Ajankohtaista

Yritteliäät 14-vuotiaat pojat avasivat rantakahvilan - Konsta ja Veikka leipovat pullat ja oppivat asioita, joita ei opeteta koulussa

Julkaistu:

Kesäkahvila
Haukiputaan Kellossa sijaitseva Kiviniemen satama on herännyt eloon vuosien hiljaiselon jälkeen.
Uimaranta, kaksi kesäkahvilaa, Kalapuohi ja tuoretta kalaa myyvä kalahalli vetävät väkeä rantaa kohti.

Rannan tuorein tulokas on Café Sweet Golden, 14-vuotiaiden serkusten yhdessä pitämä 4H-yritys. Kesäkahvilan nimi tulee poikien lapsuushaaveesta lähteä kaivamaan Lappiin kultaa, rikastua sillä ja elää kroisoksina leveää elämää.

– Kova työ kannattaa, kun siitä saa palkkion, Konsta ja Veikka Isoaho perustelevat yrittäjiksi ryhtymistä.

Taustalla leivontaharrastus

Kahvila sai alkunsa poikien leivontaharrastuksesta. Parin viikon aikana serkukset ovat tarjoilleet rantakahvilassa vohveleita, kanelipullia, voileipiä ja panineja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oman vohveliannoksen nimeksi valikoitui äänestyksen jälkeen Herkkupursi. Siihen asetellaan sievästi jäätelöpallo, vohvelia, kinuskikastiketta ja strösseliä.

– Me tarjotaan täällä kaikkea sellaista, mitä itsekin ostaisimme kahvilasta. Tosi mukavaa on ollut, toisinaan rankempaa ja toisinaan hiljaisempaa. Pienten mokien kautta on opittu koko ajan lisää yritystoiminnasta, Konsta kertoo.

Poikien tukena on ollut Konstan äiti Katja Holmström, joka kiittelee 4H-järjestöä nuorten yrittäjyyden tukemisesta.

– Pojat oppivat kesän aikana asioita, joita ei opeteta koulussa. Parissa viikossa he ovat jo oppineet paljon uutta. Olen molemmista niin ylpeä, Katja hehkuttaa.


Kiviniemen satama on vuosien hiljaiselon jälkeen virkistynyt. Veneilyharrastus ja kalasatama tuovat paikalle väkeä ostamaan tuoretta kalaa, ihailemaan maisemia ja harrastamaan vesilajeja.

Kellon suuralueen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Mika Huusko näkisi sataman mieluusti yhtä elävänä kuin 1980-luvulla.

– Rantametsikköä on raivattu talkoilla ja uimarantaan saatiin tänä kesänä uutta hiekkaa. Elokuussa pidetään Kellon kesäpäivät, jonne odotetaan oikein yleisöryntäystä, Huusko naurahtaa.

Sataman kehittämistä on hankaloittanut ilkivalta. Rantaan saatiin grillikota, mutta se rikottiin. Huuskon mukaan uusi on luvassa, kunhan rantaan saadaan kameravalvonta estämään ilkivaltaa.


Kiviniemen kalasatamassa on 145 venepaikkaa. Huviveneille paikkoja on noin 120, niistä 8 on vierasveneille. Huviveneiden puolta hallinnoi Kiviniemen Laituriyhdistys, jonka puheenjohtaja Mikko Tienhaara kertoo, että veneilijät ovat tyytyväisiä sataman palveluihin ja vierasveneitäkin laiturissa käy kesäisin päivittäin.

– Rannassa on septitankin tyhjennysmahdollisuus, vettä ja sähköä, polttoainepiste, kaksi kesäkahvilaa ja kalasataman puolella Kalapuohi. Lähikauppa valitettavasti lopetti, mutta pizzeria on vielä muutaman sadan metrin päässä, Tienhaara luettelee paikan palveluita.

Kiviniemessä toimii kymmenkunta ammattikalastajaa. Kalasataman hallissa lohta ja maivaa myyvä kalastaja Erkki Kanste on tyytyväinen palveluihin.

– Ei tänne tarvitse mitään hömpötyksiä tuoda, istutuksia tai sellaista. Kunhan venepaikat ja tieyhteys pysyvät kunnossa, se riittää. Huvivenesataman puoli on sitten asia erikseen, aamulla kaksi isoa lohta Perämerestä pyydystänyt mies tuumaa.