Alle kympin kuohuviinit, joilla kelpaa juhlia – katso suositukset

Opiskelijoiden juhlaan tarvitaan riittävä määrä edullista kuohuviiniä.

Vasemmalta oikealle: Tre Secoli Asti Secco, Cavas Hill Cuvée 1887 Rosé Cava, Louis Massing Réserve Champagne Brut, Cava Jaume Serra Organic Brut ja Canti Moscato d’Asti.

31.5.2018 15:41

Kuohuviinillä on kolme sesonkia. Uutenavuonna, vappuna ja ensi viikonloppuna. Menneet ovat kuitenkin ajat, jolloin juhlaan riitti, että oli herukat ja oli kuplat.

Kuvaava on eräs vappu, kun kaikkea muuta kuin snobi parikymppinen neito kehui minulle rientoja, mutta tunsi tiettyä huonoa omaatuntoa. Vappusynnit eivät ole enää entisellään: kuulemma oli kiusallista maistella pokka päällä kavereiden tarjoamia luokattomia sihijuomia.

Nuoriso ei toki juo kallista, mutta moni arvostaa laatua määrän sijaan. Pussikaljat eivät enää heilu jopon tangoissa ainakaan samaan tahtiin kuin Oulun Heinäpäässä vuonna 1979.

Perinteisesti edullinen kuohuviini on surkein alalaji Alkon sinänsä edustavassa tarjonnassa. Myymälöihin onneksi parahiksi ehti edullisia, suositeltavia kuohujuomia.

Laatua alle kympillä

Liki proseccoa: Jos proseccosta muodostui siiderille parempi korvike, näemmä tarvitaan sillekin jo vastike. Tre Secoli Asti Secco (11,85 € /88 p.) tuoksuu melonille ja ylikypsälle päärynälle. Maku on kuiva, hapokas, päärynämäinen ja suolainen.

Liki mansikkaa: Cavas Hill Cuvée 1887 Rosé Cava (9,90 € / 87 p.) osoittaa, ettei alle kympin laatu ole utopiaa. Toki sillä hinnalla saa cocktailmaisen ja mansikkaviinimäinen tuoksun. Maku on puolestaan kuivahko, hapokas ja kireän punaherukkainen.

Vahvistus sääntöön: Cava Jaume Serra Organic Brut (9,98 € /88 p.) panee vielä paremmaksi tuoksunsa tuorekurkulla ja raikkaalla herukkaisuudella. Maku on edellistä kuivempi, hapokas ja rapean puhdas.

Makeaa: Jos tarjolla on mansikkakakkua tai –leivoksia, 2017 Canti Moscato d’Asti (9,29 € / 89 p.) on klassinen kumppani hyvällä tavalla delmontemaisella tuoksullaan. Makea, pehmeän hapokas ja hunajainen maku piristää väsynyttä juhlijaa. Alkoholia on saman verran kuin A-oluessa.

Laatua: Jos kukkaro kestää tai juhlat ovat intiimit, samppanja käväisee toki mielessä. Louis Massing Réserve Champagne Brut (29,99 € / 90 p.) tekee haaveista totta. Yksi pullo saa peräti kahdeksan henkeä hymyilemään. Valkoinen tee, vaaleat kukat ja ruusunlehdet tuoksuvat. Maku on kuivan hedelmäinen, silti lempeä. Pehmeydestään huolimatta tämä toimii jopa lohinigirien kanssa.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Älä unohda näitäkään kuplia

Muista myös nämä, kun olet hankkimassa tarjottavaa valmistujaisiin.

1. Alkoholiton:

Kontiomehu Lehtikuohu

(0,0 %, Alkossa hinta 13,37 €)

Alkoholiton, mustaherukan lehdistä valmistettu kuohujuoma. Herukkainen ja sitruksinen tuoksu. Jäännössokerin (100 grammaa per litra) myötä herukkaisen maun ohella hunajaisia vivahteita. Makeasta pitäville.

2. Vähäalkoholinen

Romeo Bellini

(5,9 %, 7,79 €)

Valmis kuohuviinicocktail sisältää klassisen reseptin mukaisesti kuohuviiniä ja persikkalikööriä. Makeutta piisaa

(90 g/l), ja jos se tökkii, sekoita itse proseccon sekaan hyppysellinen persikkapyrettä.

3. Edullinen

(11 %, 9,98 €)

Pinkki kuohuviini Espanjasta tarjoaa tuoksussaan ja maussaan punaisia marjoja. Raikas viini sopuhintaan.

4. Yllätä vieraat

(12,5 %, 10,95 €)

Unkarilaistuottajan etiketti ei ole ihan tavanomainen, mutta viinistä voi tulla mieleen esimerkiksi ihan arkinen prosecco. Omenainen ja päärynäinen maku.

(12 %, 13,49 €)

Kestosuosikki, jossa laatua on enemmän kuin hintaa. Tuoksun perusteella osa saattaa luulla tätä samppanjaksi. Myös samalta tuottajalta Rosé Brut ja Special Reserve Blanc des Blancs Brut saatavilla.

6. Panosta hiukan enemmän

Väri vie tuoksun ja maun myötä ajatukset punaisiin marjoihin. Eloisa viini sekä silkkaan nautiskeluun sekä kanasalaatille.

7. Herkkusuille

Hedelmäinen ja raikas, samalla lievästi paahteinen. Pikkusuupalojen kanssa tai ilman. Laatusamppanja 30 eurolla ei ole ihan jokapäiväinen löytö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit