Ajankohtaista

Ihanaa myös kesällä: 3 reseptiä täydelliseen lohisoppaan

Julkaistu:

Lohikeitto
Nam, lohikeittoa! Keitä liemikin itse, tai kruunaa keitto riisipiirakoilla tai ruissämpylöillä.
Lohikeitto on suomalaisten herkkuruokaa vuodenajasta ja tilanteesta riippumatta. Monille se on maistuvaa ja täyttävää arkiruokaa, mutta yhtä lailla keittoa tehdään myös juhliin.

Etenkin kesällä lohikeitostaan saa helposti vieläkin parempaa, kun tarjolla on tuoreita, kotimaisia raaka-aineita, kuten varhaisperunaa.

Liemen voi keittää itse, jolloin mausta ei tarvitse tinkiä tippaakaan. Helpommallakin voi päästä. Kokosimme kolme toimivaa lohikeittoreseptiä.

Tee liemikin itse!

500 g lohifileetä
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

500 g kalanperkeitä (kuha, ahven...)

1 l vettä

5-8 valkopippuria

suolaa

1 sipuli

5-8 isoa yleisperunaa

1 pieni porkkana

1 dl kermaa

25 g voita

0,5 pnt tilliä

mustapippuria myllystä

suolaa

Valmistus

  1. Tee liemi. Laita perkeet kattilaan ja huuhtele ne raikkaassa vedessä. Kaada vesi pois. Laske kattilaan vettä niin, että perkeet reilusti peittyvät. Anna veden kiehahtaa. Kuori vaahto pois, lisää mausteet, vähän pienennetty sipuli sekä porkkana.
  2. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä, peitä kattilan pinta tiukasti kelmulla ja anna liemen jäähtyä. Perkeiden laskeuduttua pohjalle siivilöi kirkas liemi.
  3. Silppua sipuli ja viipaloi perunat pitkittäin veneenmallisiksi. Kuullota sipulit ja perunat kattilassa vähässä voissa. Kaada kalaliemi päälle ja anna perunoiden kiehua hiljalleen kypsiksi.
  4. Poista lohifileestä nahka, ylimääräinen rasva sekä kylkipiikit. Leikkaa kala 2-3 cm:n kuutioiksi. Lisää kalat, kerma ja voi liemeen. Kuumenna kiehumispisteeseen (älä keitä!). Lisää silputtu tilli, mustapippuria ja tarkista suola.

 


Reseptin löydät myös täältä.

Lohikeittoa riisipiirakoiden kera

1 l kalalientä

500 g lohta

2 dl kermaa tai maitoa

6 perunaa

1 purjo

1-2 sipulia

2 porkkanaa

suolaa ja pippuria

tilliä

Valmistus

  1. Kuori perunat, porkkanat ja sipuli. Hienonna sipuli, suikaloi purjo ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Kiehauta kalaliemi ja lisää perunat ja porkkanat. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää sipulit kattilaan. Keitä kasvikset lähes kypsiksi.
  3. Leikkaa lohi kuutioiksi ja lisää keittoon. Viimeistele kermalla ja kiehauta.
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle tuoretta tilliä ja tarjoile.

 


Lohikeitto sopii hyvin esimerkiksi riisipiirakoiden kanssa. Tämän lohikeittoreseptin yhdistettynä riisipiirakkaohjeeseen löydät täältä.

Lohikeitto ja ruissämpylät

400 g lohifileetä kuutioina

4 perunaa

1-2 porkkanaa

1 iso sipuli

1 palsternakka

1,5 l kalalientä

2 dl kermaa

2 tl fenkolinsiemeniä

2 laakerinlehteä

suolaa

pippureita

tilkka ruokaöljyä

hienonnettua tilliä

Valmistus

  1. Kuori ja paloittele kaikki juurekset, sipulit ja perunat. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja lisää edelliset.
  2. Kuullota hetki ja lisää kalaliemi sekä kaikki mausteet.
  3. Keitä juurekset kypsiksi maustetussa liemessä ja lisää lopuksi lohikuutiot sekä kerma.
  4. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan ja tarkista maku. Ripottele valmiin keiton pinnalle hienonnettua tilliä.

 


Reseptin löydät täältä. Keiton voi tarjoilla myös ruissämpylöiden kanssa.

Mikä on oma niksisi täydelliseen lohikeittoon? Kommentoi alle!

Ota kantaa

Maistuuko lohikeitto?

Totta kai! 97% Ei 3%
Ääniä yhteensä 473

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt