”Päätimme kehittää Suomen parhaan pannukakun” – Pia testasi rakennusmiehillä 28 reseptiä, kunnes osui napakymppiin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Päätimme kehittää Suomen parhaan pannukakun” – Pia testasi rakennusmiehillä 28 reseptiä, kunnes osui napakymppiin

Kahvila Leivintupa Hattulassa on tunnettu pannukakuistaan.

9.7.2018 14:39

Kerroimme aiemmin hämeenkyröläisestä maisemakahvilasta, jonka raparperipiirakasta on tullut hitti. Ohjetta haetaan tiuhaan Googlesta ja kuvia piirakasta jaetaan innokkaasti Instagramissa, mutta se syntyi aikoinaan puolivahingossa.

Lue lisää: Maisemakahvilan raparperipiirakan kehittäjä Katariina ei jaksanut kuoria omenoita - keksi ohjeen, josta tuli hitti

Tänään esittelemme toisen pikkukahvilan makean herkun.

Suuri kartanoalue Pekolan kylässä Hattulassa kätkee sisälleen vanhan leivintuvan.

Vuodesta 2006 saakka siellä on vuoden jokaisena sunnuntaina tarjoiltu pannukakkua.

Vieraita kahvilalla on tähän mennessä jo yli 200 000, ja muun muassa Instagramissa Leivintupa on merkitty lähes 300 kuvaan.

– Jo ennen kahvilan perustamista paikalla vieraili paljon perheitä, kun meillä on täällä vanhojen rakennustarvikkeiden liike, alpakoita, aaseja, kissoja ja poni, kahvilan omistaja Pia Kuurma kertoo.

– Lopulta rohkaistuimme, ja siirsimme leivintuvan viereen hirsikehikon, josta saimme kahvilalle keittiön. Siitä kaikki sitten alkoi.

Kuurman mukaan vanhaan leivintupaan rakennetussa kahvilassa on poikkeuksellinen tunnelma.

Kahvila Leivintupa on auki joka sunnuntai ympäri vuoden, mutta eniten kävijöitä on kesällä. Tärkeitä piikkejä ovat myös joulu- ja pääsiäismarkkinat.

28 reseptin jälkeen valmista

Pannukakku valikoitui paikan bravuuriksi helposti: onhan se simppeli ja suomalainen herkku, jota on syöty iät kaiket.

– Päätimme kuitenkin, että kehitämme Suomen parhaan pannukakun, eikä mitä tahansa, Kuurma napauttaa.

Iso apu täydellisen pannukakkureseptin valmistumisessa olivat rakennusmiehet, joita navetta-alueella vilisi koko kevään ajan.

Joka aamu Kuurma keitti miehille kahvia ja maistatti samalla eri resepteillä tehtyjä pannukakkuja.

– Pidin myös netissä päiväkirjaa kahvilan rakentamisesta, se oli sellainen blogi ennen blogeja. Sitä kautta tuli vielä lisää reseptiehdotuksia, kun monet halusivat paljastaa vaikka oman mummonsa pannukakun.

Yhteensä testattiin 28 reseptiä, ennen kuin syntyi Leivintuvan oma pannukakku. Resepti on tietenkin salainen, mutta jotain Kuurma kuitenkin paljastaa.

Ei yhtään sokeria

Leivintuvan pannukakku on monella tapaa omintakeinen ja kaukana tyyppipannarista.

– Ei yhtään sokeria, eikä suoranaisesti rasvaakaan. Emme nimittäin käytä pannukakuissamme voita tai margariinia, hän summaa.

– Usein pannukakusta jää sellainen vähän tunkkainen ja ähky olo, ja sen syötyään ajattelee, että seuraavan kerran ehkä vuoden päästä. Sitä olemme halunneet välttää ja satsata kuohkeuteen ja ilmavuuteen.

Jokainen pannari paistetaan yksittäin kuin pizza, ja ne tarjoillaan asiakkaille lämpöisinä omalla lautasellaan.

– On hauska, miten pannukakku nousee lautaselle ja on ihan pallo, mutta sitten lopulta lösähtää reunojen päälle.

Pannarin päälle voi laittaa omenahilloa, mansikkahilloa, vatkattua kermavaahtoa, pähkinäsuklaalevitettä, vaahterasiirappia tai vaikka vanhanajan vaniljajäätelöä.

Tarjolla on myös suolaista salamijuustopannukakkua.

– Tulee tätä pannaria syötyä noin kerran kuukaudessa, ja joka kerta yllättyy, että vitsit, miten hyvää tämä olikaan. Poikani joskus totesi, etten minä oman kahvilan pannaria voisi näin kehua, Kuurma nauraa.

Pannukakku on Leivintuvan myyntivaltti.

Lähitienoon lempipaikka

Vaikka Leivintupa on auki vain yhden päivän viikossa viiden tunnin ajan, on sen maine kiirinyt lähitienoille ja kauemmaksikin.

– Monelle tämä on sunnuntaipyöräilykohde, ja kesällä pihalle mahtuu enemmänkin asiakkaita, Kuurma kertoo.

Kävijäennätys on viime kesältä, kertoo kahvilan pannari-indeksi. Se on 387 myytyä pannaria päivässä ja yhteensä lähes 600 asiakasta, sillä kaikki eivät pannukakkua ota.

Esimerkiksi lapset saattavat valita vähän pienemmän pannupullan.

– Kaukaakin saapuu porukkaa, ja he saattavat soittaa aamusta, että olettehan varmasti auki, kun ollaan täältä Raahesta lähdössä sinnepäin.

Tietysti kahvilalla on myös lähiseudun vakioasiakkaat, jotka tulevat paikalle ihan joka sunnuntai.

– On pari yksin käyvää vanhaa miestä, joista toinen tulee heti aamusta ja toinen iltapäivällä, Kuurma sanoo.

Millainen on sinun luottopannarireseptisi? Lähetä kuva, resepti ja pannukakun tarina osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit