ryhmän valikoimapäällikkö Kari Häsä kertoo.

Myös Kauppinen korostaa, että siideriryhmien suosio linkittyy Alkossa vahvasti long drinkeihin. Välillä siiderit ovat kasvaneet ja vaikuttaneet long drinkeihin ja päinvastoin.

– Raikkaus on niillä yhdistävä tekijä, joten ne kulkevat tavallaan käsi kädessä ja samalla kilpailevat, Kauppinen kuvailee.

Lisäksi kuohuviinien kasvanut suosio ruokakaupoissa on osaltaan vaikuttanut siiderien kulutukseen.

Häsän mukaan erityisesti kevyt- eli keinomakeutettujen siidereiden myynti on laskenut. Niiden litramyynti oli vuonna 2017 jopa viidenneksen pienempi kuin vuonna 2014.

Aitous trendaa

Keinomakeutettujen siidereiden suosion väheneminen kertoo yleisestä asennemuutoksesta. Puhtaus, laadukkuus ja aitous ovat ostajille yhä tärkeämpiä ominaisuuksia myös alkoholia nautittaessa.

– On hyvä huomata, että vaikka siiderin myynti on ollut laskussa, erikois- ja premium-siidereiden myynti on kasvanut myös tänä vuonna, Keskon valikoimapäällikkö Sami Lampinen mainitsee.

Samoilla linjoilla on myös Kauppinen.

– Viime vuosina aitoustrendin kasvaessa yhä enemmän on alettu kiinnostua siidereiden perinteisemmistä tyylisuunnista, kuten britannialaisista, rankalaisista sekä espanjalaisista, hän pohtii.

– Uusimpana trendinä on selvästi nähty myös kiinnostus pientuottajien ja pienpanimoiden valmistamiin siidereihin. Tätä on edesauttanut kotimaisten pienpanimoiden suosion kasvu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt