Ajankohtaista

Vuodesta 1966 toiminut baari pelastettiin erikoisella tavalla – kun nykyinen omistaja meni sinne ensimmäisen kerran, hän hämmästyi

Julkaistu:

Baari
Vuodesta 1966 toiminut baari pelastettiin poikkeuksellisella tavalla. Kaupunkilaisten kiinnostus osakkuuksia kohtaan yllätti nykyiset omistajat täysin.
Helsingin Kallio pitää kokea, jotta seuraavan voi täysin ymmärtää.

Kyse on alueesta, jolla on ollut aina aivan omanlaisensa tunnelma ja kulttuuri verrattuna esimerkiksi muihin Helsingin keskustan läheisyyden alueisiin.

Joillekin niin sanotun ”vanhan Kallion” baarit edustavat lähinnä tunkkaisia kapakoita, mutta toisille ne edustavat jotakin aivan omaleimaista, aitoa ja helposti lähestyttävää.

Jotakin sellaista, jonne palataan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alueelle on viimeisten vuosien aikana ilmestynyt uusia yrityksiä. Uudenlaisten baarien ja ravintoloiden ilmestyminen Kallioon on tervetullutta monipuolisuuden nimissä, mutta toiset pelkäävät, että alueen ainutlaatuinen ja vanha, omanlaisensa kapakkakulttuuri alkaa vähitellen sammua.

Pelastusoperaatio

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuussa, että yksi Kallion legendaarisimmista ja muuttumattomimmista baareista, vuonna 1966 avattu Pub Sirdie laitetaan myyntiin. Jutussa kerrottiin, että koko 2000-luvun baarin omistanut Ritva Hiironen aikoo jäädä eläkkeelle.

Erityiseksi paikan tekee se, että se on lähes alkuperäisessä, 1960-luvun lopun asussa. Jopa jukeboksi vuodelta 1968 soi yhä omalla paikallaan.

Helsinkiläiset Jarkko Koskinen ja Mikko Vehmas halusivat, että vaikka paikka myydään, se pysyisi sellaisenaan. Jo toukokuussa asia oli selvää: kaksikko osti baarin.

Helsingin Sanomat kertoi toukokuun lopussa, että Pub Sirdie ”pelastetaan” kuitenkin erikoisella tavalla: Jutussa kerrottiin, että Koskinen ja Vehmas tarjoaisivat asiakkaille mahdollisuutta ostaa osakkuuksia baarista.

Jutun mukaan suunnitelmissa oli lisäksi, että osa tuotosta ohjattaisiin mahdollisuuksien mukaan hyväntekeväisyyskohteisiin Kallion alueella.


Suuri kiinnostus yllätti

Kysyimme, mitä projektille kuuluu nyt, kesäkuussa 2018.

– Teimme keväällä ostopäätöksen päivässä. Vaikka paikka on tietyllä tavalla hiljainen, se on instituutio, legenda, Jarkko Koskinen kertoo Ilta-Sanomille.

Kaupunkilaisten kiinnostus osakkuuksista hyvin lyhyessä ajassa on yllättänyt puuhamiehet täysin.

– Tuhannesta osakkuudesta on vapaana enää noin 40, Koskinen sanoo.

– Olisin ollut tyytyväinen jo kahteen sataan. Hyvin on siis lähtenyt, kädet ovat täynnä töitä, Koskinen toteaa.

Jarkko Koskinen kertoo, että osakkuuksia on useimmiten ostettu sadalla eurolla. Ostajakunnassa ikähaitari on laaja.

– Aivan laidasta laitaan, parikymppisistä 70-vuotiaisiin, hän kertoo.

Voi siis sanoa, että baari on toistaiseksi pelastettu.

– Ainakin seuraavan yhdeksän vuoden ajan, mikä on nykyisen vuokrasopimuksen kesto, Koskinen sanoo.

– Yhteisöllisyys nostaa selkeästi päätään. Tämä on kaikkien yhteinen paikka, hän toteaa kaupunkilaisten reaktioista erikoiseen mahdollisuuteen.


”Kuin museo, josta saa keskikaljaa”

Koska päätös baarin ostamisesta oli nimenoman vanhan säilyttäminen, monikaan asia ei tule muuttumaan. Listoilla ei tulla näkemään esimerkiksi ”erikoisempia uutuuksia”.

– Olemme lähinnä siivonneet ja hieman entisöineet. Paikassa on mielenkiintoisia kerrostumia ja haluamme säilyttää kaiken sellaisen. Tämä on vähän kuin museo, josta saa keskikaljaa.

Koskinen muistaa yhä oman ensimmäisen käyntinsä Sirdiessä. Se oli 2000-luvun alussa ja teki vaikutuksen.

– Olin asunut Helsingissä vasta muutaman vuoden ja kaverini vei minut sinne. Paikka oli tupaten täynnä, mutta kaverini marssi suoraan tiskille tilaamaan.

– Hän kysyi aivan pokkana aivan täydestä pöydästä, että mahduttaisiinko me vielä. Niin kaksi aikuista miestä sai vielä paikan. Ihmiset istuivat melkein toistensa sylissä.

– Mulle se oli ainutlaatuinen kokemus.


Korttelikapakan arvo

Korttelikapakan tärkein arvo on Koskiselle selvä asia.

– Tällaisissa paikoissa kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Oli sitten ministeri tai raksamies, kaikki ovat tällaisissa paikoissa yhtä perhettä, hän toteaa.

Vastaavat paikat eivät luonnollisesti sovi kaikille. On myös paljon paikkoja, joissa jonkinlaista statusta nimenomaan halutaan korostaa.

– Mutkattomuus ja perinteet ovat myös tärkeitä tällaisissa paikoissa, Jarkko Koskinen toteaa.

Vaikka Pub Sirdie on saanut viime aikoina paljon julkisuutta, se ei ole jatkuvasti täynnä.

– Viikonloppuisin on hieman enemmän väkeä, Koskinen sanoo.

Jarkko Koskinen ja Mikko Vehmas toivovat, että vastaavia paikkoja jäisi yhä Kallioon.

– Jos vaikka Roskapankki tai Iltakoulu aiotaan myydä, ottakaa vaan yhteyttä meihin, Koskinen sanoo.

Jukeboksi laulaa

Jarkko Koskinen kertoo, että paikan entinen omistaja soitti joka aamu kolme tiettyä kappaletta vanhalla jukeboksilla. Yksi edellisen omistajan säännöllisistä valinnoista oli Kiti Neuvosen Nuoruustango.

Koskinen aikoo säilyttää saman perinteen, mutta hänellä on myös omia kappalevalintojaan.

– On uskomattoman rentouttavaa kuunnella vanhaa jukeboksia ja lukea päivän lehteä.

– Fiilis oli aika hieno, kun laitoin Baddingin Ikkunaprinsessan soimaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt