Baarimestari paljastaa 3 trendikkäintä drinkkiä, joita suomalaiset suosivat nyt - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Baarimestari paljastaa 3 trendikkäintä drinkkiä, joita suomalaiset suosivat nyt

Suomalaiset haluavat nyt laatua. Esimerkiksi gini- ja viskipohjaiset drinkit ovat suosiossa.

Brittiläisestä Intiasta alun alkaen kotoisin oleva gin tonic on tehnyt paluun.­

28.6.2018 20:20

Suomalaisten juomamaku on muuttunut viime vuosikymmenen aikana runsaasti. Ihmiset haluavat laatua, kertoo baarimestari Jarkko Issukka.

Kun reilu 10 vuotta sitten Helsinkiin avattiin ensimmäisiä drinkkibaareja, joissa todella panostettiin tuoreisiin raaka-aineisiin, on niitä nyt pääkaupungissa jo useita kymmeniä. Ilmiö ei koske vain Helsinkiä, vaan Rovaniemeä myöten ympäri Suomen on avattu cocktail-baareja.

Jarkko Issukan ja Mikko Koskisen kirjoittamassa Suomalainen drinkki -kirjassa (Tammi 2017) on perehdytty suomalaiseen drinkkikulttuuriin. Teoksessa on esitelty klassikkojuomia, niitä, jotka ovat olleet suosikkijuomia menneisyydessä sekä uudempia trendijuomia.

”Oma, pohjoismainen tyyli”

Kirjan Mitä Suomi juo -kappaleessa kerrotaan, että alan asiantuntijoilta on kysytty kirjaa tehdessä, mitkä drinkit ovat pinnalla juuri nyt. Listalla ovat muun muassa Kelkka, Lumikenttien kutsu ja Ville Vallaton. Kerroimme maanantaina näistä juomista.

Issukan mukaan näistä perusdrinkeistä on jo menty aimo harppaus eteenpäin, ja nyt itse asiassa vanhat, 1950-luvun klassikkodrinkit ovat tehneet paluun – kotimaisuutta unohtamatta.

– Meillä on täysin oma, pohjoismainen tyyli valmistaa juomia. Suositaan kotimaisia tuotteita ja suomalaista makumaailmaa, Issukka sanoo.

Whisky Sourissa alkoholin kanssa sekoitetaan kananmunan valkuainen.­

Juomatavat muuttuneet

Ville Vallaton ja Kelkka olivat suosittuja juomia vielä 1990-luvun lopussa, mutta 2000-luvun alussa tapahtui selvä muutos suomalaisten juomakulttuurissa.

– Kyseisiä juomia juodaan edelleen, niin kuin juodaan monia muitakin juomia. Juomakulttuuri on kuitenkin mennyt isoja askelia eteenpäin, kun Suomi on muiden maiden joukossa kansainvälistynyt, Issukka sanoo.

Esimerkiksi internet, kaapelikanavat ja matkailun lisääntyminen toivat baarikulttuuriin suuren muutoksen vuosituhannen alussa. Cocktail-baarit olivat tuttu näky Lontoon yöelämässä, Sinkkuelämää-sarja puolestaan tutustutti suomalaiset cosmopolitan-drinkkiin.

– Cosmopolitan puski drinkkilistalle myös monia muita vodkapohjaisia juomia, Issukka sanoo.

2010-luvulle tultaessa maailmalta kantautui uusi virtaus ja listalle tulivat vanhat, 1950-luvun klassikkodrinkit. Syynä oli esimerkiksi Mad Men -tv-sarjan menestys. Menneiden aikojen virtaus toikin esimerkiksi viskin ja ginin jälleen suosikkialkoholien joukkoon.

Kotimainen cocktail – Juomasekoituksien historiaa ja nykypäivää Suomessa -kirjassa (Readme 2016) kerrotaan, että gini tislataan viljasta, perunoista tai juureksista, ja niistä syntyy vodkan kaltainen pohjaviina, johon liotetaan erilaisia mausteaineita: katajanmarjoja, korianteria, kanelikuorta, lakritsinjuurta tai sitrushedelmien kuorta. Eri merkkien ginit maistuvat hieman erilaiselle mausteiden mukaan.

Kotimainen pientislaamotoiminta on kovassa nosteessa, ja myös kotimaiset yritykset ovat lanseeranneet markkinoille omia ginejään.

Näitä juodaan

Issukka listaa kolme tämän hetken trendikkäintä drinkkiä: italialainen aperitiivi Negroni ja todennäköisesti suosituin viskidrinkki kautta aikain, Whisky sour.

 

Gin tonic on ollut suosikkidrinkkien joukossa jo vuosikymmeniä, mutta viime aikoina yhä enemmän erilaisia ginejä on tullut ravintoloiden valikoimaan. Tällä hetkellä kotimaiset ginit ja viskit Helsinki Distilling Companylta ja Kyröltä ovat kovassa nosteessa.

– On myös baarimestarin haastamista, jos osaa kysyä ja tilata jotain erikoisempaa. Suurin osa baarimestareista tietää aivan tolkuttoman paljon gineistä, ja he harrastavat niiden yhdistämistä erilaisiin tonic-vesiin ja koristeisiin, millä saa tuotua tuoksua paremmin esille.

Juomat on helppo valmistaa vaikka kotona, tarvitset ainesten lisäksi vain mitan ja ravistimen. Issukan mukaan mitaksi sopii vaikka shottilasi, sillä se on usein neljän senttilitran mittainen valmiiksi.

Oikeat mittasuhteet ovat onnistuneen drinkin kulmakivi.

– Onnistuneen drinkin tekeminen ei ole rakettitiedettä. Mutta jos esimerkiksi Whisky souriin lorauttaa hieman liikaa sokerilientä, se on hyvin kaukana alkuperäisestä juomasta, Issukka sanoo.

Gin Tonic.­

Negroni (Kämpin resepti vuodelta 1957)

2 cl giniä

2 cl Campari-katkeroa

2 cl vermuttia

jääpaloja

Ainekset mitataan matalaan lasiin ja hämmennetään jäiden kanssa. Koristellaan appelsiininpalalla.

Whisky sour

4 cl amerikkalaista viskiä

2 cl tuorepuristettua appelsiinimehua

1 cl sokerilientä

angostura-katkeroa

kananmunan valkuainen

jääpaloja

Ainekset mitataan jäitä lukuun ottamatta ravistimeen ja ravistetaan muutama minuutti. Juoma siivilöidään matalaan lasiin ja koristellaan appelsiininkuorella.

Gin tonic

4-8 cl giniä

8-12 cl tonicia

jääpaloja

Huom! Kannattaa kokeilla erilaisia ginejä ja tonic-vesiä.

Mittaa pitkään lasiin gini. Täytä lasi jäillä täyteen ja kaada tonic päälle. Sekoita ja koristele.

Koristeet valitaan valitun ginin mukaan. Esimerkiksi Hendrick’s ginin kanssa käy kurkku, kotimaisen Napuen kanssa karpalo ja rosmariini, Gin Mare -ginin kanssa sopivat oliivit ja basilika ja Bombay Saphiren kanssa sitruksen kuori ja kaneli.

Lähteet: Kotimainen cocktail – Juomasekoituksien historiaa ja nykypäivää Suomessa -kirjassa (Readme 2016), Suomalainen drinkki -kirjassa (Tammi 2017).

Edit 22:37: Korjattu aperitiivi Negronin alkuperämaa Espanjasta Italiaksi.

Negroni.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit