Ajankohtaista

Suomalainen gini palkittiin jälleen maailman parhaana - syntyi vahingossa kyröläisessä tislaamossa

Julkaistu:

Ginit
Suomalaiset ovat kunnostautuneet ginin valmistuksessa. Kyrö Distillery Companyn kypsytetty gini palkittiin maailman parhaana.
Kyrö Distillery Companyn Koskue Cask Gini valittiin Iso-Britanniassa Gin Masters -kilpailussa parhaaksi kypsytetyksi giniksi yhteensä 40 ginin joukosta. Voittajat julkistettiin torstaina.

– Upea suutuntuntuma ja aivan uskomaton jälkimaku. Aivan kuin olisi syönyt sitruunalla ja katajanmarjalla maustettua sokerikakkua – tätä teki mieli lisää heti, kilpailun tuomaristosta luonnehdittiin.

– Ihan huikeaa, Mikko Koskinen kertoo Ilta-Sanomille tunnelmista tulosten ratkettua.

Koskinen kertoo, että Koskue syntyi tavallaan vahingossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli unohdettu tynnyriin, mutta huomasimme, että siitä tulikin todella hyvää ja sitä ryhdyttiin jalostamaan, hän kuvailee.

Suomalaiset ginit ovat olleet viime aikoina voitokkaita kansainvälisissä kilpailuissa.

– Se on osa isompaa trendiä. Pohjoismaiset ginit ovat pärjänneet kilpailuissa hyvin, jopa paremmin, kuin ginin alkuperämaa Englanti. Erityisesti ruotsalaiset, Mikko Koskinen kertoo.

Kyrö Distillery kertoo tiedottessaan, että Koskuen pohjatisleenä käytetään ruistisleä. Tislaamon mukaan se antaa tuotteelle hentoa pippurisuutta.

Ei ensimmäinen voitto

Kyrö Distillerylle maailmanlaajuinen maine ei ole mikään uusi juttu.

Vuonna 2014 tuotantonsa aloittanut tislaamo niitti kunniaa jo vuonna 2015, kun Kyrö Napue Rye Gin nimettiin maailman parhaaksi Gin&Tonic-giniksi isossa alkoholialan kilvassa.

Viime kuussa tislaamon Napue-gin sai Britannian laajuisen jakelun Majestic Wine & Spirits -ketjun liikkeissä. Tällöin käynnistyi myös vienti Yhdysvaltoihin, jolloin perustaja Jouni Ritola perheineen muutti Chicagoon markkinoita avamaan.

Yhteensä yrityksen tuotteita viedään 30 maahan.

– Napueen lisätään tuoreena tislattuja luonnonyrttejä ja Koskue laitetaan maistumaan valkotammitynnyreihin, tislaamo kertoo tuotteiden eroista.

Napue sai siitä palkinnon, mutta myös Koskue toimi gin&tonicissa.

– Etenkin jos mukaan lisää appelsiininkuorisiivun, tislaamon tiedotteessa kerrotaan.

Myös Ilomantsiin iso palkinto

Suomalainen gini houkuttaa muutenkin, ja voitaisiin puhua jopa ginibuumista.

Ilomantsissa tislattu Arctic Blue Gin palkittiin alkuvuodesta maailman parhaana gininä eli Spirit of the Year -palkinnolla kansainvälisessä World Spirits Awards -kilpailussa. Yritys on tätä nykyä avaamassa uusia markkinoita Euroopassa ja Aasiassa.

– Arctic Blue Ginin tuotekehittelystä vastaavan huippukokki Jaakko Sorsan ansiosta olemme saaneet jalansijaa Aasiasta, eritoten Hongkongista, Macaosta ja Singaporesta. Saamme ensimmäiset lähetykset matkaan lähiviikkoina. Kiinnostusta on ollut myös muualta Kaukoidästä, kertoo tuotteen brändijohtaja Mikko Spoof.

Artesaaniginin valmistaminen työllistää tislaamoa Ilomantsissa jo kolmessa vuorossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt