Hittipiirakka on saanut nimensä hämeenkyröläisestä maisemakahvilasta: Kokeilimme ohjetta ja tulos oli mahtava

Mehevistä mehevimmän raparperipiirakan salaisuus on nopeasti sekoitettavassa pohjassa, ronskeissa raparperinpalasissa ja happamassa täytteessä.

Piirakkaa tulee kerralla pellillinen, mutta ei hätää: jos se ei tule heti syödyksi, piirakan voi pakastaa.

27.6.2018 14:25

Oletko kuullut maisemakahvilan raparperipiirakasta?

Kyse on piimäpohjaisesta piirakasta, johon tulee täytteeksi raparperia ja rahkaa. Ei siis mitään mullistavaa, mutta jotain erityistä piirakassa täytyy olla, koska piirakan tuntuvat tietävän kaikki. Googlessa maisemakahvilan raparperipiirakka -haulla tulee yli 11 000 osumaa, ja ohjeissa tiedetään kertoa, että nimensä tämä hittipiirakka on saanut hämeenkyröläisestä kesäkahvilasta.

Pakkohan tätä hypetettyä leivonnaista oli kokeilla! Ja kyllä, piirakka maistuu mahtavalta.

Raparperin kirpakkuus ja rahkatäyte sopivat täydellisesti yhteen, ja kokonaisuus on valloittavan mehevä. Salaisuus on myös helppoudessa.

Taikinaa ei vaahdoteta, vaan homma hoituu nyppimällä ja sekoittamalla.

Helppo muunnella: muista ainakin suola ja jugurtti

Muruseokseen kannattaa lisätä hieman suolaa. Se tekee rakenteesta vieläkin paremman ja syventää makuja. Pohjan vaniljasokerin voi korvata kokonaan tai osittain kardemummalla.

Myös hienonnettu inkivääri sopii piirakan makumaailmaan mainiosti.

Alkuperäisen ohjeen täyte tehdään rahkasta, mutta vieläkin parempi täyte tulee turkkilaisesta jugurtista ja raastetusta sitruunankuoresta. Täytteeseen voikin käyttää kaikki jääkaappiin jääneet hapanmaitotuotteiden jämät: rahkan, jugurtin ja kermaviilin.

Piirakka on tuhti, ja sen pohja saattaa jäädä helposti kosteaksi. Piirakka kannattaakin vetäistä paistamisen loppuvaiheessa leivinpapereineen uunipelliltä ritilälle, ja antaa sen olla uunissa alalämmöllä vielä 5 minuuttia.

Ei kuivu pakkasessa ja kestää hyvin kuljettamista

Piirakasta saa 24 reilunkokoista palaa eli siitä todella riittää isolle porukalle. Onneksi piirakka säilyy jääkaapissa hyvänä 3–4 päivää, ja sen voi pakastaa. Piirakka on myös oiva tuliainen, koska se kestää hyvin kuljettamista.

Piirakka onnistuu mainiosti myös pakastetuista raparpereista, joten juuri nyt kannattaa pilkkoa raparperia talven varalle pakkaseen.

Piirakan voi tehdä myös puolukoista, karpaloista, karviaisista, punaherukoista, omenoista, luumuista – aina toimii!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit