Pohjois-Pohjanmaalla kokeillaan kasvien viljelyä 660 metrin syvyydessä lupaavin tuloksin: ”Maan alla vuodenajalla ei ole merkitystä”

Pyhäsalmen kaivoksessa Pohjois-Pohjanmaalla on käynnissä kokeilu ympärivuotisesta kotimaisen humalan viljelemisestä.

660 metrin syvyydessä kasvaa humalaa.

31.5.2018 14:03

Ilta-Sanomat kertoi huhtikuussa kotimaisesta innovaatiosta, jossa perunaa kasvatetaan ilman multaa. Kyseiset Tyrnävän ilmaperunat eivät ole ainoa suomalainen, erikoinen kasvihuoneviljelyssä tehty kokeilu, jossa on saatu tuloksia.

Toinen mielenkiintoinen kokeilu tapahtuu Pyhäsalmen kaivoksessa. 660 metrin syvyydessä sijaitsevissa kasvatustiloissa nousee nyt humalaa, nokkosta ja morsinkoa.

Vuonna 1962 avattu kaivos tuotti vuosikymmenet kuparia ja sinkkiä, mutta nyt se voi saada uuden elämän yllättävällä tavalla: kasvien viljelyllä.

Alkoholijuomia valmistava, Tornion Panimon emoyhtiö Sangen Oy kertoo tiedotteessa aloittaneensa kaivoksen uumenissa kokeilun, jonka tavoitteena on mahdollistaa kotimaisen humalan viljely läpi vuoden.

Led-lamput lämmittävät tilan sopivaksi.

Luonnostaan sopiva lämpö

Kaivoksen olosuhteet ovat lupaavat.

Tiedotteen mukaan maan alla tapahtuvassa viljelyssä voidaan karsia pois esimerkiksi kasvihuoneiden lämmityksen kulut, mikä on viljelytavassa yleensä suurin kustannuserä. Se on mahdollista, sillä syvällä maan alla lämpötila pysyy aina tasaisena ilman lämmittämistä.

Kasvit kasvavat nyt tilassa, jossa on luonnostaan 16 asteen lämpötila ja LED-lamppujen tuottama lämpö kohottaa tilan lämpötilan kasveille sopivaksi, tiedotteessa kuvaillaan.

– Tällä hetkellä käytössä on kaksi erillistä kasvatusosastoa, yhteensä kasvatuspinta-alaa on noin 75 neliömetriä, projektipäällikkö Kimmo Pennanen Pyhäjärven Kehitys Oy:stä kertoo Ilta-Sanomille.

Vastaavaa ei ole tiettävästi kokeilu muissa maissa. Tulokset alkavat näkyä.

– Kasvit ovat menestyneet hyvin. Aina tietenkin kehitettäviä asioita löytyy, joihin teemme parannuksia tarpeen mukaan, Pennanen sanoo.

Humalan lisäksi kaivoksessa viljellään nyt nokkosta ja morsinkoa, joista saadaan sinistä väriainetta.

”Näyttää lupaavalta”

Kimmo Pennasen mukaan kokeilu on herättänyt mielenkiintoa.

– Maan alla ei ole merkitystä mikä aika vuodesta tai vuorokaudesta on maan päällä, jolloin se avaa mahdollisuuksia esimerkiksi ympärivuotiselle humalan tuotannolle. Humala näyttää kasvavan nopeammin kasvihuoneolosuhteissa, ja uskomme saavamme jo syksyllä ensimmäisen humalasadon. Projekti näyttää oikein lupaavalta, kasviasiantuntijana toimiva Veli Mathlin Sangen Oy:stä toteaa.

Luonnonvarakeskus toimii projektissa asiantuntijakumppanina.

– Niin kauan kuin kaivostoimintaa harjoitetaan, on mahdollista kokeilla erilaisia vaihtoehtoja kaivoskuilujen uusiokäyttöön, kuten kasvinviljelyyn, tutkija Oili Tarvainen Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Erikoisissa olosuhteissa on kuitenkin haasteensa.

– Sopivan kasvuohjelman löytämiseen menee vielä aikaa, ja esimerkiksi kaivoksen ilman korkean kosteusprosentin tarkkailu ja säätäminen on tärkeää kasvitautien ennaltaehkäisyssä, Tarvainen toteaa.

– Olemme innoissamme kasvihuonetekniikan tarjoamista mahdollisuuksista, Veli Mathlin sanoo.

Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvin kaivos. Syvimmillään se on 1400 metrin syvyydessä.

Luonnonvarakeskus on projektissa asiantuntijapartneri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit