Makuyhdistelmiä sisältävät jäätelöt maisteltiin: Voittaja oli raatilaisten mielestä ylivertainen

rac

Julkaistu:

Jäätelötesti
Jäätelötehtailijat ovat ottaneet viime vuosina asiakseen yhdistellä mitä oudoimpia raaka-aineita saadakseen aikaan ainutkertaisen makujen sinfonian.
Vantaalaiset Lotta Salmo, Emma Riekki ja Olivia Huiko istuivat viettämässä lomapäivää Hietaniemen uimarannalla kesäisenä keskiviikkona. Mittari näytti yli 20 astetta ja rannalla oli hulinaa.

– Duunit ohi tältä erää, Huiko hehkutti.

Kelpasi makoilla rannalla ja nauttia keskiviikolle iskeneestä pikahelteestä.

Naiset päättivät hakea Hietaniemen rannan jäätelökioskista jäätelöt.

Kun piknikpeitto oli levitetty hienolle rantahiekalle ja kasvot käännetty kohti Suomen suvessa niin harvoin yhtä lämpimästi paistavaa aurinkoa, päivä otti äkisti täyskäännöksen huonompaan.

– Tuohon viereen lensi lokkeja. Yritettiin hätyytellä niitä, mutta emme onnistuneet, Riekki kertaa.

Lokit veivät jäätelöt.

Siksi oli melkoinen sattuma, että vain hetkeä myöhemmin paikalle sattui jäätelötestiä tekevät toimittaja ja kuvaaja. Yhtäkkiä tarjolla oli toistakymmentä uutuusjäätelöä sekä pari modernia klassikkoa.

Mielenkiintoisia makuyhdistelmiä

Jäätelöhyllyltä testiin valikoitui mukaan pääasiassa uusia mielenkiintoisia makuyhdistelmiä, kuten mansikka-basilika, mustikka-ruis, salmiakki-chili. Lisäksi mukana oli jäätelöitä, joiden maku oli johdettu makeisista, kuten Omar- ja Dumlejäätelöt. Olipa tarjolla myös pari vegaanista jäätelöä, jotka ovat hiljattain onnistuneet lyömään läpi markkinoilla.

Ei kun hommiin.

Raatina toimiva kolmikko kertoi olevansa jäätelön suurkuluttajia, joten epätieteellisessä testissä oli ainakin asiantunteva tuomaristo.

Ensimmäisenä kylmälaukusta napattiin 3 Kaverin Pistaasi & pistaasi -jäätelö. Maku oli miellyttävä ja arvosana-asteikolla 0–5 se sai kaikilta 4.

Kellekään ei oikein tullut selväksi, mistä jäätelön nimen toinen pistaasi tulee. Se selviää Kolmen Kaverin helmikuussa julkaisemasta lehdistötiedotteesta, jonka mukaan jäätelö ”koostuu kahdesta erilaisesta pistaasijäätelöstä. Toinen on samettisen raikas, toinen taas tuhdin pistaasinen”.

Asia kunnossa.

Ruista ihmeteltiin

Testi jatkui Jymyn Alaston maito -jäätelöllä. Salmon mukaan jäätelön omituiselle nimelle löytyy mausta perusteita.

– Tuntuu kuin tämä olisi puristettu suoraa lehmästä tähän purkkiin, hän miettii.

Alkuun kenties mielenkiintoisin yhdistelmä, mustikka-ruis, herätti keskustelua jo ennen maistelua.

Raati ihmetteli ainakin sitä, sopiiko ruis jäätelöön. Maistelun jälkeen Riekin mielipide oli selvä.

– Ruis ei kuulu jäätelöön, hän sanoo.

Maistellessa Huiko löysi mustikkajäätelöstä pienen puisen sivumaun. Silti maku ei kolmikkoa säväyttänyt. Riekki antoi jäätelölle 1/5, muut 3/5.

Ja näin maistelu jatkui läpi macchiato-suklaan sekä Dumle- ja Omar-jäätelöiden. Ne saivat keskinkertaiset tai keskinkertaista paremmat arviot, mutta eivät herättäneet suurta tunteiden paloa.

”Sikahyvää”

Sen sijaan mansikka-basilikasta jäi jotain sanottavaa.

– Kesäinen maku. Yhdistelmä on jännä, mutta se toimii, pohtii Salmo.

Sitten laskeuduttiin Valion uutuuteen, porkkanakakun makuiseen jäätelöön. Koko kolmikon silmät alkoivat loistaa ja suut nousivat korviin.

Testin ainoa jäätelö, joka sai kaikilta täydet pisteet, 5/5.

– Maistuu porkkanakakulta oikeasti, hyvällä tavalla, Huiko toteaa.

– Tämä on hyvää. Sikahyvää, laukoo Riekki.

Raatia porkkanakakku-jäätelö muistutti erityisesti yhdysvaltalaisyhtiö Ben & Jerry'sin jäätelöistä.

Löytyipä testistä myös täysin päinvastainen jäätelöelämys, nimittäin Jymyn vegaaninen hasselpähkinä-mokka. Jo sen ulkonäkö herätti ihmetystä.

– Ei maistu jäätelölle. Koostumus on enemmän sorbetti. Tämä ei nyt ole kyllä yhtään hyvää, Riekki pohtii.

Muut yhtyivät kommentteihin. Kaikki antoivat viritelmälle 0/5 pistettä.

Toinen vertailussa ollut vegaaninen jäätelö, Oatlyn suklaa sai sen sijaan hyvät arviot. Ainoa miinus tuli siitä, että se oli hieman liian paksua.



Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt