Ajankohtaista

Maistuisiko inttiruoka? Tältä näyttää Leijona Cateringin ruokalista tavallisena keskiviikkona

Julkaistu:

Armeijaruoka
Kasvispainotteisemmat ravintosuositukset näkyvät myös varuskuntaravintolassa.
Torstaina joukko vuoden palvelleita varusmiehiä kirmaa jälleen siviiliin.

Samalla muistoihin jäävät kuuluisat sotkun eli sotilaskodin munkit ja perinteinen hernari.

– Edelleen joka torstai tarjoillaan hernekeittoa ja pannukakkua lounaalla. Se on yksi kestosuosikeista, varuskuntaravintola Linnan ravintolapäällikkö Susanna Nurmilaukas toteaa.

Linna ruokkii Suomen suurimman varuskunnan eli Karjalan prikaatin varusmiehiä ja henkilökuntaa Vekaranjärvellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Armeijan ruoka puhuttaa tasaisin väliajoin. Leijona Catering järjestää sen koko maassa.

– Voimme kyllä olla ylpeitä ravitsevista ja terveellisistä ruuistamme. Itsevalmistusaste on tosi korkea, ja esimerkiksi perunamuussi tehdään perunoista, ei mistään valmisjauheista, Nurmilaukas painottaa.

Enemmän kasviksia – silti makkara itsepäinen ykkönen

Muuttuvat ravintosuositukset ja -virtaukset vaikuttavat toki myös armeijaruokaan.

– Kasvisruokaa on pyritty lisäämään, kun sitä on tarjolla kerran viikossa. Vastaavasti punaisen lihan määrää on siinä suhteessa yritetty vähentää. Kalaruokia suositaan entiseen malliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erityisruokavaliot, kuten vegaani- ja gluteeniton ruokavalio, huomioidaan. Nurmilaukas näkee pienen nousun kasvissyöjien määrässä, mutta mitään radikaalia buumia ei.

– Makkara on kova sana ja edelleen varusmiesten lempiruokaa.

Itse asiassa jo vuonna 2015 Ilta-Sanomat haastatteli varusmiehiä, joiden suosikkiruokiin makkara myöskin lukeutui yhdessä lihapullien ja hernekeiton kanssa.

– Armeijaruokaa voi verrata kouluruokaan. Ruoka on hyvää, mutta tuskin tulee suurempaa ikävää, alikersantti Antti Ahvonen kuvaili tällöin IS:lle.

Iltapala ei innosta kaikkia

Kuten tiedettyä, aamu armeijassa käynnistyy varsin varhain. Aamupalaa Vekaranjärvellä tarjotaan porrastetusti kuudesta kahdeksaan, kun eri yksiköt saapuvat aamiaiselle kukin vuorollaan.

– Sitten on lounas ja päivällinen. Iltapala on vapaaehtoinen, ja siellä kaikki eivät käy, vaan menevät esimerkiksi sotilaskotiin, Nurmilaukas pohtii.

Sotilaskodista saa lähinnä pienempää naposteltavaa, kuten munkkia, karkkia, pizzaa ja kahvia.

Makeaa on lisäksi tarjolla pakollisella lounaalla.

– Jälkiruoka on 95-prosenttisesti jonkinlainen kiisseli – suklaa-, maito- tai marjakiisseli. Erilaisia marjakiisseleitä on ollut varmaan 70, Ahvonen ja kaartinjääkäri Jesse Rasijärvi hämmästelivät IS:lle kolme vuotta sitten.

Nurmilaukas kertoo, että kiisselin ohella kerran viikossa tarjoillaan rahkaa. Myös muita jälkiruokia on satunnaisesti, kuten suklaamoussea, hedelmiä, kahvileipää sekä jäätelöä.

Hän mainitsee, että ainakin joskus varusmiehet ovat leikkimielisesti kutsuneet jälkiruokakiisseliä jarruksi.

Termi lienee peräisin armeijalengendasta, jonka mukaan jälkiruokakiisseliin lisätään ”jarrua”, jolla pyritään vähentämään varusmiesten seksuaalista halukkuutta.

– Ei se käytössä ole, mutta tallessa kyllä. Jarrujuuri on meillä Kuopiossa panssariovien takana kassakaapissa. Se voidaan ottaa käyttöön tarvittaessa, mikäli sotilaallinen kuri ei pysy yllä viikonloppuvapaillakaan, Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola vitsaili IS:lle kesäkuussa 2015.

”Todella hyviä asiakkaita”

Myös maastoon varusmiehet saavat ateriat Leijona Cateringiltä. Ruoka vain pakataan eri tavalla.

– Tietenkään ei voi ihan niitä samoja ruokia olla kuin kasarmilla. Pataruoka on toimiva vaihtoehto maastoon, Nurmilaukas kertoo.

Joka tapauksessa niin kasarmilla kuin maastossa pidetään tiukasti kiinni sitä, että armeijassa olevien energiatasot täyttyvät ravitsemussuositusten mukaan.

Ruokaa riittää kaikille, ja jos joku tuote sattuu loppumaan, tilalle tuodaan jotain muuta.

– Varusmiehet kuluttavat paljon, ja heillä on aina nälkä, kun he tulevat syömään. Ovat todella hyviä asiakkaita siinä mielessä, Nurmilaukas kiittelee.

Linnan varuskuntaravintolan ruokalista keskiviikkona 13.6.2018:

Aamiainen: Riisipiirakkaa, kananmunaa, vehnähiutalepuuro ja marjahilloa

Lounas: Seesami-inkiväärihärkäpataa, maitokiisseliä ja vadelmahilloa

Päivällinen: Tonnikalapastaa

Iltapala: Broilerisalaattia, curry-kermaviilikastiketta

Lähde: Leijona Catering

Millaisia muistoja sinulla on armeija-aikasi ruuista? Kommentoi alle!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt