Ajankohtaista

Raparperipiirakka nousi aivan uudelle tasolle – täydellisen mehukas!

Julkaistu:

Elämän makuja
Kesällä herkutellaan – mutta ehkä hieman kevyemmin.
Helpot herkut houkuttavat kokkailuun myös kesäiltoina.

Perunaviipaleista saa näppärän ja maukkaan piirakkapohjan. Munakoiso on täyttävä herkku niin grillissä kuin maukkaassa tomaattikastikkeessa.

Nuoret raparperinvarret kannattaa hyödyntää saman tien mehukkaassa briossipiiraassa.

Raparperibriossipiirakka

50 g voita
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

300 g raparperia (tai 5 dl)

0,5 dl maitoa

½ rkl kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

3 dl jauhoja

3 rkl kermaa

1 kananmuna

0,5 dl ruokosokeria

tippa vaniljauutetta

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaa valmiiksi kuutioiksi, jotta lämpenee nopeammin.

Pese, perkaa ja paloittele raparperit paloiksi.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola joukkoon ja anna hiivan hetken heräillä.

Lisää puolet jauhoista voimakkaasti vispilällä vatkaten. Lisää sitten loput jauhot käsin vaivaten.

Lisää lopuksi voi, kuutio kerrallaan, kunnes se on sekoittunut tasaisesti taikinaan.

Anna taikinan kohota 1 tunti lämpimässä, liinalla peitettynä.

Painele taikina voideltuun korkeareunaiseen piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan (läpimitta 22 cm). Anna kohota vielä puoli tuntia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Valmista sillä aikaa kermaseos.

Sekoita kerma, muna, ruokosokeri ja vaniljauute haarukalla tasaiseksi.

Painele taikinan pintaan sormin koloja, kaada raparperit vuokaan ja päälle kermaseos. Nosta uuniin 30–40 minuutiksi.

Valmistusaika: 20 minuuttia +2 tuntia

Annoksia: 6–8



Munakoisopannu

1 iso munakoiso

2 tl suolaa

2 tölkkiä (á 400 g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja

2 valkosipulinkynttä

½ dl timjamia hienonnettuna

½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna

400 g mozzarellaa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl mustapippuria

Pese munakoiso ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi pituussuunnassa. Paista viipaleet paahteisiksi paistinpannulla tai parilalla pienessä öljyssä.

Ripottele päälle suolaa.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Hienonna valkosipulit, timjami ja lehtipersilja. Leikkaa mozzarellat kuutioiksi.

Kaada pannun pohjalle oliiviöljyä, yksi purkki kuorittuja tomaatteja, puolet valkosipulinkynsistä ja yrteistä, suolasta, pippurista sekä mozzarellasta.

Lado päälle puolet munakoisoviipaleista ja toista.

Nosta uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes paistos kiehuu ja mozzarella on sulanut.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4–6



Peruna-lohipiiras

50 g voita

6 perunaa

½ tl suolaa

150 g créme fraîchea

1 dl ruohosipulia hienonnettuna

hyppysellinen suolaa

½ tl mustapippuria

puolikkaan limen mehu

4 suurta siivua graavilohta

kourallinen vuonankaalia

Kirkasta voi. Sulata se matalalla lämmöllä kattilassa, älä sekoita.

Kaada kirkas, sulanut voi talteen.

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Viipaloi perunat ohuiksi muutaman millimetrin paksuisiksi viipaleiksi.

Voitele leivinpaperi voilla. Lado perunaviipaleet lomittain toistensa päälle suorakulmaisiksi levyiksi.

Voitele perunat vielä kirkastetulla voilla, ripottele päälle suolaa ja nosta uunipellillä uunin ylätasolle noin 20 minuutiksi, kunnes perunat ovat paahtuneet rapeiksi.

Anna perunalevyjen jäähtyä rauhassa ja irrota vasta sitten pelliltä.

Valmista créme fraiche -kastike. Hienonna ruohosipuli ja sekoita créme fraichen joukkoon. Lisää suola, mustapippuri ja limen mehu.

Asettele perunalevyn päälle 1 viipale graavilohta, ruohosipulikastiketta ja vuonankaalia.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4



Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt