Ajankohtaista

Siken ihana luumujälkkäri hurmaa herkkusuut

Julkaistu:

Sikke - ruokaa rakkaudella
Tähän piiraaseen voi käyttää luumuja, aprikooseja tai nektariineja.
Kaupoissa on nyt tarjolla luumuja ja aprikooseja, nektariineja ja muita luumarjoja. Ne eivät ole kyllä kovin makeita tai mehukkaita, joten parempi on pistää ne uuniin maukkaan taikinan päälle ja ripotella sokeria sekaan, niin jopa maistuvat!

Tämä galetteresepti on Louise Meruksen kirjasta Mina smaker från Kapstaden.

Hän käyttää siinä aprikooseja, mutta minulla virui tuossa hedelmäkorissa luumuja, joten käytin niitä.

Luumugalette

Taikina

4 dl vehnäjauhoja
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1 dl grahamjauhoja

2 rkl sokeria

150 g voita

1 dl jääkylmää vettä

Sekoita ensin keskenään kaikki kuivat ainekset, lisää sitten nopeasti käsin nyppien kylmä voi.

Lisää vettä niin, että saat syntymään taikinan.

Älä työstä yli, muuten menetät rapeuden. Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin tunti.

Täyte

200 g voita

2 dl sokeria

2 munaa

200 g jauhettua mantelia/mantelijauhoja

4–6 luumua, aprikoosia tai nektariinia viipaloituna

1 dl aprikoosihilloa

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja lopuksi mantelijauhot.

Ota taikina jääkaapista pehmenemään puolisen tuntia ennen kuin aloitat valmistuksen. Muuten kaulitsetsemisesta ei tule mitään.

Kaulitse taikinasta ympyrä tai soikio, muoto saa olla epämääräinen. Tämä käy parhaiten kahden leivinpaperin välissä – kääntele niitä välillä niin, että alla oleva tulee päälle ja päinvastoin.

Irrota taikina välillä paperista.

Levitä mantelitäyte kaulitulle taikinalle. Jätä muutaman sentin reunat ilman täytettä.


Lado hedelmäviipaleet mantelitäytteen päälle ja taittele taikinan reunat reilusti täytteen päälle. Ripottele hiukan sokeria päälle.


Paista galettea 220-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes hedelmäviipaleet ovat pehmenneet ja taikina on saanut kauniin värin.

Sulata lopuksi 1 dl aprikoosihilloa pienessä kattilassa ja penslaa sillä hedelmät, niin saat niille kauniin kiillon.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Sikke Sumari antaa käteviä vinkkejä kotikeittiöön ja kertoo keittiökuulumisiaan.

Sikke Sumari on helsinkiläinen ruokakirjailija ja tv-kokki. Hän emännöi kokkikursseja Saarenmaalla, harrastaa sauvakävelyä, maailmanmatkailua, ruokatoreilla luuhaamista ja keittokirjoja.

Siken päämääränä on saada suomalaiset perheet saman ruokapöydän ääreen niin usein kuin mahdollista. Siksi Sikke tarjoaa resepteissään helppoa ja nopeata kotiruokaa, joka on aina maistuvaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt