4 ihanaa herkkua raparperista, jotka ovat muutakin kuin piirakkaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

4 ihanaa herkkua raparperista, jotka ovat muutakin kuin piirakkaa

Raparperia on nyt runsaasti saatavilla. Jos piirakoita on jo paisteltu tarpeeksi, raparperista voi tehdä monenlaisia muitakin herkkuja.

Raparperista voi loihtia muun muassa ihanaa kiisseliä, mehua tai kuohkean kääretortun.

4.6.2018 18:21

Nyt on todellinen raparperisesonki. Tutuin raparperista tehtävä tuote on piirakka, mikä onkin toisille ehdoton kesäherkku.

Raparperi on loistava raaka-aine moneen muuhunkin. Keräsimme Ruokalan reseptiarkiston helmiä, joista voi saada ideoita kesäisin kahvittelupöytiin.

Ohjeissa on niin makeita herkkuja, kuin raikasta mehuakin.

Raparperia kannattaa lisäksi kokeilla suolaisiinkin ruokiin. Se taipuu jopa lohipastan kylkeen, ohjeen löydät täältä. Lisäksi Sikke Sumari valmisti toukokuussa taivaallisen raparperipannarin. Raparperi-juustokakku on myös yksi kokeilemisen arvoinen vaihtoehto perinteiselle piirakalle.

Tässä vielä neljä toimivaa reseptiä, joissa raparperi saa loistaa keskeisessä roolissa.

Raparperikiisseli

500 g pilkottuja raparpereja

½ litraa vadelmia

8 dl vettä

½–1 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

Valmistusohjeet

  1. Keitä raparperiviipaleet ja vadelmat pehmeiksi sokerilla maustetussa vedessä.

  2. Ota kattila liedeltä. Sekoita perunajauhot pieneen vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen raparperiseoksen joukkoon.

  3. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa muutaman kerran. Sekoita.

  4. Tarjoa kiisselin kanssa vaniljajäätelöä, kylmää maitoa tai vaniljakastiketta.

Raparperi-mansikkamehu

800 g raparperia

1 litra mansikoita

3 limettiä

2 l vettä

nippu minttua

nippu basilikaa

n. 2 dl sokeria

Valmistusohjeet

  1. Pese ja viipaloi raparperit, mansikat ja limetit.

  2. Kiehauta 2 l vettä ja lisää pilkotut hedelmät veteen.

  3. Anna kiehua noin 5 minuuttia kannen alla.

  4. Lisää nesteeseen nippu minttua ja basilikaa varsineen sekä sokeri. Sekoita hyvin.

  5. Anna juoman jäähtyä huoneenlämpöiseksi kannen alla ja nosta kattila sitten jääkaappiin vuorokaudeksi.

  6. Vähennä sokerin määrää halutessasi.

  7. Siivilöi seuraavana päivänä pulloihin. Laimenna mehua tarvittaessa esim. kivennäisvedellä.

  8. Valmista mehua tulee noin 2,3 l.

Raparperi-rahkakääretorttu

Pohja:

4 munaa

1 dl sokeria

1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 rkl öljyä leivinpaperin voiteluun

Täyte:

3 dl noin 200 g soseeksi tai hilloksi keitettyjä raparperinvarsia

Rahkaseos:

250 g maitorahkaa

100 g sulatettua valkosuklaata

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

  3. Sekoita vaahtoon jauho-leivinjauheseos.

  4. Kaada taikina öljyllä voidellun leivinpaperin päälle pellille ja paista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes levy on kauniin keltainen.

  5. Kumoa kypsä torttupohja toiselle leivinpaperille.

  6. Irrota leivinpaperi torttupohjasta varovasti. Anna jäähtyä.

  7. Levitä raparperihillo kääretortun päälle.

  8. Sulata valkosuklaa ja sekoita se rahkaan. Leivitä rahkaseos hillon päälle.

  9. Rullaa torttupohja kääretortuksi ja jätä saumakohta alaspäin.

Raparperihilloa ja mascarponevaahtoa

250 g raparperia

2 dl sokeria

1 kanelitanko

1 tähtianis

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

250 g mascarponejuustoa

1 dl kermaa

3 rkl tomusokeria

1 vaniljatangon siemenet

2 rkl Limoncello-likööriä

Valmistusohjeet

  1. Puhdista raparperit ja pilko ne.

  2. Keitä raperperinpaloja, sokeria, kanelia ja tähtianista kattilassa, kunnes raparperi on pehmennyt.

  3. Mausta hillo inkiväärillä.

  4. Ota mascarponejuusto ja kerma huoneenlämpöön puoli tuntia ennen käyttöä.

  5. Sekoita kerma ja sokeri juuston joukkoon, mausta vaniljalla ja limoncellolla.

  6. Kokoa jälkiruoka kerroksittain tarjoilukulhoihin.

Onko sinulla ohje, jonka haluaisit jakaa? Lähetä herkun kuva, ohjeesi ja reseptisi tarina osoitteeseen lifestyle@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit